• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

14.03.2024

07:05

Deca su nam sve agresivnija! Stručnjaci otkrivaju: Ovo je koren problema!

Shutterstock

Društvo

Deca su nam sve agresivnija! Stručnjaci otkrivaju: Ovo je koren problema!

Podeli vest

Deca u Srbiji postaju sve agresivnija i učestvuju u stravičnom nasilju i fizičkim obračunima, upozoravaju domaći stručnjaci!

Iz dana u dan beleže se jezivi primeri u kojima vršnjaci jedni drugima nanose teške telesne povrede, a sada su svoj bes počeli da iskaljuju i nad nedužnim životinjama.

Tako su u ponedeljak, oko podneva u Rakovici na parkingu, grupa mladića motkom pretukli B. B. (17) i tom prilikom mu slomili lobanju i naneli još mnogo povreda opasnih po život. Da stvar još jezivija, samo dan kasnije, u utorak, Srbiju je šokirao slučaj kada je dečak star 13 godina, koristeći sekiru, zaklao svih dvanaest jaganjaca koji su se zatekli u toru u selu Markovac, nedaleko od Vršca. On je u saradnji sa policijom i Centrom za socijalni rad u Pančevu sproveden na dečju psihijatriju u Klinički centar Vojvodine.

Stručnjaci smatraju da je tuča i čarki među decom bilo uvek, ali da su danas ona mnogo nasilnija. Ovakve situacije, kažu oni, poslednji su alarm za društvo da se stane na put nasilju među omladinom.

Psihoterapeut Biljana Ćulafić naglašava da deca postaju agresivna kada su nesrećna i depresivna.

- Najmlađi svoju depresivnost pokazuju na malo drugačiji način nego odrasli. Često je kod njih prisutna i velika nemoć koju osećaju, pa onda agresiju ispoljavaju nad sličnima sebi. Nedužnima. Nesrećna deca, deca koja su ostavljena po strani, trpe nasilje, deca koja su po modelu gledala majku, oca, brata, kako se tuku, kako ih neko tuče - to su ta deca. Uglavnom je to posledica traume. Ipak, neki ljudi su jači, žilaviji i uspeju da se izbore, ali većina ne uspe - napominje Ćulafićeva.

Foto: Shutterstock/Ph_Stephan

 

Sa njom je saglasna i Ana Vlajković, psiholog. U ovakvim slučajevima, ističe ona, uglavnom se radi o poremećaju ponašanja kod dece.

- Pre nego što dete napuni 18 godina, ne možemo postavljati nikakvu dijagnozu. Ovakvi slučajevi su pravi primer poremećaja ponašanja. Istraživanja su pokazala da je jedan deo ličnosti nasledan, neke crte u ponašanju i karakteru koje ispoljavaju sociopate može, nažalost, da bude nasledan. Tako da je moguće da neka od ove nasilne dece imaju prosto nasleđenu agresivnost. Svakako, agresija može da se izleči i danas je to veoma uspešno. Samo treba prepoznati problem i raditi sa takvom decom. Ipak, kada dođe do eskalacije ovakvih razmera, više ne govorimo o prevenciji, već o saniranju posledica - objašnjava Vlajkovićeva i dodaje:

- Treba da se vidi do koje će mere sutra ta deca biti funkcionalni članovi ovog društva i zbog toga je u mnogim državama spuštena granica uspostavljanja dijagnoza pre 18 godina sa 12 na 10 godina za krivičnu odgovornost. Ta deca ne završavaju u zatvorima, već u psihijatrijskim institucijama po krivičnom osnovu!

Foto: Informer

 

Pedagog Marija Ranđelović upozorava da je sve više slučajeva nasilne dece, ali je opasno i to što mi kao zajednica i pojedinci ne znamo da reagujemo kada se nešto tako dogodi.

- Nažalost, ovo najnovije nasilje za koje smo čuli u javnosti nije jedini slučaj. Sve je više agresije među decom koja potiče iz raznoraznih razloga. Da li je u pitanju traumatično detinjstvo, poremećeni odnosi u porodici ili školi. Škola ima ulogu preveniranja ovakvih situacija, osim svih drugih uloga. Kada se uoči problematično dete, sklono nasilju, škola mora da ima mehanizme i da započne proces vaspitnog rada i sa učenikom i sa njegovim roditeljima. Ukoliko to ne bi dalo rezultata, morali bi da stupe u kontakt sa Centrom za socijalni rad. Osim toga, problem je što se slabo radi na prevenciji nasilja - od porodice do škola i šireg društva - navodi Ranđelovićeva.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija