• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.05.2024

20:04

Ukoliko sramna rezolucija prođe, Republika Srpska će urgirati ka napuštanju BiH! Zelenski želi još da bude na vlasti! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Ukoliko sramna rezolucija prođe, Republika Srpska će urgirati ka napuštanju BiH! Zelenski želi još da bude na vlasti! (VIDEO)

Podeli vest

Pretnju po stabilnost BiH zbog nametanja sramne rezolucije o Srebrenici i aktuelno stanje na ukrajinskom frontu, komentarisalu su gosti "Rata uživo", general Mitar Kovač, Vladimir Prebiračević iz Srpsko-ruskog centra "Majak" i istoričar Ognjen Karanović.

General Mitar Kovač govorio je kako se Nemačka svojim istorijskim revizionizmom bori protiv srpskih interesa i da se rezolucijom služi kako bi izvukla sopstvenu nacionalnu korist.

- Ishod glasanja neće biti poželjan za velike sile Zapada, jer su planirali da većin država bude za sprovođenje rezolucije. Ovo će biti sramota za predlagače, a mi nećemo biti srećni, jer će to biti mrlja koja će nas pritiskati čemu se neki u regionu raduju. Pritisak Amerike je toliko veliki da nastoji da neke zemlje koje su tradicionalni saveznici Srbije, pokleknu. Ovakvom rezolucijom želi se stvoriti javni osnov da svako ko sutra bude rekao da Srebrenici nije bilo genocida, može biti sudski procesuiran. Srbija mora jasno označiti države koje su bliske Srbiji bile one na Zapadu ili ne. Nemačka svojim revizionizmom hoće da se bori protiv svih srpskih interesa, ne verujem da je sama to smislila, već su joj vodeće rekle da to učini zato što može biti i njoj nacionalno korisno. RS neće odustati od svog imovinskog prava, a vidimo da političko Sarajevo pokušava da ugasi njeno postojanje. To se radi pokušajima "zajedničke" gradnje oko Trebinja i podrinja. RS se nije mešala u razvoj Federacije, a kod nje se nalazi većina namenske i odbrambene industrije što im je ostalo iz vremena SFRJ. Ako se ovom rezolucijom naruši poverenje između entiteta RS će ići ka nezavisnosti, jer SAD neće moći da opravda Kosovo gde su Albanci većina, a nikada nisu imali državu dok RS na silu drže u BiH, iako su tamo Srbi apsolutna većina - rekao je Kovač.

Foto: Zoran Sinko

 

Vladimir Prebiračević iz Srpsko-ruskog centra "Majak" istakao je da ukoliko rezolucija prođe ruska i beloruska strana će potegnuti svoje rezolucije za svoje žrtve koje su pretrpeli.

- Preko 3000 Srba je bilo masakrirano što nikoga na Zapadu nije briga, ali kada je došlo do oslobađanja Srebrenice i kada su vojnici ginuli u borbi protiv Srba to je predstavljeno kao genocid van svih prava i dokaza. Naša država je po Dejtonskom sporazumu garant postojanja Republike Srpske i odgovorna je da se brine za imidž našeg naroda u svetu. Ako ova rezolucija prođe potegnuće se pitanje sa ruske i beloruske strane o njihovim žrtvama. Svi dokazi govore da su većina poginulih ginuli u borbi, ali jeste bilo onih koji su ubijeni u osveti što se ne može pravdati. Međutim ne možete vi svake godine povećavati broj žrtava. Danas imamo to da Nemci guraju ovu priču da smo genocidni, a pre njih su to radili Britanci kada je Rusija svojim vetom spasila Srbiju. Ako se donese rezolucija odnosi RS i FBiH će biti još gori. Mi ne možemo da se poredimo sa ovima što guraju rezoluciju, jer su oni činili genocide po celom svetu, a u Srebrenici ga nije bilo - rekao je Prebiračević.

Foto: Zoran Sinko

 

Istoričar Ognjen Karanović naveo je da većina zemalja koje će glasati za sramnu rezoluciju iz straha i da će tu odluku morati da objasne dolazećim generacijama.

- Vučić sada vodi epsku titansku borbu za interese Srbije. Na pitanje novinara da li očekuje iskreno glasanje država koje glasaju za sramnu rezoluciju je da će to činiti iz kalkulantskih razloga, pretežno zbog straha. Zapad ovo čini iz politikantskih razloga, jer je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja sa suverenističkom politikom i koja ne odustaje od međunarodnog prava, dok je za Zapad to instrument sile. Za zemlje koje će glasati za, je jedina mera strah pa neka oni objasne svojoj deci i narednim pokolenjima zašto su to učinili i koji su im bili motivi. KiM nikada neće biti država i članica UN dokle god je volje srpskog naroda. Sa druge strane imate Rusiju koja znatno bolje ratuje u Ukrajini nego pre i imate humanitarnu katastrofu u Gazi i zato Zapada želi na Balkanu da ostvari ono što mu u Gazi ne polazi za rukom kako bi se oprao pred muslimanskim stanovništvom. To su jedini motivi ove lažne rezolucije, a uporno viđamo u pojedinim medijima da je BiH među sponzorima rezolucije, ali nijedno nadležno telo BiH nije donelo odluku o tome. Više je Crna Gora u tome učestvovala nego BiH, što je sramota za crnogorsku vlast sa čime će oni sutra morati da izađu pred svoje potomke. Smatram da većina čovečanstva neće glasati za taj sramotani tekst i da će biti ispod 90 zemalja koje će glasati za njega - rekao je Karanović.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20