• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.05.2024

23:18

Moćna ruska vojska ušetala u dva ukrajinska uporišta! Hersonski partizani uništili dronove OSU, u napadu FAB bombama stradalo 130 vojnika Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Reuters/shutterstock

Vesti

Moćna ruska vojska ušetala u dva ukrajinska uporišta! Hersonski partizani uništili dronove OSU, u napadu FAB bombama stradalo 130 vojnika Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 811. dan.

Raspad ukrajinske odbrane u Harkovskoj oblasti - Volčansk opkoljen

Ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Harkova. Pod kontrolu Oružanih snaga Ruske Federacije došlo je još jedno naselje, selo Lukjanci, U Harkovskoj oblasti, a gubitak ovog mesta priznali su i Ukrajinci.
Ukrajinske snage, pretrpevši gubitke u Lukjancima, povukle su se na jugozapad - prema Lipcima.
Istovremeno, ruske trupe napreduju ka granicama grada Volčanska. Od jutra 14. maja, ruske oružane snage su nanele teške gubitke ukrajinskim jedinicama, koje pokušavaju da se utvrde u šumi na obe obale reke Volčje u okviru grada.
Borbe se vode na teritoriji fabrike agregata. Ukrajinske jedinice takođe pokušavaju da zadrže teritoriju fabrike za ekstrakciju ulja Volčanski, koja se nalazi na desnoj obali reke Volčje, koja deli grad na dva dela.

Foto: EPA

 

I CNN je ukapirao, Ukrajina se suočava sa noćnom morom! Rusi sa lakoćom zbrisali položaje OSU!

Imenovanje Belousova ne menja ništa za Kijev

Ne treba očekivati promene na frontu nakon imenovanja Andreja Belousova za ministra odbrane, jer njegove nadležnosti ne uključuju komandu i kontrolu trupa. O tome je govorio vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.
On je objasnio da načelnik Ministarstva odbrane ne učestvuje u planiranju vojnih operacija i ne komanduje vojskom - to je prerogativ Generalštaba. Zadatak Belousova je da stvori direktnu vezu između vojno-industrijskog kompleksa i vojske.

Rusi nokautiraju ukrajinski PVO

Ukrajinske trupe osećaju nedostatak sistema protivvazdušne odbrane. O tome je govorio vojni stručnjak, rezervni kapetan prvog ranga Vasilij Dandikin. Istovremeno je napomenuo da neprijatelj nema problema sa municijom.
„Nema dovoljno protivvazdušne odbrane jer su naši postali aktivniji u njihovom nokautiranju. Iz tog razloga je povećana i efikasnost naših udara", rekao je specijalista u intervjuu za Lenta.ru .
Sudeći po intenzitetu granatiranja, uključujući i mirne ruske gradove, Oružane snage Ukrajine prilično dobro rade sa municijom, dodao je Dandikin. Posebno, rekao je, neprijatelj ima dovoljno vođenih bombi, projektila i raketa.
Ranije su Oružane snage Rusije uništile diviziju američkog protivvazdušnog raketnog sistema Patriot na borbenom položaju . U napadu je pogođeno i skladište avionskog naoružanja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i radionica za proizvodnju jurišnih bespilotnih letelica.

U napadu FAB bombama stradalo1
30 vojnika Ukrajine u Volčansku

Šok! Bivši poslanik Rade otkrio ime čoveka koji u ovom momentu upravlja Ukrajinom! "Zelenski više nije lider..."

Oružane snage Rusije likvidirale su 130 ukrajinskih oružanih snaga tokom napada na Volčansk. Ruske trupe preuzele su kontrolu nad severnim delom grada Volčanska u oblasti Harkov. Kako prenosi Life.ru, tokom napada u utorak, 14. maja, ubijeno je 130 ukrajinskih vojnika.
Konkretno, ruske Vazdušno-kosmičke snage su učestvovale u borbi - udare su iznele FAB vazdušne bombe na zgradu u kojoj su se nalazili vojnici Oružanih snaga Ukrajine. Life.ru ima video snimak trenutka udara.
Sada ruski vojnici čiste selo Starici, koje se graniči sa selom Bugrovatka - danas ga je oslobodila Severna grupa trupa.

Hersonski partizani uništili dronove OSU

U Hersonskoj oblasti proruski partizani su uništili kontrolnu grupu UAV-a Oružanih snaga Ukrajine, koja je terorisala levu obalu Dnjepra. Ovo je saopšteno u telegram kanalu lokalne organizacije otpora.
- Naše snage su uništile grupu bespilotnih letelica koja je terorisala civilno stanovništvo na levoj obali Hersonske oblasti, ubijajući civile i uništavajući civilnu infrastrukturu, čineći živote građana nepodnošljivim - navodi se u saopštenju.
Detalji se ne navode, ali je prorusko podzemlje obećavalo da će pojačati tempo i snagu uticaja na neprijatelja dok ne postignu oslobođenje regiona. Ranije su pobunjenici  iz Odese izvršili sabotažu protiv Oružanih snaga Ukrajine. Isključili su struju vojnom objektu i radionici u kojoj su se proizvodili dronovi. Prema rečima koordinatora Nikolajevskog podzemlja Sergeja Lebedeva, „jako je gorelo".

Su-34 teroriše položaje OSU u Donbasu

Foto: printscreen Twitter

 

U zoni specijalnih operacija (SVO) posade ruskih bombardera Su-34 izvršile su napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom telegram kanalu snimak udara.

Ministarstvo odbrane je navelo da su u napadu korišćene visokoeksplozivne avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Uz njihovu pomoć, piloti uspevaju da nanose precizne udare bez ulaska u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja. Predstavljeni snimci pokazuju uništavanje komandnog mesta i boraca Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti ruske grupe trupa "Vostok".

Putinova "seča" u Rusiji! Ovo je nastavak skandala, posle Šojguovog zamenika priveden i Kuznjecov!

 

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO uništili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Broj žrtava iz Belgoroda porastao na 17

Meštani donose cveće i dečije igračke kako bi žrtvama Belgoroda odali počast.

 

 


 

 

 

Najvažnije vesti sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:


- Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su položaj duž linije fronta i porazile živu silu i tehniku 10 brigada neprijatelja;

- Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile osam kontranapada ukrajinske vojske, koja je izgubila do 405 vojnika;

- Ruska vojska uništila je pogon za proizvodnju i skladištenje udarnih dronova ukrajinskih snaga;
Jedinice grupe „Istok“ likvidirale su do 155 ukrajinskih vojnika;

- Ukrajinska vojska izgubila je više od 520 vojnika za dan u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

- Ukrajinska vojska izgubila je za dan do 120 vojnika, dva oklopna vozila i tri jedinice artiljerije zbog dejstava grupe „Zapad“;

- Ruski sistem PVO oborio je 26 ukrajinskih dronova i devet navođenih bombi „hamer“;

 

Rusi napreduju

Ruske snage napredovale su u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i oslobodile su naselje Bugrovatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Likvidiran komandant Azova! Ozloglašeni Plitus eliminisan u DNR, Rusi ga gonili još od Marijupolja!

 

Snimak iz ruševina Belgoroda

Još jedna osoba pronađena ispod ruševina, broj stradalih je sada 16.

 

 

 

 

Udarno! Glavni ruski obaveštajac od sada Putinov pomoćnik!

 

Zelenski na sastanku tražio Blinkenu "patriot"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio je dva sistema "patriot" za zaštitu Harkova i Harkovske oblasti, saopštila je ukrajinska agencija UNIAN.

- Važno nam je da dobijemo vojnu pomoć od SAD što je pre moguće. Sada su nam zaista potrebna dva sistema 'patriot' za Harkov i Harkovsku oblast - rekao je Zelenski.
 

 

Krupan ulov Rusa kod Harkova! Grupa Sever nalatela na elitnu jedinicu "Kraken", usledio šok!

 

Pod kontrolom ruskih snaga

Zapadni i severni deo Volčanska u Harkovskoj oblasti su pod kontrolom ruskih snaga, u gradu su u toku ulične borbe, izjavio je načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev.

 

Šta se to sprema na Istoku?! Putin ide kod Sija! Susret godine zakazan za 16. i 17. maj

 

Ruski juriš na Časov Jar

Ivanovska 98. vazdušno-desantna divizija započela je novu fazu ofanzive na strateški važan grad Časov Jar.

 

 

 

 

"Na ivici smo!" Hitno se oglasio Budanov, kod Harkova postaje kritično za Ukrajince, svakog sata je sve gore!

 

Nedela ukrajinskih vojnika i policajaca

Ukrajinski policajci i vojnici su odnosili iz kuća građana DNR pod kontrolom Kijeva i sve prodavali u Očeretinu, rekao je jedan od žitelja.

 

Rusa k'o mrava! Panika, 50.000 Putinovih vojnika na granici sa Harkovskom oblasti!

 

Evakuacija iz Harkovske oblasti

Više od sedam hiljada stanovnika evakuisano je iz pograničnih oblasti Harkovske oblasti, saopštio je načelnik vojne administracije regiona Oleg Sinegubov.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski, saslušavši izveštaj glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga Aleksandra Sirskog i ministra odbrane Rustema Umerova, nazvao je situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od najkritičnijih, zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije na ovom pravcu.
 

Nemci razočarani vojskom! Pripremaju stanovništvo za rat sa Moskvom! "Berliner Zeitung" objavio datum kada sve počinje!

 

Birgade za odbranu Kijeva

Ukrajinska vojska namerava da pet od 10 brigada koje će uskoro biti formirane, uputi da brane Kijev s obzirom na napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti, piše "Politiko".

 

Borci "Centra" pronašli "Kraken"?

Borci ruske grupe "Centar" tokom juriša na selo Tonenjko u DNR uništili su vozilo sa britanskim tablicama, a ukrajinski militanti, koji su se kretali vozilom, ranjeni su, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Po njegovim rečima, u Tonenjkom je, između ostalih jedinica, mogao biti i nacionalistički diverzantski odred "Kraken".

 

Putin će lično voditi rat protiv Zapada! Velike promene u samom vrhu ruske vojske usred krvavog sukoba

 

Uništavanje kod Časovog Jara

Sistemima "soncepjok" uništena su uporišta ukrajinskih snaga u blizini Časovog Jara, oko kojeg se vode žestoke borbe.

 

Još 25 "vampira" manje

Ruska PVO je tokom noći oborila 25 projektila "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Entoni Blinken sa Zelenskim

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u nenajavljenu posetu Kijevu, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

- Blinken je stigao u Kijev u nenajavljenu diplomatsku misiju da bi istakao privrženost administracije Džozefa Bajdena odbrani i bezbednosti Ukrajine - preneo je AP.

Kako je precezirao predstavnik Stejt departmenta Metju Miler, Blinken će se sastati i sa premijerom Denisom Šmigaljem i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Oni će razmotriti situaciju na frontu, efikasnosti novog paketa pomoći i drugoročnim obavezama Vašingtona po pitanju podrške Kijevu.

 

Rusi izvode udare

Ruska vojska izvela je udare na vojni aerodrom i fabriku za remont ukrajinske vojne tehnike u gradu Umanj, Čerkaska oblast, kao i na položaje policije u Harkovu, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji
VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji

Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), koje je u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pratilo tok gradskih i lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. godine, obaveštava javnost o prijavljenim događajima i postupanju po istim.

07.06.2024

13:29

Vesti

Na pragu smo definisanja jasne političke volje da nastupamo zajedno! Krkobabić: Dok postoje sela - živeće i Republika Srpska i Srbija
Politika

Na pragu smo definisanja jasne političke volje da nastupamo zajedno! Krkobabić: Dok postoje sela - živeće i Republika Srpska i Srbija

Postignuta je saglasnost da programi Ministarstva za brigu o selu Srbije, kao što su revitalizacija i razvoj zadrugarstva, naseljavanje praznih seoskih kuća, rešavanje prevoza seoskog stanovništva i "Miholjski susreti sela" budu na odgovarajući način primenjeni i u Republici Srpskoj, istakao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

07.06.2024

21:35

Ministarstva Srbije i RS: Odlična saradnja i iskreno prijateljstvo
Politika

Ministarstva Srbije i RS: Odlična saradnja i iskreno prijateljstvo

Sastanak delegacije ministarstava Srbije i delegacije ministarstava Republike Srpske, koja je u zvaničnu posetu srpskoj prestonici stigla povodom prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", održan je danas u Beogradu, kada su pored ostalog učesnici poručili da u njihovim odnosima vladaju iskreno prijateljstvo i dobra saradnja.

07.06.2024

21:17

TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!
Live TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!

Srbija i Republika srpska spremaju se za Svesrpski sabor koji će se održati u subotu 7. juna u Beogradu. Programi su, osim u Beogradu, planirani širom Srbije. Planirano je da se okupi veliki broj folklornih ansambala. Ministri iz Vlade Srbije ugostiće kolege iz Republike Srpske. Predsednik Vučić rekao je da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će Srbiju posetiti više od 7000 ljudi. Na ovu i druge teme govorili su u emisiji "Rat uživo" Dragan Škobalj, ekspert za energetiku i Pavle Staničić, advokat.

07.06.2024

19:37

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija