• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

02.05.2024

07:11

Na današnji dan: Desila se najlepša fudbalska bajka

profimedia

Fudbal

Na današnji dan: Desila se najlepša fudbalska bajka

Podeli vest

Na današnji dan, 2. maja 2016. godine ispisana je najlepša fudbalska bajka, klub iz malog engleskog gradića postao je šampion Premijer lige.

Fudbaleri Lestera pre osam godina ispisali su stranice evropskog i svetskog fudbala i stigli do titule prvaka države. Popularne "lisice", koje su samo dve sezone ranije igrale u drugom rangu takmičenja Čempionšipu, dve godine kasnije završile su na tronu i to ispred svih finansijskih jačih klubova. 

Foto: EPA Images

Trener Klaudio Ranijer sa igračima Lestera

Četa tadašnjeg trenera Klaudija Ranijerija je dva kola pre kraja prvenstva uspela da obezbedi naslov šampiona i to pošto je tog 2. maja, tada još uvek aktuelni prvak Čelsi odigrao za njih i remizirao sa Totenhemom (2:2), pa su "lisice" zadržale nedostižnih sedam bodova prednosti.

Mogao je Lester dan ranije da potvrdi titulu, ali je odigrao 1:1 sa Mančester junajtedom, pa je slavlje odloženo za dan kasnije. Tog ponedeljka, 2. maja pažnja cele fudbalske javnosti je bila uprta u meč na "Stamford Bridžu". "Lisicama" je sve odgovaralo osim trijumfa Totenhema, tada najvećeg rivala u borbi za titulu, i na kraju želja im se ispunila. "Pevci" su izvukli samo bod protiv Čelsija, pa su čelnici i fudbaleri Lestera mogli da otvore ohlađen šampanjac i počnu proslavu šampionske titule, prvu u 132 godine postojanja kluba. 

Foto: profimedia

Dvojac Lestera Rijad Marez i Džejms Vardi

Pisanje fudbalske bajke, počelo je godinu dana ranije kada je tada autsajder Lester, klub iz gradića sa samo 300.000 stanovnika uspeo da izbori opstanak u Premijer ligi. 

Dirketor kluba Džon Rudnik, ubedio je skeptične čelnike "lisica" da angažuju Klaudija Ranijerija, 64-godišnjeg italijanskog trenera, koji u svojoj biografiji nikada nije uspeo da upiše osvajanje nacionalnog prvenstva sa nekom od ekipa koje je vodio.

Foto: profimedia

Marez u duelu sa igračima Mančester junajteda

Ipak, uprava Lestera je pristala da angažuje Ranijerija, koji je dobio odrešene ruke da sklopi tim. Okupio je, bar na papiru prosečne i nepoznate igrače, ali je od njih stvorio nepobedivi šampionski tim. Tim koji je disao, razmišljao i igrao kao jedan.

"Lisice" su, kako im i sam nadimak kaže, počele sezonu tiho i bez ikakve pompe. Iz kola u kolo oduševljavali su svojom borenošću i željom da se nadigravaju sa velikanima. Da je na pomolu drugačija sezona bilo je već jasno posle 13. odigranih kola, kada je Lester zaposeo na vrh. Bilo je to prvi put od 1999. godine da je jedan tim van velike četvortke Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Čelsi bio vodeći posle prve trećine odigranog prvenstva.

Foto: profimedia

Vardi u borbi za loptu sa Branislavom Ivanovićem

Verovali su mnogi da autsajer neće izdržati pod pritiskom javnosti, medija i velikih i jačih timova. Ipak, Lester ih je sve razuverio. Ranijerijeva četa je iz nedelje u nedelju nastavila da gazi, a ubitačan golgeterski tandem Džejmi Vardi i Rijad Marez postali su noćna mora za golamane na Ostrvu. Nije bilo utakmice da bar jedan od njih dvojice nije zatresao mrežu rivala. 

Lesterov šampionski "drim tim" tako uspeo da šampionski završi sezonu i to odigravši 36 utakmica na kojima je ostvario čak 22 pobede, 11 remija i samo tri poraza. Jedan je bio protiv Liverpula, dok su se dva kiksa desila sa Arsenalom, koji je te sezone bio jedini tim koji je oba puta savladao "lisice". 

Foto: EPA Images

Fudbaleri Lestera sa navijačima proslavljaju osvajanje titule

Lester je tako pokazao da treba verovati u snove, jer ih je moguće ostvariti, pitanje je samo vremena i želje. U međuvremenu, šampion Engleske prošao je turbulentan period.

"Lisice" u sezonama koje su došle posle osvajanje titule nisu uspele da budu šampionski konkuretne, čak šta više, prošle godine su i ispale iz Premijer lige i ponovo se vratile u Čempionšip. Ipak, kako su jednom uspeli da prođu put od trnja do zvezda, možda će se u skorijoj budućnosti pojaviti neki novi Ranijeri, koji će ponovo sklopiti kockice i ispisati još jednu fudbalsku bajku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija