• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2024

16:22

Rusija nikad nije htela da napadne NATO! Šojgu zaledio svet, pa dodao da SAD svesno produžava sukob u Ukrajini

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Rusija nikad nije htela da napadne NATO! Šojgu zaledio svet, pa dodao da SAD svesno produžava sukob u Ukrajini

Podeli vest

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je na sastanku ministara odbrane država članica Organizacije za saradnju (ŠOS), održanom u kazahstanskoj prestonici Astani, da Rusija nikada nije pretila i želela da napadne NATO, jer kako kaže, "nema ni geopolitičke, ni vojne interese" u napadu na zemlje alijanse.

Optužio je zapadne savetnike da pripremaju ukrajinske sabotažne napade na ruski teritorijum, upozorio na moguće "katastrofalne posledice" koje bi mogle proizaći iz granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje od strane Kijeva i ponovio da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti ostvareni.

Situacija u Ukrajini

Vašington je izazvao sukob u Ukrajini i sada čini napore da ga pogorša, smatra ministar.

- SAD su prvo izazvale sukob u Ukrajini i sada preduzimaju svesne napore da ga produže. Gotovo svakodnevno, uz prikrivenu saglasnost Zapada, Kijev koristi oružje koje dobija od Zapada kako bi naneo štetu civilnoj infrastrukturi Ruske Federacije - rekao je Šojgu.

Kako prenosi agencija TASS, Šojgu je istakao da su Zapadni savetnici direktno angažovani u planiranju ukrajinskih napada na ruski teritorij.

- Ruske oružane snage nastavljaju efikasno da sprovode specijalnu vojnu operaciju. Svi njeni ciljevi će biti ostvareni - rekao je on.

Odnosi sa NATO

Rusija nikada nije planirala napad na zemlje NATO i uvek je ulagala "maksimalne napore da sačuva stratešku stabilnost i ravnotežu snaga u svetu. Ruska Federacija nikada nije pretila NATO. Nemamo ni geopolitičke ni vojne interese u napadu na zemlje bloka", rekao je ministar.

NATO, naprotiv, sve više se približava granicama Rusije, stvarajući pretnje po bezbednost Moskve, prenosi agencija TASS.

- Nismo mi došli do njih, već su oni došli do nas. To ponovo pokazuje da ne možemo verovati Zapadnjacima. Sada nas optužuju da ako Rusija nije zaustavljena u Ukrajini, navodno planiramo da napadnemo zemlje alijanse - rekao je Šojgu.

Foto: AP/Tanjug

Ministar Šojgu

Sukob na Bliskom istoku

Rusija poziva sve strane u sukobu na Bliskom istoku "da pokažu uzdržanost i rade na rešavanju problema političkim i diplomatskim sredstvima".  Zapad, kako kaže, pokazuje dvostruke standarde kada je u pitanju "ostvarivanje vitalnog prava na samoodbranu".

Prema njegovim rečima, jedan od primer je napad na zgradu iranskog konzulata u Damasku. 

Saradnja unutar Šangajske organizacije za saradnju

Vojna saradnja igra važnu ulogu u interakciji između članica Šangajske organizacije za saradnju, smatra ministar.

- Moramo proširiti geografiju i ciljeve zajedničkih vežbi, ojačati njihovo medijsko praćenje i poboljšati obuku jedinica koje su angažovane da učestvuju u njima. Spremni smo da delimo iskustvo i napredne metode borbenih operacija. Moramo zajednički da se suprotstavimo želji naših neprijatelja da unište dugo uspostavljene veze između zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju - zaključio je Šojgu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija