• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.04.2024

05:15

Bežanija! Rusi probili i drugu liniju odbrane! Ameri objavili novu mapu, munjeviti juriš Putinovih trupa se ne može zaustaviti!

Informer

Vesti

Bežanija! Rusi probili i drugu liniju odbrane! Ameri objavili novu mapu, munjeviti juriš Putinovih trupa se ne može zaustaviti!

Podeli vest

Ruske snage su ostvarile značajan napredak u uskom koridoru na istoku Ukrajine. Za deset dana, Rusi su napredovali otprilike pet kilometara severozapadno od Avdejevke i navodno u nedelju ušli u selo Očeretino Američki institut za proučavanje rata saopštio je da su Rusi nedavno potvrdili napredak u ovom selu u regionu Donjecka.

Očeretino, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekolika kilometara severozapadno od Avdejevke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine. Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. 

Situacija na frontu mogla bi da se poboljša u narednim nedeljama isporukom nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje takođe odobrio Senat.

"Geolokalizovani snimci objavljeni 22. aprila pokazuju kako ruske snage podižu rusku zastavu nad zgradom vojno-civilne uprave u centru Očeretina. To ukazuje da su ruske snage zauzele železničku stanicu, prešle železničku prugu i napredovale ka severu u centralni deo sela", naveo je ISV.

Istovremeno, institut je napomenuo da još nije zabeležio vizuelnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Gardijan se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Prema pisanju lista, zauzimanje Očeretina znači da je Rusija uspela da zaobiđe severni bok nedavno izgrađenih ukrajinskih linija fronta, uključujući minska polja i rovove.

Foto: ISW

 

Ukrajinska vojska pokušava da uspostavi odbrambenu liniju duž reke Durne, ali pojačane ruske trupe napreduju poslednjih nedelja, koristeći kasetne bombe da bi raznele ukrajinske bunkere.

Kako prenosi The Guardian, regionalna komanda ukrajinske vojske priznala je da je situacija teška. U njemu se navodi da Rusi koriste "pun arsenal oružja" protiv ukrajinskih trupa, uključujući i ono što je opisano kao hemijsko oružje. Oni su zauzeli neke zgrade i zauzeli južni deo Očeretina, navodi se, dodajući da je veći deo sela i dalje u ukrajinskim rukama i da je situacija navodno pod kontrolom.

Kanal Si-En-En, koji pominje i rusko napredovanje kod Očeretina, pozivajući se na ukrajinski monitoring projekat DeepState, na svom sajtu navodi da ovo selo samo po sebi nema nikakvu stratešku vrednost, ali se nalazi na brdu, što ga čini poželjnim mestom.

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da ako Rusi zauzmu Očeretine i zadrže se tamo, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta - Konstantinovku, Pokrovsk i Veliku Novosilku - mogu biti pod ruskim vatrom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Lepe vesti za studente: Stiže nova pomoć države
Društvo

Lepe vesti za studente: Stiže nova pomoć države

Naime, Vlada Srbije donela je zaključak da najboljim studentima, koji su upisani u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2023/24. godini, na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim, pokrajinskim i organima lokalne samouprave i to uz mesečnu naknadu od 15.000 dinara.

11.05.2024

11:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija