• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/moscowtimes/mediji/kurir

23.04.2024

07:40

Strašan potez! Čim su ušli u NATO, Putin im uradio ovo! Drugi će sada dobro da razmisle ako dobiju poziv Alijanse!

Reuters/youtube printscreen/video printscreen

Vesti

Strašan potez! Čim su ušli u NATO, Putin im uradio ovo! Drugi će sada dobro da razmisle ako dobiju poziv Alijanse!

Podeli vest

Ruska vojska rasporedila je taktičko nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom, pišu ruski mediji.

Operativno-taktički sistemi Iskander-M raspoređeni su u pograničnoj oblasti Karelija, navodi Izvestija, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije. Sposobni da ispaljuju i krstareće i balističke rakete, uključujući i projektile sa nuklearnom bojevom glavom, Iskanderi čine deo zasebne raketne brigade koja je nedavno postala deo novostvorenog Lenjingradskog vojnog okruga.

- Lenjingradski vojni okrug čine i 11. i 14. armijski korpus koji se baziraju u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti - rekli su izvori Izvestija.

Finska je u aprilu prošle godine, podsetimo, pristupila NATO i napustila neutralni status, a bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev rekao je da je formiranje raketne brigade odgovor Moskve na taj potez zapadnog suseda.

Sada je granica Rusije sa zemljama NATO povećana za skoro 1.300 km dok zapadna alijansa ima najveću artiljeriju u Evropi koja se sastoji od 1.500 cevi iliti 700 haubica i 700 minobacača velikog kalibra, ali i 100 raketnih sistema.

Krajem prošle godine Finska je potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama. Američkim trupama je na raspolaganju 15 objekata i zona u kojima mogu da skladište vojnu opremu i municiju. To uključuje četiri vazdušne baze, vojnu luku i železnicu na severu zemlje. Skladišta vojne opreme biće smeštena duž ruta koje vode ka ruskoj granici.

Sama činjenica ponovnog formiranja Lenjingradskog vojnog okruga, koji je ukinut tokom vojne reforme početkom 2010-ih, ukazuje da se Kremlj priprema za rat velikih razmera sa NATO na duži rok, smatraju stručnjaci Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona.

- Celu zapadnu granicu Ruske Federacije donedavno su kontrolisale jedinice Zapadnog okruga i to je zamaglilo strateški fokus ​​ruskih snaga - primećuje Institut za proučavanje rata.

Ukazom predsednika Vladimira Putina od 26. februara Zapadni vojni okrug podeljen je na dva okruga. Ubuduće će Moskva kontrolisati granicu sa Ukrajinom i Poljskom dok će Lenjingrad čuvati severoistočnu granicu od NATO.

- To će pomoći vojsci da istovremeno kontroliše borbe u Ukrajini i zauzme strateške pozicije u odnosu na zemlje Severnoatlantske alijanse - smatra Institut za proučavanje rata.

Stručnjaci instituta takođe podsećaju da je Kremlj odluku o stvaranju Lenjingradskog vojnog okruga objasnio ulaskom Finske i Švedske u NATO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija