• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.05.2024

09:38

Običaji i verovanja naših starih u vreme Vaskrsa! Zašto se jaja prvo farbaju crvenom bojom, šta je Tomina nedelja...

freepik

Dom i porodica

Običaji i verovanja naših starih u vreme Vaskrsa! Zašto se jaja prvo farbaju crvenom bojom, šta je Tomina nedelja...

Podeli vest

Postoji mnogo lepih običaja i verovanja koja se vezuju za Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik i dan Hristovog vaskrsnuća, a zajedničko svim krajevima Srbije je što se ovaj praznik proslavlja u krugu porodice, prijatelja, svečano i radosno.

Vaskrs je "pokretan" praznik, ne pada uvek na isti datum, ali uvek je u nedelju iza punog meseca, posle prolećne ravnodnevice. Vaskrs se može pomerati u razdoblju od pet nedelja (35 dana). Kod pravoslavnih hrišćana najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja (pre Blagovesti i posle Đurđevdana).

Vaskršnji običaji

Prema našim starim običajima, za Vaskrs treba ustati rano ujutru, a na spavanje otići tek posle ponoći, jer ako se ode na spavanje pre ponoći, to znači, kažu predanja, da ćete do narednog Vaskrsa biti pospani i nevoljni za rad. Domaćice ujutru u vodu potapaju dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje, da se ukućani ovom vodom umiju. Na dan Vaskrsa za doručak su na stolu upravo jaja, koje domaćice farbaju na Veliki petak ili na Veliku subotu i njima se treba prvo omrsiti posle posta. Rano ujutru naši stari su odlazili u crkvu na jutrenje.

Još jedan običaj jedinstven za sve krajeve Srbije jeste da se za Vaskrs mesi poseban hleb. Tako se u istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje se razmenjuje sa prijateljima, komšijama. U skoro svim krajevima Srbije mesi se pogača uglavnom u obliku pletenice.

Jaja i slatkiše stariji ukućani sakriju od dece, pa ih ona traže po dvorištu i kući. Na dan Vaskrsa obavezno je kucanje ili tucanje jajima, koje najviše raduje najmlađe. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje, uzima ga za sebe. U mnogim krajevima Srbije organizuju se i takmičenja za najtvrđe jaje, a najpoznatije je ono u Mokrinu.

Foto: Shutterstock

jaja

Zašto se jaja farbaju prvo u crveno?

Naši stari kažu da decu na Vaskrs treba dotaći crvenim jajetom da budu crvena i zdrava tokom cele godine. A zašto je najvažnije crveno jaje? Priča o ovom običaju da se jaja farbaju prvo u crveno datira još iz vremena Hristovog vaskrsnuća. Postoji više legendi.

Jedna je da kada je Isus Hrist sahranjen, njegova majka, Deva Marija, izašla na grob i tamo ostavila nekoliko obarenih jaja, a kada je u nedelju Hristos vaskrsao, jaja na grobu su pocrvenela. Druga legenda kaže da kada su Hrista vodili na raspeće, narod je na njega bacao kamenje, ali kamenice su se pretvarale u crvena jaja. Po trećoj legendi, Marija Magdalena išla je kod cara Tiberija u Rim da mu kaže da je Hristos vaskrsao i na poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u vaskrsnuće Isusa i rekao joj je da bi to bilo kao kada bi jaja u korpi promenila boju. Marija je na to rekla: "Hristos vaskrse!" I jaja su tog trenutka postala crvena.

Foto: Shuterstock

jaja

Svetla nedelja

Cela nedelja posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, Vaskrsna ili Pashalna nedelja i ona se smatra kao jedan dan Vaskrsa - cela sedmica se tretira kao jedan neprekidan dan. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs, a crkvene pesme koje se tada pevaju radosne su i vesele. Ova sedmica je uvek "trapava", tokom nje se ne posti sredom i petkom. Prvi dan posle Vaskrsa se zove Vaskrsni ponedeljak ili Vodeni ponedeljak, jer u nekim krajevima Srbije tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene, što znači da će se neka od njih te godine i udati. Svetla nedelja se završava Tominom nedeljom ili Malim Vaskrsom.

Tomina nedelja i Pobusani ponedeljak

Tomina nedelja poslednji je dan Svetle nedelje, prve nedelje po Vaskrsu. U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj. Kao i svaka nedelja i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Videla su ga jedanaestorica učenika, a to ispričala Tomi, dvanaestom učeniku, koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan. Ali on je rekao: "Ne verujem dok to ne vidim." Osmog dana po Vaskrsu, Isus Hrist je ponovo došao među učenike i prekoreo Tomu što nije odmah poverovao. Otuda je Toma dobio nadimak Neverni.

Pobusani ponedeljak, dan posle Tomine nedelje, dan je kada se ide na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje. Običaj je da se grobovi najmilijih "pobusaju" - urede od korova i očiste od busenja, pa je tako ovaj ponedeljak i dobio ime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija