• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2024

12:01

Omiljeni vaskršnji kolač Ive Štrljić voli pola Srbije! Poznata glumica otkrila specijalan recept koji svima uspeva iz prve

Shutterstock, Masha Bandjur

Recepti

Omiljeni vaskršnji kolač Ive Štrljić voli pola Srbije! Poznata glumica otkrila specijalan recept koji svima uspeva iz prve

Podeli vest

Glumica Iva Štrljić u razgovoru za Informer otkriva kako provodi Vaskrs, čemu se najviše raduje tokom praznika, ali i kako priprema njen omiljeni kolač.

Praznik koji okuplja porodicu i prijatelje

Uoči velikog praznika glumica Iva Štrljić ona otkriva da Vaskrs uvek obeležava sa porodicom, sa mamom i bratom i ljudima koje voli i koji su joj značajni.

- Vrlo mi je važno da uz mene tada, kao i uvek tokom praznika budu oni koji me raduju i raznežuju. Za mene je to pravilo ključno kada govorimo o svim bitnim momentima - kaže naša sagovornica.

Foto: Masha Bandjur

 

Foto:  

Iva ističe da se posebno raduje farbanju vaskršnjih jaja sa dečicom svojih prijatelja i da je veoma srećna kad su i ljudi oko nje srećni.

- Uvek farbam jaja na onaj klasičan način i posebno volim da koristim crvenu boju. Volim da ih farbam sa dečicom svojih prijatelja jer mislim da njih taj proces posebno zabavlja i čini srećnim, a i moja je sreća veća kada vidim kako se raduju. 

Foto: Shuterstock

 

Vaskrs joj je, kako kaže, veoma važan i drag praznik koji je vraća u detinjstvo i podseća na baku Bosiljku.

 Uvek se setim moje bake, mamine mame Bosiljke sa kojom smo provodili ovaj dan tokom detinjstva. I danas, kada prođem kroz ulicu u kojoj je ona živela uhvate me ista ta nežna i pomalo setna osećanja jer sam bila posebno vezana za baku. Mnogi mirisi kolača i sam Vaskrs podsećaju me baš na nju, na naše razgovore, smeh, poveravanja i mnoge mudrosti - kaže Iva. 

Vaskršnji ručak je kod mame

Iva navodi da voli da kuva i da je dobra kuvarica, iako zbog obaveza ne sprema često.

Umem da kuvam i volim da kuvam, međutim to radim samo onda kada mi dolaze gosti jer inače brzo živim i uglavnom jedem salate i nešto što može da se napravi, a da ne zahteva puno vremena. Ipak, ako govorimo o umeću moram da se pohvalim da umem da napravim sve - kaže Iva.

Ona navodi i da je bogati i raskošni vaskršnji ručak uvek kod mame.

- Uskršnji ručak bude kod mame tako da tada jedem i ono što inače ne jedem jer pazim kako se hranim, što nije baš izvodljivo kada govorimo o maminoj kuhinji. Kod nje je sve preukusno i sočno i teško da moj oprez u ishrani moze da pobedi i nadmudri šarm onoga sto zamiriše sa njenog stola. Princes krofne su slatkiš koji posebno obožavam. 

Foto: Pixabay

 

Recept za omiljeni kolač

Iva kaže da i sama voli da pravi princes krofne, kao i da je to kolač za koji je potrebno malo veštine da se napravi.

Naša sagovornica rado je podelila specijalan recept za kolač koji voli pola Srbije, a ukoliko ga spremite na ovaj način nema šanse da vaskršnji desert ne bude sjajan. 

Sastojci:

Oko 200ml vode

1.5 šolja ulja

200 g brašna

6 jaja

Fil

8 kašika šećera

8 žumanaca

3 kašike brašna

kesica šlaga

malo mleka

Priprema

Vodu i ulje staviti da provre. Dodati 200 grama brašna i ostaviti da se prohladi. Zatim dodavati 6 jaja, jedno po jedno. Umutiti mikserom. Zatim u pleh staviti pak papir, malom kašikom vaditi loptice i stavljati ih u pleh. Bitno je da između loptica bude razmak, navodi Iva.

Potrebno je zatim zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti testo da se peče 30 minuta. Veoma je važno da se za to vreme ne otvara rerna.

Fil za princes krofne se pravi od 8 kašika šećera i 8 žumanaca. Treba ih umutiti sa malo mleka i kuvati na pari dok se ne zgusne, sve vreme mešajući. Kada se zgusne, skinuti sa vatre i dodati 3 kašike brašna. Kad se to sve sjedini dodati 1 umućeni šlag iz kesice.

Pečene i ohlađene kuglice od testa preseći na dva dela.

U svaku šupljinu staviti kašičicu fila i preklopiti gornjim delom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

Kurti ne može da se takmiči sa Vučićem! Bura u Prištini zbog Saveta Evrope, opozicija urniše lažnog premijera!
Politika

Kurti ne može da se takmiči sa Vučićem! Bura u Prištini zbog Saveta Evrope, opozicija urniše lažnog premijera!

Predsednik poslaničke grupe Demokratskog saveza tkz. Kosova Arben Gaši rekao za lokalne medije da je glavni krivac za neuspeh oko prijema tkz. Kosova u Savetu Evrope visoka aktivnost srpskog predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnom planu, dok su se za razliku od njega sadašnji lideri kosovskih Albanaca nonšalantno ponašali, kao da je sve završeno.

18.05.2024

10:49

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati
Politika

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati

Ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je železnički saobraćaj u tunelu od Pančevačkog mosta do Vukovog spomenika uspostavljen noćas u 01.17 sati na levom koloseku s obzirom da se železnički incident dogodio na desnom koloseku kao i da se uspostavljanje železničkog saobraćaja na oba koloseka očekuje u ponedeljak ujutru.

18.05.2024

10:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija