• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.03.2024

21:28

Zakazano suđenje za ubistvo Zorana Nedeljkovića na Zvezdari: Da li će pravda biti zadovoljena?

Informer

Vesti

Zakazano suđenje za ubistvo Zorana Nedeljkovića na Zvezdari: Da li će pravda biti zadovoljena?

Podeli vest

Posle višemesečne agonije predmet smrti Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije na Zvezdari, predmet je preuzeo Prvi sud, a suđenje počinje 13. marta.

Slučaj ubistva Zorana Nedeljkovića, poznatiji kao „Pravda za Zokija“, mesecima ne prestaje da intrigira javnost - optuženi Nikola Š. je na slobodi. Nakon što je tužilac Višeg javnog tužilaštva zatražio da se Viši sud oglasi nenadležnim za ovaj slučaj, što je on i učinio, predmet je dodeljen Prvom osnovnom sudu.

Pripremno ročište zakazano je za 13. mart.

Podsetimo, ono što je obeležilo ovaj slučaj jeste svađa tužilaštava ko je nadležan.

Više javno tužilaštvo tvrdilo je da je za pomenuti slučaj nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok su iz tog tužilaštva navodili da nisu, te da su kontaktirali Apelaciono kako bi ono utvrdilo ko je zaista nadležan. Ono je utvrdilo da je za smrti Zorana nadležno Više javno tužilaštvo.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Međutim, tu dolazi do novog obrta. Tužilac VJT Dragan D., koji je postupao u ovom predmetu, podigao je samoinicijativno optužnicu protiv Nikole Š., osumnjičenog za Zoranovo prebijanje, a zatim zatražio Višem sudu u Beogradu da se izjasni nenadležnim, što je ova institucija uradila krajem novembra.

Tako je predmet krajem januara definitivno preuzelo Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Tužilac Dragan D. iz Višeg javnog tužilaštva je optužio Nikolu Š. za krivično delo teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, učinjeno na mah, za koje je propisana kazna zakonom od šest meseci do pet godina.

Foto: Zoran Sinko

 

 

- Tužilac je ovo delo i ranije stavio optuženom na teret, kako bi mogao da ga prebaci u nadležnost osnovnog tužilaštva. Međutim, nakon što je Više javno tužilaštvo tvrdilo da je za slučaj Zoranove smrti nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok su iz tog tužilaštva navodili da nisu, Apelaciono tužilaštvo donelo je konačnu odluku. Prelomili su da je nadležno Više tužilaštvo. Tada je tužiocu Daniloviću Apelaciono tužilaštvo naložilo da preinači delo, međutim on to nije uradio, već je zatražio da se sud oglasi nenadležnim - naveo je tada izvor.

Ne treba zaboraviti da je Zoran zadobio višestruke monstruozne povrede – frakturu lobanje, frakturu donje vilične kosti, frakturu obe jagodične kosti, frakturu nosnih kostiju, te se postavlja pitanje da li je dobra kvalifikacija dela.

Nepravedno postupanje tužilaštava duboko me pogađa. Gubitak moga oca donosi tugu koja je teško opisiva, ali istovremeno osećam i frustraciju zbog nedostatka pravde u celom ovom slučaju. Osećam se nemoćno pred očigledno nepravednim postupcima tužilaštava. Pravda se čini dalekom i nedostižnom, a to me ispunjava osećajem bespomoćnosti i gubitka - priča Nemanja Zoranov sin. 

Podsetimo, ovako je Nemanja govorio o celom slučaju:

- Moj otac je prošle godine u julu mesecu kupio kuću sa pomoćnim prostorijama i dvorištem koje je zajedničko. Naime, ta kuća koja je uknjižena kao privatna svojina kao i sve ostale kuće u komšiluku a ima ih više, nalazi se na zemljištu gde postoji samo pravo korišćenja a ne i pravo privatne svojine. 

Prvi nesporazum je, kako dodaje, nastao kada je došao naš advokat u pratnji geometra da premeri dvorište i kuću (moj otac tada nije bio prisutan), a to je bilo pre sklapanja kupoprodajnog ugovora.

- Dotični Nikola Š. besno izleće iz kuće pozivajući se na nekakvo "pravo preče kupovine", koje postoji kod suvlasničkog odnosa a ne i sukorisničkog odnosa, nedozvoljavajući im da završe posao i izjavljuje kako je to njegovo i da će on to da kupi. Naš advokat ga je tada uputio na nadležne institucije gde može da ostvari svoja prava ako misli da je tako - priča sin Nemanja.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Kako kaže, dotični je trenirao borilačke veštine, i znao je gde i kako udara pokojnog Zorana. 

- Tu raspravu je čuo Nikola Š. izašao iz kuće, odgurnuo mog oca, gde je moj otac, predpostavljam, pokušao da mu uzvrati (Nikola Š. je zadobio lakše telesne povrede, crvenilo na levoj strani glave i ogrebotinu na vratu), nakon čega Nikola Š. pesnicom udara mog oca u predelu lica, gde se kapija naglo otvara i moj otac pada i tada mu dotični Nikola Š. zadaje udarce nogom u pravcu glave. Inače, hoću da napomenem, da je dotiči jedno vreme trenirao kik boks - objašnjava nam Nemanja.

Kako ističe, iz izveštaja Urgentnog centra se vidi da njegov otac nije imao nikakve povrede po telu i rukama, samo mu je glava bila unakažena. Takođe u Izveštaju stoji da je nesrećni čovek konzumirao alkohol, ali koliko promila alkohola u krvi je imao ne zna se.

Pravili roštilj dok je Nemanjin otac umirao.

- A oni su dok je moj otac bio u bolnici, pored ograde koju su postavili, srušili i šupu koja je bila naslonjena na njihovu i pripadala je nama, roštiljali i pravili se kao da se njih ovo sve uopšte ne tiče. Nisu nas ni jednog trenutka kontaktirali da pitaju kakvo je stanje mog oca dok je bio u bolnici, niti su nam izjavili saučešće, niti su i jednog trenutka pokazali da im je žao zbog svega što se desilo - priča Nemanja.

Majka prosvetni radnik nije ni pokušala da zaustavi sina u krvavom piru.

- Takođe, hoću da napomenem da je, majka dotičnog Nikole Š., koja je inače svedok u ovom slučaju, a za mene je ona saučesnik jer ništa nije preduzela da spreči svog sina u ovakvom nasilničkom ponašanju, prosvetni radnik, učiteljica u jednoj osnovnoj školi, pa se pitam ko to nama vaspitava decu po školama i kojim moralnim vrednostima ova mala bića  ona može da nauči, a ta deca su na pragu života, kada to nije uspela ni sa svojim sinom? - ističe Nemanja.

Zoran Nedeljković je pretučen 25. aprila prošle godine, a mesec dana kasnije je preminuo od povreda koje je zadobio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija