• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

27.08.2020

12:56

MIODRAGA JE JEDAN PAPIRIĆ SPASAO DA NE OSTANE BEZ KUĆE I PENZIJE! Kada su mu izvršitelji zakucali na vrata, jedva je preživeo

Vesti

MIODRAGA JE JEDAN PAPIRIĆ SPASAO DA NE OSTANE BEZ KUĆE I PENZIJE! Kada su mu izvršitelji zakucali na vrata, jedva je preživeo

Podeli vest

Ukoliko ste u nekoj banci u prošlosti imali neke obaveze ili kreditne rate koje ste sa zakašnjenjem izmirili, nemojte se iznenaditi ako vam na vrata zakucaju izvršitelji sa namerom da ponovo naplate već isplaćeni dug! Od ponovnog davanja novca i izvršnog postupka može da vas spase jedino ako ste sve ove godine sačuvali uplatnice ili slične pisane dokaze.

Upravo ovo desilo se Miodragu Petroviću iz Niša. Kada je 2012. godine podigao kredit, nije ni sumnjao da će mu ovaj potez nekoliko godina kasnije doneti velike brige i strah. Ovu banku kasnije je prodata, a Miodragov već isplaćen dug ponovo je došao na naplatu. 

- Davne 2012. godine podigao sam kredit. Isplaćivao sam rate jednu za drugom, ali sam 2013. godine preskočio da uplatim nekoliko rata. Kada mi je 17. marta 2015. godine stigla opomena od banke da će poslati izvršitelje ukoliko ne isplatim 169.000 dinara, odmah sam krenuo da skupljam novac kako bih isplatio kompletan dug. U banci sam 8. juna iste godine uplatio 170.000 dinara, a zatim i 10. avgusta još 2.560 dinara. Tada mi je službenica u banci rekla da sam ja sa ovim uplatama izmirio sve što dugujem i da prema banci više nemam nikakve obaveze - započinje svoju priču naš sagovornik.

Miodrag napominje da ga je iz cele zavrzlame izvukla samo luda sreća. Kako kaže, pravo je čudo što uplatnicu vrednu 169.000 dinara nije bacio u đubre čitavih pet godina. 

Foto: shutterstock/Informer

- Narednih pet godina sve je bilo u redu i ja sam potpuno zaboravio na sve ovo. Međutim, pre nekoliko dana na vrata porodičnog doma stiglo mi je rešenje od izvršitelja da dugujem 169.000 dinara i da zbog toga moraju da popišu moju imovinu i da mi plene čak dve trećine penzije. U prvi mah mi nije bilo jasno o čemu se radi, ali sam se brzo setio da je to tačan iznos koji sam dugovao banci. U sekundi me je oblio hladan znoj, uhvatila me je panika, samo mi se motalo po glavi da li sam sačuvao uplatnice ili bilo kakav dokaz da sam taj novac već isplatio. Mahnito sam krenuo da preturam po kući i, na sreću, u gomili papira našao sam i te priznanice zlata vredne!- ističe Miodrag i dodaje:

Hladan znoj

U sekundi me je oblio hladan znoj, uhvatila me je panika, samo mi se motalo po glavi da li sam sačuvao uplatnice ili bilo kakav dokaz da sam taj novac već isplatio
Miodrag Petrović

- Odmah sam obavestio izvršitelja da sam ja to već isplatio i da je u pitanju greška. Iskopirao sam uplatnice i odneo ih njemu na uvid. Rekao mi je da će kontaktirati sa bankom i videti o čemu se tu radi. Ali do danas odgovor nisam dobio, iako bi to trebalo da bude rutinska stvar za rešavanje s obzirom na to da imam dokaz o uplati. Pretpostavljam da banka za ovih pet godina nije javila izvršiteljima da je dug isplaćen i da je zbog toga nastao problem - kaže naš sagovornik.

Ipak, opravdanje za ovakvu grešku Miodrag ne priznaje.

- Šta se tu desilo, kako je nastala greška i ko je napravio propust, mene ne zanima, ali ovakve stvari nikako ne bi smele da se dešavaju nikome! Šta bi bilo da nisam sačuvao uplatnice čitavih pet godina, kao što to sigurno većina ljudi u Srbiji ne bi uradila?! Banka i izvršitelji bi me naterali da ponovo isplatim sav novac iako sam to već uradio. Niko ne bi mogao da mi pomogne i ne bi im ništa značilo to što bih nagrabusio njihovom krivicom. Bezobrazluk čist! - ogorčen je Miodrag Petrović.

AKO KORISTITE KOLGEJT PASTU, OVO MORATE DA ZNATE! Optužuju ih da lažu kupce, laž nije naivna

Nije jedini

Ovo je jedan od najvećih problema na koji nam se žale potrošači kada su banke u pitanju. Nažalost, veoma često se dešavaju ovakvi propusti
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da će problem biti rešen jer Miodrag ima dokaz o uplati. Zato on savetuje sve ljude da, kada su ovako krupne stvari i veliki novac u pitanju, uvek sačuvaju uplatnice jer je u suprotnom jako teško dokazati da ste uplatu izvršili.
- Ovo je jedan od najvećih problema na koji nam se žale potrošači kada su banke u pitanju. Nažalost, veoma često se dešavaju ovakvi propusti. Jedini savet za potrošače u ovakvim situacijama jeste da traže od banke da im pismenim putem dostavi stanje duga kako bi taj papir sačuvali, a zatim i da sačuvaju uplatnicu kao dokaz da su dug isplatili. Na sreću, Miodrag ima barem jedan dokaz, pa će moći da dokaže da je tu sumu već isplatio. Ukoliko dokaz ne postoji, jako je teško, gotovo nemoguće da se dokaže da banka nije u pravu - kaže Gavrilović.

Na naše pitanje kako je ovo moglo da se dogodi, on odgovara:
- Ne mogu sa sigurnošću da kažem kako je moglo da dođe do ovakvog propusta. Da li je u pitanju to da banka nije javila izvršitelju da je slučaj rešen ili su mislili "ako prođe-prođe", to znaju samo oni - napominje Gavrilović.
 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija