• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.04.2024

16:34

Muk u Hagu se nastavlja, kakvu golgotu prolazi Karadžić? Sramotni postupci antisrpske jazbine u Ševeningenu!

AP/Photo

Politika

Muk u Hagu se nastavlja, kakvu golgotu prolazi Karadžić? Sramotni postupci antisrpske jazbine u Ševeningenu!

Podeli vest

Pres -služba Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova poručila je da nema komentar u vezi sa zdravstvenim stanjem prvog predsednika Republike Srpske - Radovana Karadžića.

Na pitanje Srne kada će Mehanizam preduzeti korake radi pružanja propisne zdravstvene njege Karadžiću, pres-služba je odgovorila da nema daljih komentara i da se "poziva na raniji odgovor od 12. aprila", iako iz Mehanizma ni tada nisu odgovorili kada će MMKS preduzeti korake radi premeštaja prvog predsednika Republike Srpske iz jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja.

Iz Zatvorske službe Velike Britanije naveli su da "ne mogu da komentarišu bilo šta u vezi sa onima koji služe zatvorsku kaznu u Britaniji".

Srna je poslala pitanja u utorak, 9. aprila, nakon izveštaja o katastrofalnim uslovima u kojima Karadžić služi kaznu.

Foto: Reuters

 

Uprkos brojnim zahtevima, uključujući one upućene predsedniku MMKS Grasijeli Gati Santani, Karadžić se i dalje nalazi u britanskom zatvoru i još se ne preduzimaju koraci za njegov premeštaj.

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsednika Srpske, izjavila je ranije Srni da je Santana dobila desetine dopisa sa dokazima kontinuirane torture kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine.

Ona je navela da je sudija Santana do sada dobila desetine dopisa advokata Gorana Petronijevića sa navedenim primerima i dokazima kontinuirane torture.

Ukazujući na podatke britanske Vlade, Jovičevićeva je napomenula da se navodi da je zatvorski sistem pretrpan, resursi oskudni, a pravovremena zdravstvena pomoć često nedostupna.

- Sami ističu da nisu ni opremljeni ni sposobni da ispune odredbe Ugovora o preuzimanju i smeštaju osuđenika Haškog tribunala -  napomenula je Jovičevića.

Jovičevićeva je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sami sebe proglašavaju `kontrolnim mehanizmom` uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu, oni koje su oni osudili i premestili. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premeštaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao - rekla je Jovičevićeva.

Jovičevićeva je ranije izjavila Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lekove niti ima lekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija