• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.01.2024

08:10

Prištinski mediji pogrešno predstavili istoriju crkve Bogorodice Ljeviške - Reagovali iz Visokih Dečana

Privatna arhiva

Politika

Prištinski mediji pogrešno predstavili istoriju crkve Bogorodice Ljeviške - Reagovali iz Visokih Dečana

Podeli vest

Manastir Visoki Dečani reagovao je na tekst prištinske „Kohe“ u kojem se navodi da je crkva Bogorodice Ljeviške navodno podignuta na „temeljima paganskog dardanskog svetilišta“, a ne u srpsko ili vizantijsko vreme, ističući da ne postoje konkretni pisani dokazi „o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama“ i da tekst pogrešno predstavlja istoriju crkve u Prizrenu.

- Tokom srednjeg veka, crkva je služila kao glavna eparhijska crkva za pravoslavne hrišćanske episkope, koji su govorili srpski jezik i bili povezani sa srpskom dinastijom Nemanjića, koja je imala prestonicu u Prizrenu. Ne postoje konkretni pisani dokazi o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama. Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima - navodi se u saopštenju manastira.

Dodaje se da je portal „Koha“, „nekada poznat po profesionalnom novinarstvu, sada postao medij koji često objavljuje jednostrane, pseudo-istorijske tekstove koji podstiču etničku i versku mržnju, posebno protiv Srpske pravoslavne crkve“.

Iz manastira Visoki Dečani navode da je važno napomenuti da je crkva Bogorodice Ljeviške, prvobitno kasno istočnorimska, vizantijska crkva iz 11. veka, podignuta u čast Bogorodice Milostive.

- Dotrajala crkva rekonstruisana je u 14. veku od strane srpskog kralja Stefana Milutina, koji je dodao značajne karakteristike, dajući joj sadašnju strukturu sa pet kupola - piše u saopštenju.

Portal „Koha“ objavio je juče tekst „Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova“ autora Agona Rezje, za koga se navodi da je srednjovekovni istraživač i doktorant na Univerzitetu u Zagrebu, i koji piše da crkva nije podignuta u srpsko ili vizantijsko vreme, već je povezuje sa Dardancima.

- Bila je starija, pa se u proučavanju njenih temelja na osnovu arheoloških nalaza ispostavlja da je ova crkva podignuta na temeljima paganskog dardanskog svetilišta - navodi on u tekstu.

Dodaje da se vrši, kako navodi, „politička i kulturna instrumentalizacija crkava na Kosovu“, a za martovski pogrom 2004. godine piše da su crkve na KiM „u srpskim i međunarodnim akademskim krugovima, nažalost, opisane kao srpske“.

U pogromu koji su albanski ekstremisti izvršili nad Srbima u martu 2004. godine, za tri dana ubijeno je 19 ljudi, zapaljeno blizu 1.000 srpskih kuća i 35 crkava i manastira, a proterano 4.000 Srba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija