• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.08.2023

15:34

Srbija je prioritet za SAD - Tarner: Sa evropskim partnerima tražimo rešenje za pitanje Kosova

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Srbija je prioritet za SAD - Tarner: Sa evropskim partnerima tražimo rešenje za pitanje Kosova

Podeli vest

Američki kongresmen iz redova republikanaca Majk Tarner izjavio je da Sjedinjene Države zajedno sa evropskim partnerima rade na traženju rešenja za pitanje Kosova.

Tarner kaže da SAD gledaju kako da podrže evropski dijalog i njihove napore te da zajedno doprinesu rešenju, a na pitanje da li veruje takozvanom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i Prištini, odgovara da se kredibilitet stiče akcijama, kao i da postoji niz akcija koje treba da se ispune što je, dodaje, pitanje kredibiliteta.

Na pitanje da li američka administracija ima mehanizam da natera Prištinu da ispuni ono obećano pre 10 godina, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština, Tarner kaže da je najvažnije da međunarodna zajednica radi zajedno.

- Najvažnije je da međunarodna zajednica radi zajedno, kao i EU i SAD, i da dovedemo do toga da naši partneri zajedno nađu rešenje i to je ono što će Amerika nastaviti da radi. Moj put ovde nije u vezi Kosova. Moj put je u vezi regiona - rekao je Tarner za RTS.

Kako je naveo, prvi cilj mu je da se oda priznanje bilateralnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Država.

- Naš fokus i ono zbog čega sam u Srbiji je razvoj, ekonomska saradnja, pozitivni trendovi i čestitam Srbiji na onome što je postigla kada je reč o našim odnosima i na vojnoj strani, takođe -  kazao je Tarner podsećajući da postoji partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske.

Ukazuje da u regionu ima otvorenih pitanja, a da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pričao o Bosni i Hercegovini, Kosovu, na šta, kako je naveo, pitanja SAD treba da se fokusiraju i kako bi mogli da doprinu.

Tarner je iz Ohaja, dok je 1995. godine, kada je potpisan mirovni sporazum u Dejtonu, bio gradonačelnik, tog perioda se seća kao perioda nade jer su se dešavala, kako kaže, "neverovatna ratna zverstva na Balkanu šokantna za svet i za Evropu i za Sjedinjene Države".

A sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, dodaje, videla se prilika za mir.

"Dolazimo do 2025, koja će biti 30. godišnjica sporazuma. Još ima stvari koje treba da uradimo. Mislim da je Bosna donekle ostavljena sa neupravljivom dejtonskom strukturom. Zato sam pozivao mnogo puta na Dejton 2", kazao je.

Na pitanje da li SAD ima razumevanja za stav Republike Srpske kada zvaničnici kažu da žele izvorni Dejton, da ne žele da im se oduzimaju nadležnosti koje im pripadaju kao entitetu, da ne žele strane sudije u Ustavnom sudu, Tarner kaže da Stejt department veoma aktivno radi sa svim partnerima da pokušaju da se uključe u dijalog koji može dovesti do nekog rešenja.

- Stvar je u tome što to spolja ne može da se nametne - dodaje Tarner.

Smatra da se sigurno vidi kroz rad ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da je Srbija prioritet za Vašington.

- To svakako jeste i na vojnoj, ali i na ekonomskoj strani. Zato što imamo jake bilateralne veze, američke kompanije ulažu u Srbiju. Vidite da je kapital priznanje za ono što je Srbija postigla -  naglašava Tarner.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!
Proći će kao Francuzi!

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!

Šef američke komande za specijalne operacije general Brajan Fenton otkrio je nove detalje o operacijama britanskih kopnenih jedinica u Ukrajini, navodeći da Pentagon o ratu koji je u toku saznaje „uglavnom kroz oči partnera za specijalne operacije Velike Britanije", koje je on naveo kao testiranje novih pristupa modernom ratovanju na frontu.

16.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija