• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.04.2024

10:06

Poražavajući podatak: Trećina obolelih od raka pluća i dalje puši!

printscreen

Društvo

Poražavajući podatak: Trećina obolelih od raka pluća i dalje puši!

Podeli vest

Gotovo 90 odsto pacijenata obolelih od raka pluća ranije su bili pušači, a jedna trećina njih i dalje puši, pokazuje najnovije istraživanje.

Polovina ispitanika je ignorisala simptome, oko 10 odsto njih su imali strah od lekara, a isto toliko njih je navelo da im bolest nije otkrivena na vreme jer ne postoji skrining na rano otkrivanje raka pluća.

Ono što je dobra vest jeste da u maju stiže novi lek za pacijente obolele od karcinoma pluća. Kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima najčešći su bili simptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan karcinom pluća, a koji su učestvovali u istraživanju sprovedenom od strane Udruženja pacijenata "Punim plućima" i Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Podatak koji ohrabruje je da se nakon pojave prvih simptoma većina pacijenata odmah obratila lekaru. Ipak, informaciju da je bolest mogla da se ustanovi u početnom stadijumu, obavljanjem skrining pregleda na rano otkrivanje raka pluća, većina pacijenata nije imala. Ovaj program sprovodi se samo u Vojvodini.U istraživanju je učestvovalo 147 pacijenata sa rakom pluća, 88 muškaraca i 59 žena iz cele Srbije.

Njih 75 prima savremene terapije, dok 72 hemioterapije. Prezentujući podatke istraživanja, dr Spasoje Popević, zamenik direktora Klinike za plućne bolesti UKC Srbije ukazao je na zabrinjavajući podatak da je gotovo 90 odsto anketiranih ranije bila pušač, a da jedna trećina njih i dalje puši.

- Ono što je ohrabrujuća vest je što se skoro polovina ispitanika izjasnila da je odmah nakon prvih simptoma otišlo kod lekara, ne čekajući da prolazi vreme. Dve trećine njih je odmah bilo upućeno kod pravog specijaliste, odnosno pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod lekara drugih specijalnosti. To, međutim, nije bio slučaj pre dve godine, kada smo radili istraživanje - kazao je dr Popović i dodao:

- Tada je više od 70 odsto pacijenata bivalo upućeno na preglede kod drugih lekara, kao što su neurolog, endokrinolog, reumatolog, kardiolog, fizijatar i tako dalje. Podatak koji dodatno ohrabruje je da je njih 76, u roku od mesec dana dobilo dijagnozu, što pokazuje da je put pacijenta od pojave simptoma do dobijanja dijagnoze, sada ipak donekle skraćen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija