• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

26.04.2024

09:37

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Informer

Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Podeli vest

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

Tako tek sada, u ovom postkovid periodu, saznajemo koliko nam je korona virus urnisao telo i to saznajemo na najgori mogući način - kroz bolesti od koje sve češće oboljevamo. Među najopasnijima su, naročito kod ljudi koji su već imali slabosti u nekom od sistema u organizmu, oštećenja pluća, srca, bubrega i mozga. Takođe, viđeni su i dokazani kao posledica kovida dugotrajna malaksalost, bolovi u zglobovima i grudima, otežano disanje. Ovoj listi sada treba dodati i sterilitet.

Ona je na najvećoj regionalnoj zdravstvenoj "Health up" konferenciji, na panelu "Pobediti sterilitet - strategija za podizanje nataliteta", objasnila da uzroci muške neplodnosti mogu biti urođeni i stečeni.

- Urođeni su neki nedostaci, anomalije, anatomske ili genetski i endokrini poremećaji, kao i stečeni problemi. Stečeni uzroci su preležana infekcija, hirurški zahvati, teža oboljenja, metabolički poremećaji. Ono što bih ja naglasila, a što smo videli u našoj androloškoj ambulanti, jeste da jako veliki trag ostavljaju virusne infekcije, sad tokom pandemije kovida, one su ostavljale veliki trag - kazala je profesor dr Olivera Džatić Smiljković.

Na sreću, kako je objasnila, uticaj virusnih infekcija je reverzibilne odnosno trenutne prirode.

- Mi anamnestički dobijamo podatak da je imao virusnu infekciju. Spermatogeneza traje određeno vreme. Jedan nalaz spermograma ništa ne znači, on može da varira, a mi smo u obavezi da ga ponovimo. Ukoliko je i drugi spermogram lošijeg kvaliteta, onda ih usmeravamo urologu da rade detaljnije analize. Ali, virusne infekcije veoma utiču na nalaz spermograma - istakla je prof. dr Džatić Smiljković.

"Mnogi parovi nemaju redovno seksualne odnose"

Podsetimo, govoreći o tome koliko treba čekati da bi se počelo da terapijom lečenja steriliteta, dr Olivera Držatić Smiljković je rekla: "Mnogi parovi nemaju redovne seksualne odnose i ne znamo da li je period čekanja od godinu dana da se počne sa dijagnostičkim merama u sklopu problematike steriliteta dovoljan".

- Po SZO, sterilitet je nemogućnost začeća u roku od godinu dana ako redovno rade na tome, ali mi taj period skraćujemo na šest meseci. Najčešće je razlog tome godine partnera, mada, mnogi mlađi parovi nemaju redovne seksualne odnose - rekla je prof. dr Olivera Džatić Smiljković i dodala da je jedan od razloga za to i što su fizički razdvojeni, odnosno neko od partnera živi i radi u drugom mestu.

Kako je istakla, pri tom prvom susretu sa parovima, anamneza je jako važna.

- Tu dobijamo smernice na koju stranu da se okrenemo, medicina nije matematika, ali opet postoji neki protokol. Možemo saznati kakav je menstrualni ciklus, kada je nastupila prva menstruacija, da li je to sve regularno, da li postoji hormonski poremećaj, da li je bilo operacija. Kod muškaraca možemo videti da li je došlo do nekih oboljenja koji utiču na spermatozoide. Onda slede pregledi - rekla je prof. dr Olivera Džatić Smiljković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija