• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

18.04.2024

14:49

Nepodnošljiv svrab i nekontrolisano mokrenje! Sve više roditelja prijavljuje da su se među decom pojavile gliste: Evo na koje simptome treba da obratite pažnju

Shutterstock

Društvo

Nepodnošljiv svrab i nekontrolisano mokrenje! Sve više roditelja prijavljuje da su se među decom pojavile gliste: Evo na koje simptome treba da obratite pažnju

Podeli vest

Roditelji čija decu idu u vrtiće prijavljuju da su se u grupicama mališana u Beogradu pojavile gliste, a kako saznajemo nije prijavljena nijedna epidemija, a mali valjkasti crv je gotovo uvek prisutan u ovoj populaciji.

Gliste najviše napadaju decu, a simptomi njihovog prisustva najizraženiji su noću. Naime, prisustvo glista se može prepoznati po 4 simptoma, od kojih su 3 izražena noću.

Kako objašnjava prim. mr sci. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, reč je o oboljenju enterobijaza, koje uzrokuje mali valjkasti crv - enterobius vermicularis.

- Po njemu je ova bolest i dobila ime. Ovaj crv živi uglavnom u tankom i na početku debelog creva, a njegov jedini domaćin je čovek. Njime se najčešće inficiraju deca. S obzirom na to da postoji mogućnost da dođe i do porodičnog zaražavanja, nekada je neophodno da se leče cele porodice i strogo vodi računa o higijeni. Ženka ovog crva dostiže dužinu od oko 1 centimetar, a mužjaci su znatno manji - priča dr Maris.

Put infekcije

Najčešći put infestacije je fekalno oralni. Prljavim rukama se unesu obično jaja kada jedemo, i na taj način najčešće i dolazi do zaražavanja, ali je moguće da do infekcije dođe i preko odeće i kontaminiranih igračaka.

Foto: Tanja Andric

 

Dr Maris objašnjava da se mali valjkasti crv hrani crevnim sadržajem i sluznicom, a nekada mogu da oštete i epitel pa se stvaraju sitne ranice.

Dodaje da simptomi infekcije glistama nisu teški i ozbiljni po zdravlje ali mogu da budu jako neprijatni, i da značajno pogoršaju kvalitet života.

- Glavni simptom zbog kojeg se pacijenti, obično deca, javljaju lekaru je intezivan svrab oko analne regije, oko čmara, koji je naročito izražen noću. Tada ženke parazita polažu jajašaca, a one mogu da nose i do 11.000 jajašaca. Zbog tog jakog svraba deca često grebu i oštećuju kožu, a na tim oštećenjima mogu da se jave sekundarne bakterijske infekcije ili ekcemi - rekla je dr Slavica Maris.

Može biti i asimptomatska

Osim svraba, deca su često i razdražljiva, nemirno spavaju a mogu i da nekontrolisano mokre u snu.

Nekada ova infekcija može da bude i bez simptoma, ali opet može da dođe do komplikacije, jer glista može da ode u slepo crevo, ili da prođe kroz reproduktivni trakt ženske dece do vagine, može i do materice, u trbušnoj duplji... Svuda može da polaže jaja što sve uzrokuje zapaljenske procese u ovim delovima. Dakle, treba posumnjati da dete ima dečiju glistu kada se češe po guzi odnosno anusu, ima nemiran san i nekontrolisano mokrenje u snu - upozorava dr Maris.

Foto: Freepik.com

 

Gliste se retko kad mogu videti u samoj stolici, prilikom dijagnostike. Isti je slučaj i sa jajašcima, koja se jako retko nalaze, tek u 5 odsto slučajeva.

 Infekcija se dokazuje uzimanjem perianalnog brisa. Zalepi se lepljiva traka na analni deo oko čmara, a onda se ona zalepi na pločicu i pregleda mikroskopski - objašnjava dr Maris.

U lečenju se koriste antihelmitni lekovi, uzimaju se jednokratno, jedanput, a savetuje se da se terapija ponovi posle 10 do 14 dana.

- Kada se prvi put uzima terapija, mi nastojimo da uništimo odrasle crve a ponovljeno lečenje služi da se unište crvi, koji su se, eventulano u međuvremenu razvili iz tih preostalih jaja. Predlaže se i kontrola nakon dve do tri nedelje, kada se, takođe, ponavlja, perianalnim brisom - objasnila je dr Maris 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija