• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2024

16:35

Đedović Handanović: "Najjeftinija energija je upravo ona koja se ne potroši" - Uručeno 126 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost!

Tanjug

Društvo

Đedović Handanović: "Najjeftinija energija je upravo ona koja se ne potroši" - Uručeno 126 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost!

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas građanima u Smederevskoj Palanci 126 ugovora o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i precizirala da je za nekoliko meseci u 40 opština u Srbiji potpisano više od 2.500 ugovora vrednih 826 miliona dinara

Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i Opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine.

- Nastavićemo da povećavamo sredstva za ulaganja i ubuduće - rekla je Đedović Hanadanović i najavila i da će Ministarstvo sredinom februara i u martu raspisati nove javne pozive za jedinice lokalne samouprave vezano za energetsku sanaciju.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele.

- Sve ove mere doprineće da građani smanje potrošnju energije, da imaju veći komfor i da našoj deci ostavimo bolje i zdravije mesto za život - navela je ona i dodala da je interesovanje građana za subvencije ogromno. Đedović Handanović je podsetila da je ministarstvo obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije.

Foto: Tanjug

 

- Sredstva su obezbedjena jer i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj u energetici - rekla je ministarka prilikom dodele ugovora u Smederevskoj Palanci.

Najavljujući za mart novi Javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava, podsetila je da je prošle godine na javnom pozivu učestvovala 131 jedinica lokalne samouprave i pozvala sve gradove i opštine da se prijave i ove godine.

- Time će se omogućiti građanima da smanje potrošnju energije u domaćinstvima koristeći subvencije koje idu i do 65 odsto investicije - navela je Đedović Handanović.

Foto: Tanjug

 

Ministarka je obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade Opštine Smederevska Palanka.

- Vrednost tog projekta je više od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi. Ministarstvo će sredinom februara raspisati novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u JLS, što će biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji - navela je ona.

Ona je istakla da će naredne godine, posebno u periodu do EXPO 2027, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio biti u znaku velikih ulaganja u energetiku, kapitalnih projekata, modernizacije energetskog sistema, ali i značajnih ulaganja u energetsku efikasnost.

- Samo kroz projekte namenjene domaćinstvima i stambenim zgradama uložićemo oko 110 miliona evra da podržimo građane da efikasnije troše energiju, jer je najjeftinija energija upravo ona koja se ne potroši i tako će građani na ovaj način direktno osetiti ulaganja u energetski sektor, koja će biti veća nego ikada - rekla je Đedović Handanović.

Foto: Tanjug

 

On ja tom prilikom posetila fabriku Goša FOM i primila plaketu zahvalnosti za Ministarstvo rudarstva i energetike povodom proslave 100 godina tog preduzeća.

Goša FOM poslednjih 60 godina posluje u enegetskom sektoru, na izgradnji najvećih hidroelektrana na Đerdapu i Bajinoj Bašti, a trenutno se najveći deo proizvodnje odnosi na opremu za potrebe rudarskog basena Kolubara, termoelektrane Kostolac i Elektroprivrede Srbije.

Svako drugo domaćinstvo u Srbiji ostvarilo popust

Elektroprivreda Srbije obračunala je od 20 do 40 odsto popusta domaćinstvima koja su uštedela potrošnju električne energije u novembru 2023. godine, a čak 20,1 odsto domaćinstava ostvarilo je najveći popust, jer su smanjili potrošnju za više od 30 procenata, objavljeno je danas na sajtu EPS-a.

- Najznačajnije smanjenje potrošnje električne energije zabeleženo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Loznici, Nišu, Smederevu i Kragujevcu - piše u saopštenju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Imaćemo više struje: Posle 40 godina Srbija dobija novu termoelektranu
Društvo

Imaćemo više struje: Posle 40 godina Srbija dobija novu termoelektranu

Ova godina je važna za elektroenergetski sistem Srbije. Posle gotovo četiri decenije, u rad će ući nova termoelektrana – "Blok B3" u Kostolcu, koja će u EPS-ovom sistemu povećati proizvodnju struje za sedam odsto. A što je još značajnije – i "TENT A" konačno dobija ekološko postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

24.01.2024

09:43

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija