• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.09.2022

12:16

Sve o gejming industriji i razvoju video igara na jednom mestu - Nordeus fondacija pokrenula prvu besplatnu platformu za učenje o gejmingu

Nordeus

Društvo

Sve o gejming industriji i razvoju video igara na jednom mestu - Nordeus fondacija pokrenula prvu besplatnu platformu za učenje o gejmingu

Podeli vest

Nordeus fondacija danas predstavlja besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab. Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje

Kako bi mladi saznali što više o jednoj od industrija budućnosti, Nordeus fondacija pokrenula je Gejmlab platformu sa ciljem da ona bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara. Početna verzija platforme obuhvata kurseve o šest ključnih disciplina u gejming industriji uz mnoštvo drugih korisnih informacija i izvora. Svoje znanje i iskustvo sa polaznicima kursa, za početak dele stručnjaci Nordeusa i Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) , a u planu je pridruživanje i drugih kompanija.

Foto: Nordeus

- Ovo je početna verzija platforme, koja prikuplja i sistematizuje postojeće znanje naše gejming zajednice koje smo proširili i prilagodili deci i mladima. Cilj nam je da je kroz angažovanje i saradnju sa drugim kompanijama i organizacijama kontinuirano nadograđujemo. Želimo da i na ovaj način udružimo domaću gejming industriju i podelimo znanje sa narednim generacijama, kako bi imali što bolje šanse za uspeh u globalnoj digitalnoj ekonomiji. Verujemo da će širok dijapazon znanja i veština koje nude naše stručnjaci iz gejming industrije u tome značajno pomoći - naglasio je Miloš Paunović, programski menadžer Nordeus fondacije.

O glavnim disciplinama u gejmingu na jednom mestu

Prvih šest kurseva na platformi realizovani su kao deo projekta “Preduzmi ideju” koji sprovodi Inicijativa “Digitalna Srbija“ uz podršku USAID-a. Ove lekcije pružaju uvod u osnovne discipline i karijere u gejming industriji, a svoja iskustva i znanja kroz njih dele stručnjaci iz Nordeusa i SGA. Pored osnova razvoja video igara i programiranja u gejmingu, zainteresovani će za početak imati priliku da saznaju više o gejm dizajnu, umetnosti u igrama, marketingu i istraživanju korisničkog ponašanja.

Foto: Nordeus

- Svedoci smo sve bržeg rasta industrije video igara kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Sada se već jasno vidi da su mogućnosti primene neograničene - od zabave, do nauke, obrazovanja i privrede - budućnost će tek pokazati njen pun potencijal. Dok sam razvoj video igara pruža neograničene mogućnosti za učenje, kreativnost i stvaranje prilagođeno svetu u kojem živimo i budućnosti koja dolazi. Na platformi će pored kurseva u budućnosti biti svima dostupni i besplatni obrazovni programi, usmereni prevashodno na srednjoškolce i studente. Razvoj video igre je izvanredan multidisciplinarni obrazovni proces, kroz koji deca i mladi mogu da unapređuju svoja znanja iz programiranja, digitalne umetnosti, dizajna, dok unapređuju i svoju kreativnost i timski rad. Spajaju ih zajednički ciljevi, interesovanja i ljubav ka video igrama - dodao je Paunović.

Ambicije za platformu vezane su za udruživanje kompanija i stručnjaka iz industrije koji dele znanje sa budućim generacijama, kao i za hibridni rad u školama širom zemlje u okviru koga će učenici raditi sa svojim profesorima i vršnjacima i zajedno stvarati u učiti kroz iskustvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija