• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.04.2024

17:49

Ono što su godinama radili u Africi, sada rade na Kosovu i Metohiji! Afrika je oteti kontinent! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Ono što su godinama radili u Africi, sada rade na Kosovu i Metohiji! Afrika je oteti kontinent! (VIDEO)

Podeli vest

Još jedno bojno polje otvoreno je u Africi. Izgleda da je došao kraj kolonijalizma. Politiko je objavio da je Amerika doživela poraz u Africi i da tamo više nemaju nikakav uticaj. Na ovu temu u "Info danu" govorili su novinar Dragan Vujičić i izdavač Vesna Pešić.

Izdavač Vesna Pešić objasnila je da je Afrika davnih godina oteta i da to otimanje traje i dan danas.

Foto: Tanja Andric

Vesna Pešić

-Afrika je zapravo jedan oteti kontinent. On je otet u kontinuitetu koji i danas traje. Ko je oteo Afriku? Ko je učinio afričke starosedeoce narodima robovima i ko je napravio takvu sliku i ko je zapravo kriv za stanje u Africi koje traje do današnjeg dana? Imamo pandan sa našim Kosovom i Metohijom. Tu se dešava proces jedne grube otimačine teritorije i proterivanja ljudi. Čitav jedan narod se potpuno obespravljuje na čitavom kontinentu i to se dešava stotinama godina. Ovde govorimo o jednom svetskom presedanu. Šta je Afrika danas i šta je već stotinama godina unazad? Odgovor na pitanje dolazi do toga da je globalni mračni um učinio ono što čini i ovde na Kosovu i Metohiji. Afrikance su odvozili kao robove, kao robu, a onda je čitav kontinent bio kolonijalizovan od strane evropskih zemalja.Taj evropski evrocentrizam, ta ideja o njihovoj uzvišenosti u odnosu na druge rase, dovela je do toga da skoro pola milenijuma afrički narod živi bez prava da ima svoju teritoriju, svoje resurse, svoju istoriju  svoj identitet- rekla je Vesna Pešić.

Novinar Dragan Vujičić rekao je da se sve što se događa u svetu, događa u duhu jednog vremena.

Foto: Tanja Andric

Dragan Vujičić

-Mi sad imamo dva bića čije je vreme prošlo i imamo ljude čije vreme dolazi. 2008. bilo je deset pučeva. U Gvineji Bisao bilo je tri puča. Dok amerikanci nisu oterani iz Nigera, terani su Francuzi. Međutim, neće oni otići tek tako. Niger nije hteo da zaoštrava situaciju sa SAD-om. Odlučujući argument je bio kada je predsednik Nigera pitao na osnovu čega su oni uzeli njihovu zemlju. Nikakav papir nisu mogli da nađu. Tako je došlo do ovoga. Sve pučeve su izvršili američki studenti. To je stvar oko koje treba da se zabrinu i Francuzi. Ova baza u Nigeru je mesto gde su oni imali bespilotne letilice. Ovo što se dešava sada sa Afrikom, biće jako interesantno. Više se niko ne boji ovih ljudi čije je vreme prošlo. Afrika je najopljačkaniji i najtužniji kontinent- rekao je Dragan Vujičić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija