• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.04.2024

19:57

Ujedinjene nacije, umiruća organizacija koja nema snage da zaustavi humanitarnu katastrofu u Gazi! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Ujedinjene nacije, umiruća organizacija koja nema snage da zaustavi humanitarnu katastrofu u Gazi! (VIDEO)

Podeli vest

Aktuelne teme poput, raketnog napada Irana na Izrael i vojne vežbe Vojske Srbije "Vihor", komentarisali su gosti emisije "Rat uživo", general Mitar Kovač, novinar Darko Zlojutro i počasni konzul u Izraelu Aleksandar Nikolić.

General Mitar Kovač istakao je da glavnu pretnju predstavlja što je bilo koja iranska raketa koja je obišla zaštitni sistem "Gvozdena kupola" mogla je biti naoružana nuklearnom bojevom glavom.

- Izrael je navikao da bude glavni igrač u regionu kao mlađi brat SAD-a. Sada po prvi put oni se susreću sa jednom zemljom koja se odvažila da im vrati na njihov napad. Iran je našao pristup kako da neutrališe njihovu gvozdenu kupolu. Iranci su čak slavili taj događaj. Pored upozorenja Amerike nisu mogli da ne odgovore na neki način. Videćemo da li će tu spiralu nasilja Iran hteti da nastavi. Nije ovo iznenađenje. Niko nije mogao pouzdano reći da li će doći do tog napada ili neće. Generalno, tehnološki, tehnički, Iran je izrastao u takmaca koji bitno utiče na region. Problem Izraela što je bilo koja od ovih raketa koja je obišla Gvozdenu kupolu, mogla nositi nuklearnu bojevu glavu. Izrael govori kako treba kompletan narod Gaze da se seli na prostor Egipta na šta su SAD uzdržane, ali ne odustaju od podrške Izraelu na terenu. Dalji pohod nakon odmazde za zverstva Hamasa, poput pohoda Izrael na Rafu ne može se ničime opravdati. Te ciljeve je teško postići zato što je teško odvojiti pripadnike Hamasa od civilnog stanovništva zbog čega stradaju i najmalađi - rekao je Kovač.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Novinar Darko Zlojutro naveo je da snabdevanje energentima u velikoj meri zavisi od Irana, zbog čega je malo verovatno da će doći do mešanja EU ili neke druge Zapadne sile.

- Mislim da je ideja Izraela da dokaže dominantnost i moć u regionu. Oni već godinama pokušavaju da stave do znanja da se oni pitaju o svemu. Kada je krenuo napad Irana na Izrael, svi su se ponadali. To nije dalo odjeka kako je Iran možda očekivao. Iran je više probao nego što je gađao tačno neke mete. Taj prvi napad bio je opipavanje pulsa. Ovaj kontranapad za mene nije bio neočekivan. U svetu trenutno vlada zakon jačeg, a mi kao novinari ponekad dodatno naglašavamo pretnju od nuklearnog rata. Međutim sve zemlje koje poseduju nuklearno oružje čine sve da do toga ne dođe. Snabdevanje energentima u velikoj meri zavisi od Irana i ne bih očekivao uplitanje ni EU ni neke veće Zapadne sile. Mene je lično oduševio taj snajper koji radi naša Zastava. Pokazao se kao jedan dobar proizvod naše namenske industrije. Ovom vežbom Vihor poslata je i poruka da Srbija nije laka meta i da ima čime da se brani. To više nije onako jadno kako je bilo pre 2012. god. Treba ići u tom pravcu da se vrati obavezno služenje vojnog roka. U ovoj vežbi je to poenta. Poslali smo poruku gde će se svako zapitati - rekao je Zlojutro.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević objasnio je kako glavni cilje ruske vojne strategije predstavlja Odesa zbog pozamašnog broja artiljerijske opreme zbog čega je i gađana.

- Analena Berbok je držala lekcije Kini, jer uspostavlja dublje odnose sa Rusijom, kao da se oni nešto pitaju. Ovaj rat u Ukrajini je bio izgubljen od prvog dana, ali Zapad nije bio svestan stvarnih ciljeva Rusije. Njoj nije bio cilje da uništava infrastukturu Ukrajine, već da zadrži protivničke snage na drugoj strani Dnjepra dok ih ne izmori. Artiljerijska oprema iz Odese je trenutno primarni cilj zbog čega je Odesa i gađana - rekao je Galijaševcić.

Foto: Informer printscreen

 

Počasni konzul u Izraelu Aleksandar Nikolić govorio je o otkazivanju letova za Tel Aviv od strane nemačke aviokompanije "Lufthansa" iz kako navodi bezbedonosnih razloga.

- Vazdušni prostor Izrael za civilno saobraćanje je ostao otvoren. Povodom noćašnjeg napada KLM i Lufthanza su otkazale letove za Tel Aviv do kraja meseca i apelujem na redovno ažuriranje od strane javnosti. Naši državljani u Izraelu su pokazali visoki nivo discipline i spremili su skloništa i zaštitne sobe - rekao je Nikolić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija