• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. N.

28.02.2024

15:52

Volim srpski, bre! Više od 100 studenata stranaca u Kragujevcu redovno ide na časove srpskog iako studiraju na engleskom!

FMN Kragujevac

Vesti

Volim srpski, bre! Više od 100 studenata stranaca u Kragujevcu redovno ide na časove srpskog iako studiraju na engleskom!

Podeli vest

Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu počela je nastava srpskog kao stranog jezika za 120 studenata Fakulteta medicinskih nauka, koji studiraju na engleskom jeziku.

Časovi se održavaju u okviru Centra za srpski kao strani jezik, koji na Filološko-umetničkom fakultetu uspešno organizuje kurseve srpskog kao stranog jezika već deset godina. 

Predavači u Centru su doktorandi FILUM-a sa dugogodišnjim iskustvom.

Indekse kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, inače imaju studenti iz čak 18 zemalja iz svih krajeva sveta. Polovina ih je iz Indije, ali tu su i studenti iz Tunisa, Nigerije kao i iz Francuske.

Za kragujevački medicinski fakultet odlučili su se, kako kažu, zbog njegovog dobrog međunarodnog ugleda.

– Izabrala sam univerzitet u Kragujevcu zato što je poštovan univerzitet i ima bogatu istoriju – kaže Donia Hmaima, studentkinja iz Tunisa.

Iz istog razloga došao je i Mohamed Jusef Busiša, student iz Francuske.

U Srbiji i u Kragujevcu naišli su na prijateljsku i srdačnu atmosferu, kao i veliku podršku fakultetskih službi, ali i kolega iz Srbije.

Foto: FMN Kragujevac

Na Fakultetu medicinskih nauka studira oko 200 studenata iz 18 zemalja a polovina je došla iz Indije

 

– Glavna stvar koju volim u Srbiji su ljudi. Jako su gostoljubivi. Prihvataju ljude svih boja, više od godinu dana sam ovde i nikada nisam osetila ništa rasističko – otkriva Prešus Timikia Adetemi, studentkinja iz Nigerije.

Anš Tjagi je došao iz Indije i naredne tri godine planira da provede u Kragujevcu.

Kaže da je prezadovoljan prijemom u Šumadiji i da mu je grad na Lepenici jedan od omiljenih koje je do sada imao prilike da poseti. 
Prethodno je boravio u Ukrajini odakle nosi lepe uspomene ali je kaže, Kragujevac, grad u kome bi mogao da nastavi život i karijeru. 

Foto: FMN Kragujevac

Anš Tjagi iz Indije došao je u oktobru u Kragujevac

 

Veliko interesovanje studenata za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu nije slučajno, ocenjuju na ovoj visokoškolskoj ustanovi, na kojoj su prethodno uvedene studije farmacije na engleskom jeziku.

– Od momenta kad smo dobili akreditaciju, uključili smo jednu široku kampanju po tom pitanju. Sklopili su se pored ove još nekih par srećnih okolnosti tipa da je fakultet i univerzitet dobro rangirani na nekim drugim međunarodnim listama, da smo imali dobre agente koji su radili u našu korist, koji su radili na prvom mestu na dovođenju indijskih studenata, posle toga i svih ostalih, jer otprilike 50 odsto studenata dolaze iz Indije, a 50 odsto je svih drugih zemalja kojih imamo ukupno 17, plus Indija, znači 18 ukupno – rekao je dekan dr Vladimir Jakovljević.

Studenti iz inostranstva nastavu prate na engleskom jeziku, a u slobodno vreme upoznaju se sa našom kulturom, običajima pa su mnogi izrazili želju da nauče i jezik domaćina. 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

'Svedoci smo mnogih užasa' - Svetlanina ispovest: Videla sam kako muče mog strica, ostavljaju ga da se bori za život!
Politika

'Svedoci smo mnogih užasa' - Svetlanina ispovest: Videla sam kako muče mog strica, ostavljaju ga da se bori za život!

U Njujorku se danas, u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama, održava panel diskusija „Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti“- svedočanstva svedoka i žrtava rata u BiH. Nakon Dušanke Stanić i njena sestra Svetlana, koje je takođe bila zatvorena u koncetracionim logorima, svedočila je o svom iskustvu.

22.05.2024

17:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Uspešno održana konferencija Lepota žene!
Moda i lepota

Uspešno održana konferencija Lepota žene!

Konferenciju "Lepota žene" drugu godinu za redom organizovala je agencija "Advertising Solutions", na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, 21. maja, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

22.05.2024

16:37

Džet set