• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Božić

17.05.2022

12:37

TEMELJI PIVARE KRIJU TAJNU CARSKE PALATE?! Najavljena izgradnja stambenog bloka ugožava KULTURNO BLAGO NULTE KATEGORIJE (FOTO)

N.B.

Vesti

TEMELJI PIVARE KRIJU TAJNU CARSKE PALATE?! Najavljena izgradnja stambenog bloka ugožava KULTURNO BLAGO NULTE KATEGORIJE (FOTO)

Podeli vest

Mitrovčani već 16 godina, otkako je srušena čuvena pivara, očekuju šta će investitor izgraditi na parceli tik uz Vizitorski centar Carske palate Sirmijuma

Kako se na mestu pivare nalazi neistraženo istočno krilo antičke Carske palate kategorisano kao kulturno dobro najvišeg značaja, gradnji novih objekata prethodiće temeljna arheološka istraživanja!

- Objekat stare pivare u Zavodu za zaštitu spomenika kulture bio je evidentiran, ali kako nije bilo dovoljno elemenata da bude proglašen za kulturno dobro, izdali smo 2008.godine, kada je investitor uputio zahtev, odobrenje za njegovo rušenje.

Foto: N.B.

 

Međutim, pošto se ispod pivare nalaze delovi Carske palate, kulturno-istorijskog spomenika nulte kategorije, naš Zavod je investitoru dao stroge uslove pod kojima se rušenje, kao i gradnja novih objekata može započeti, tvrdi Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U 19.veku, kada su građene zgrade pivare, kopani su duboki podrumi i time je dosta kulturnog blaga iz srednjeg veka i antičkog perioda devastirano.

To se ne sme ponovo dozvoliti, uveravaju stručnjaci Zavoda, pa će arheolozi pomno pratiti svaki korak, kako sadašnjeg, tako i svih budućih investitora.

- Pre rušenja stare pivare obavilo se arheološko snimanje georadarom u dva sloja, dok će sa početkom eventualnih novih građevinskih radova početi arheološka istraživanja, čiji će rezultati biti publikovani i prezentovani javnosti. Verovatno će se javiti potreba da se delovi otkrivenog kulturnog nasleđa stave pod betonsko-staklenu kriptu, kao što je već bio slučaj sa Bazilikom Svetog Dimitrija u centru Mitrovice, napominje Šulaja.

Foto: N.B.

 

Dešavanja oko nekad poznate pivare intrigiraju mitrovačku javnost i bude maštu, pošto se nalazila tik iz Vizitorski centar podignut 2010.godine iznad 2.500 kvadratnih metara Carske palate Sirmijuma.

Svetski značajan lokalitet 1a nalazi se u centru Sremske Mitrovice, otkriven je arheološkim istraživanjima 60-tih godina prošlog veka i predstavljao je zvaničnu rezidenciju rimskih careva, krajem trećeg i početkom četvrtog veka, kada je Sirmijum u periodu tetrarhije bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

Temelji nekadašnje pivare kriju tajne i senzacionalna otkrića istorijski atraktivnog istočnog krila Carske palate, ali i ostatke srednjevekovnog manastira posvećenog osnivaču grada Svetom Dimitriju, za koji se pretpostvlja da je tu podignut!

Nažalost, na mestu pivare zvrji već 16 godina napuštena parcela površine preko jednog hektara, koja je noću, po svedočenju stanara okolnih zgrada, stecište narkomana i beskućnika.

Foto: N.B.

 

Investitor, poznati hrvatski biznismen, koji je nekada živeo u Sremskoj Mitrovici, kupio je pivaru 2006. godine za 345.900 evra sa namerom da, navodno, na tom mestu izgradi poslovni centar, kako je tada njegov zastupnik izjavljivao medijima.

Kako Informer nezvanično saznaje, parcela na atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada uskoro će biti prodata za izgradnju stambenih objekata, čime će se urbanistički proširiti susedno naselje Dekanske bašte.

Pivara "20.oktobar", jedina u Sremu, osnovana davne 1820.godine proizvodila je pivo
marke "Trijumf", "Imperijal", "Sremski granat" "Pikolo", namenjeno tržištu Srema i okolnih regiona.

Postaje poznata kada je krajem 19.veka preuzima i unapređuje čuveni Hajnrih Vajs, čije pivo, proizvedeno u mitrovačkoj pivari, na Međunarodnoj izložbi u Beču 1894.godine osvaja najveće priznanje Veliku zlatnu kolajnu.

Od 1975. godine nalazila se u sastavu BIP-a, da bi 2006.godine bila prodata hrvatskom biznismenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set