• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

19.04.2024

07:00

Totalna anarhija u Super rukometnoj ligi... Sporan transfer i Zvezdin beg sa parketa potvrda haosa!

Starsportphoto©

Ostali sportovi

Totalna anarhija u Super rukometnoj ligi... Sporan transfer i Zvezdin beg sa parketa potvrda haosa!

Podeli vest

Nakon nekoliko uspešnih godina, elitno rukometno takmičenje ove sezone pogodilo je nekoliko velikih skandala.

Taman kada se činilo da je srpski rukomet seo na, narodski rečeno - zelenu granu, uspledio je novi pad. Sve je počelo debaklom reprezentacije ja Evropskom prvenstvu početkom godine, a totalni haos nastavljen je u domaćim takmičenjima. Ruku na srce, nije bilo mirno ni početkom sezone kada je na insistiranje Rukometnog saveza Srbije ukinuta ARKUS liga, a elitno državno takmičenje ponovo ponelo ime Super rukometna liga Srbije. 

Ratovalo se u tom periodu saopštenjima, brojni klubovi nisu bili spremni da napuste ARKUS ligu koje je prethodne dve sezone domaće takmičenje podiglo na viši nivo. Ipak, pritisak iz Saveza bio je prejak i većina klubova je popustila. 

"Ovih dana smo svedoci, nikad većeg, pritiska na klubove da podnesu Molbu za dozvolu za sezonu u roku od tri dana. Neprimereno je da se jedan savez tako odnosi prema klubovima i predstavlja to kao opredeljenje „za koga je ko“. Evo, da bismo pomogli, pozivamo sve klubove da podnesu Molbu, kako bi dobili dozvolu za sezonu, što znači da su ispunili uslove da mogu da igraju i sledeće sezone. To nikako ne znači da smo odustali od borbe da se do početka sezone liga poveri na vođenje klubovima, te na taj spreči gašenje ARKUS lige, koja je za četiri godine prepoznatljiva samo po pozitivnim stvarima. U danima pred nama nas očekuju sastanci i razgovori sa višim instancama, jer ovo pitanje prevazilazi razgovore unutar RSS-a", tvrdili su tada iz ARKUS lige. 

Foto: Starsportphoto©

 

Da je ARKUS liga bila prepoznatljiva po pozitivnim stvarima - istina je. Nakon dugo godina, mada to ima više veze sa dobrim radom Vojvodine, srpski klupski rukomet dobio je šampiona na međunarodnoj sceni. "Lale" su pod komandnom palicom današnjeg selektora Borisa Rojevića osvojile EHF Kup, a nekoliko meseci kasnije i mesto u EHF Ligi Evrope za ovu sezonu. 

Pritužbi na suđenje bilo je i tokom ARKUS lige, ali ima ih i svuda u svetu. Ipak, činjenica je da tokom četiri sezone funkcionisanja, sada već bivšeg takmičenja, problema ovakvog obima nije bilo. 

Pritisci na klupove, kako su tvrdili čelnici ARKUS lige, bile su samo najave anarhije koja je zavladala u Super rukometnoj ligi ove sezone. 

Jesen je bila poprilično mirna, ali ni tu nije bilo sve čisto, da bi se u finišu prelaznog roka dogodio prvi veći skandal oko rukometaša Srđana Milića. 

Nekada veliki biser našeg rukometa ove sezone je promenio tri kluba, ali je odradio pet transfera. Naime, sezonu je dočekao kao rukometaš Vojvodine što je bila njegova prva licenca. Usledio je prelazak u drugoligaša Goč, a u smiraj prelaznog roka pojačao je superligaša - Ub. Problema ne bi bilo da Milićeva licenca nije brisana kada je ustanovljeno da će Super B rukometna liga početi sedam dana ranije u odnosu na Super rukometnu ligu. 

Dakle, Milić je, iako licencirani igrač Uba, odigrao još jednu utakmicu za Goč u Super B rukometnoj ligi, a kasnije se pridružio novoj ekipi. Iz Super rukometne lige tvrdili su da je sve čisto budući da su se dva kluba dogovorila oko brisanja i vraćanja licence Srđana Milića. 

Foto: Starsportphoto©

Srđan Milić u dresu Vojvodine prošle sezone

Vojvodina - Goč - Ub - Goč - Ub, tekla je sezona Srđana Milića ove sezone. Mladi rukometaš, gotovo sigurno, nema nikakve veze sa krajnje spornim transferom već je samo silom prilika, zbog svog kvaliteta, bio u centru pažnje. 

Sve se nastavilo na utakmici 21. kola Super rukometne lige između kaćkog Jugovića i Zvezde. Crveno-beli su tokom čitavog meča imali pritužbe na rad sudijskog para Mošorinski-Pandžić, na kraju su tu utakmicu i izgubili, ali iskusni stručnjak Zvezde - Nedeljko Matić, nije želeo mnogo da komentariše suđenje nakon utakmice. 

Da će problema biti postalo je jasno nakon što je SRL delegirala Mošorinskog i Pandžića za utakmicu Dubočica 54 - Crvena zvezda u Leskovcu. Sve je rezultiralo odlukom sportskog direktora Crvene zvezde Ognjena Kajganića da svoju ekipu povuče sa parketa. 

- Nikada se ranije nije dogodilo da Crvena zvezda povuče ekipu sa terena, ali je u jednom momentu moralo da pukne. Dosta je bilo ovakvog ponašanja, nećemo više da trpimo vređanje. Sudije su u toku utakmice vređale našeg trenera, ponašali su se nadmeno i bezobrazno. Ne znam kakve sanckije imaju, možda 20-30 dana bez suđenja, strašno... Mi smo profesionalci i živimo od toga. Rekao sam nekoliko puta tokom utakmice delegatu da ćemo povući ekipu ako se nastavi sa ovakvim suđenjem. Sudija bira kriterijum, siguran sam da bi bilo crvenih i plavih kartona da smo nastavili, zbog toga sam rešio da povučem ekipu. Nadam se da će se o ovim stvarima više pričati, o ljudima koji su unutar organizacije, da će biti promene, ali u to, nažalost, duboko sumnjam. Posao sudija mora da se profesionalizuje, ako ne rade svoj posao kako treba moraju biti kažnjeni i bez primanja, da bi videli kako je nama. Nemamo pravo da se žalimo, a oni mogu da rade šta hoće, ali mora da se zna da su sudije tu zbog nas, ne mi zbog njih. Žao mi je što je došlo do prekida - rekao je Ognjen Kajganić na konferenciji za medije nakon utakmice u Leskovcu. 

Foto: Starsportphoto©

 

Budući da nije prošlo ni 24 časa nakon utakmice, još uvek se čeka odluka Disciplinske komisije i vrlo je moguće da će Crvena zvezda trpeti oštre posledice zbog napuštanja terena na utakmici protiv Leskovca. 

U međuvremenu, desio se još jedan veliki skandal na rukometnoj utakmici u finalu Kupa Srbije između Vojvodine i Partizana. 

Nije rukomet već dugo godina u velikoj žiži navijačkog interesovanja, ali budući da se radilo o utakmici za trofej bilo je očekivano da će obe ekipe imati podršku svojih pristalica. Sukob "grobara" i "firmaša" traje već dugi niz godina, redovni su huliganski obračuni kada su, a sve češće i kada nisu, akteri beogradski i novosadski klubovi, nažalost, to se desilo i prošle subote u "Slanoj bari". 

Dvorana Vojvodine, utisak je, nema kapacitet da primi navijače oba kluba, bez da postoji mogućnost eskalacije sukoba. Tako nešto dogodilo se u finalu zbog čega je utakmica prekina na pola sata, a ružna slika iz Srbije poslata u svet...

Korak napred, nazad dva - šablon je po kom funkcioniše rukomet u Srbiji poslednjih decenija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija