• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

17.06.2023

12:06 >> 12:09

DOKLE VIŠE NEREDI, KADA ĆEMO DA SE UJEDINIMO? Najveći incidenti na utakmicama reprezentacije Srbije

Starsportphoto

Fudbal

DOKLE VIŠE NEREDI, KADA ĆEMO DA SE UJEDINIMO? Najveći incidenti na utakmicama reprezentacije Srbije

Podeli vest

Incidenti na utakmicama fudbalske reprezentacije Srbije postali su sastavni deo programa. Poslednji u nizu desio se sinoć na prijateljskom meču sa Jordanom u Beču, kada je čovek uleteo na teren noseći transparent "Vidić za predsednika FSS". Postoje oni koje je istorija dobro zapamtila.

Uletanje na teren, pogrdna skandiranja i vređanja sportista, baklje, dimne bombe, prekidi utakmica, iako nisu lepi prizori, sastavni su deo sportskih manifestacija, a toga nije lišena ni fudbalska reprezentacija Srbije. Staviše, bilo je nekoliko incidenata koji su među najvećima u Evropi. Poslednji nesportski sadržaj viđen je sinoć na prijateljskom meču Jordana i Srbije (3:2) u Beču.

Utakmica definitivno neće biti upamćena po maestralnom fudbalu, već po dešavanjima u poslednjih desetak minuta. U 83. minutu Dejan Joveljić je pogodio za 2:2, a onda je na teren uleteo navijač noseći transparent. Redari su ga stigli i savladali negde kod gola Predraga Rajkovića. Ispostavilo se da je na transparentu pisalo "Vidić za predsednika FSS". Igrači Jordana povukli su se u svlačionicu na pet minuta i čekali da se smiri situacija. Kad su izašli, meč je nastavljen, Joveljiće je postigao pobedonosni gol za "olove" i to je bio kraj. 

 

 

Najveći incident u režiji navijača fudbalske reprezentacije Srbije desio se 12. oktobra 2010. godine u Đenovi. Meč 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo trebalo je da odigraju Italija i Srbija. Niko nije ni slutio da će prisutni umesto fudbalskoj predstavi svedočiti haosu koji su izazvali navijači iz Srbije. 

Najpre je utakmica kasnila 35 minuta, jer su pristalice "orlova" napale golmana Vladmiria Stojkovića, ubacivale na teren baklje i ostala pirotehnička sredstva. Situacija se nekako smirila i glavni arbitar Krejg Tomson pokazao je da utakmica može da počne. Igralo se svega šest minuta, kada su ka terenu poletele dve nove baklje. Povratka više nije bilo. Nesvakidašnje scene viđene su tada na tribini sa srpskim navijačima, kojih je bilo oko dve hiljade. Ostala je upečatljiva fotografija navijača sa fantomkom na glavi koji velikim kleštima reže žicu postavljenu preko tribine. 

Foto: Reuters

Uzalud je kapiten "orlova" Dejan Stanković molio navijače da se smire i puste ih da odigraju utakmicu. Nisu uslišene ni molbe fudbalera Gojka Kačara, koji je sklopljenim rukama gestikulirao navijačima, preklinjujući ih da odustanu od nereda i gledaju fudbal. Ni pripadnici italijanskih specijalnih policijskih jedinica nisu mogli da garantuju mir, tako da je glavni sudija u dogovoru sa delegatom UEFA morao da prekine meć. Oko 50 navijača tada je završilo u zatvoru u Italiji. Utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 za Italiju, a Srbija je uz to kažnjena 120.000 evra novčano, utakmicom bez publike kod kuće i bez vođenja navijača na gostovanja do kraja kvalifikacija.

Drugi ozbiljan incident, za koji istina nisu bili krivi navijači Srbije, ali se desio na meču "orlova", zbio se na utakmici Srbija - Albanija 14. oktobra 2014. godine u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Igrao se 41. minut utakmice, kada je na stadion uleteo dron na koji je bila zakačena zastava takozvane "Velike Albanije". Igrači Srbije pokušavali su da uhvate zastavu i u tome je uspeo Stefan Mitrović. Napala su ga dvojica albanskih fudbalera sa namerom da mu otmu zastavu. Došlo je do opšteg meteža, nije se više znalo ni ko učestvuje ni ko koga udara. Sudija Martin Etkinson povukao je obe ekipe sa terena.

Tokom kretanja ka tunelu, navijači su gađali albanske igrače raznim predmetima, a jedan je preskočio na teren i udarao ih. Preikd je trajao oko 50 minuta i za to vreme trajale su konsultacije hoće li utakmica biti nastavljena. Odlučeno je da meč bude prekinut i da UEFA donese dalju odluku. 

Iste večeri, uhapčen je Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame. Sa njim su uhapšena još trojica albanskih državljana, ali su svi ubrzo pušteni. Naknadnom istragom utvrđeno je da je dron pustio Ismailaj Morina Balisti.

Utkmica nikada nije odigrana, već je ova registrovana rezultatom 3:0 za Albaniju. Istovremeno, Srbiji su oduzeta tri boda, kažnjena je sa 100.000 evra i dve utakmice bez publike. U FSS svi su bili mišljenja da je odluka sramna, ali da je doneta pod uticajem albanskog lobija.

Foto: Starsportphoto

Scena sa meča Srbija - Albanija

"Dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda. Reč je o presedanu koji se nije dogodio od kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primeni takmičarskih pravila. UEFA je bila pod velikim pritiskom albanske strane” glasilo je saopštenje iz Saveza.

Čini da je oktobar posebno koban za državni tim, pošto se još jedan velii incident desio 12. oktobra 2005. godine. Tada su se na "Marakani" sastale Srbija i Crna Gora sa Bosnom i Hercegovinom u kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo. Iz Bosne je put Beograda krenulo na hiljade ljudi i zapravo su se oni između sebe najviše svađali. Veći broj je navijao za Srbiju i Crnu Goru, dok su malobrojni došli da podrže Bosnu. Kako su opisali gostujuči izveštači, "vodio se pravi mali rat, tribina je na momenat postala bivša Jugoslavija u vreme raspada". Letele su kamenice, udarali su jedni druge pesnicama, bacali baklje, tukli su se celu utakmicu. 

"Orlovi" su u tom meču slavili 1:0 golom Mateje Kežmana i plasirali se na Mundijal u Nemačkoj, ali je senku na duel bacilo dešavanje na tribinama. Godinama kasnije, Evropu su obilazili snimci sa utakmice, predstavljajući narod sa Balkana kao divlji.

Skandal u reprezentaciji nije mogao da zaobiđe mi repreznetaicju Srbije do 21 godine. Bio je 16. oktobar 2012. godine kada su u Kruševcu Srbija i Engleska igrale revanš meč baraža za Evropsko prvenstvo. Englezi su slavili golom Denija Rouza (1:0), a odmah nakon pogotka sviran je kraj utakmice i došlo je do incidenta. Igrači i stručni štab obe selekcije su ušli u opšti metež, udarao je ko je koga stigao. Sve je izazvao Rouz, koji je domaće navijače za rasizam. Poručio je da su svaki put kada je bio u kontaktu sa loptom, oponašali majmunske krike. 

Danima nakon toga britanski mediji vršili su propagandu, nazivali Srbe rasistima i prenosili iskrivljene izjave zvaničnika iz Srbije. Ovaj skandal tresao je fudbalsku evropu nekoliko nedelja, a isčekivanje kazne nosilo je sa sobom svakodnevna različita nagađanja o tome šta će odlučiti UEFA.
Epilog incidenta: Disciplinska komisija UEFA kaznila je Fudbalski savez Srbije sa 80.000 evra, a mladu reprezentaciju Srbije sa jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama. Fudbaleri Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić kažnjeni su sa tri utakmice neigranja za bilo koju nacionalnu selekciju, Nikola Ninković sa dve, a Goran Čaušić sa četiri meča. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 11 meseci

BRITANCI SU STOKA I UVEK CE BITI STOKA I NISTA VISE ,NAJVECI MULJ LJUDSKI KOJI POSTOJI.......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija