• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.04.2024

07:37

Severna Makedonija bira predsednika! Sedmoro kandidata, vlada proglasila neradni dan!

Tanjug/AP

Vesti

Severna Makedonija bira predsednika! Sedmoro kandidata, vlada proglasila neradni dan!

Podeli vest

U Severnoj Makedoniji danas će biti održani sedmi po redu izbori za predsednika države, a do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati na snazi je izborna tišina.

Eventualni drugi krug predsednčkih izbora predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Vlada je izborni dan proglasila neradnim. U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a u inostranstvu će glasati 2.569 birača sa državljanstvom Severne Makedonije.

U posebnom biračkom spiskom upisane su osobe na izdržavanju kazne zatvora ili pritvora, kojih ima 2.147.

Na predstojećim predsedničkim izborima sučeliće se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva  suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanskog političkog obračuna između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju snažnu podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane smatra, da su predstojeći predsednički izbori u Republici Severnoj Makedoniji izuzetno značajni za budućnost ove zemlje, jer će se na njima, kako kažu, odlučivati o nastavku započetih pozitivnih političkih procesa i promena, ubrzanom nastavku reformi i novog međunarodnog repozicioniranja RSM kao članice NATO-a i ubrzanju pregovora sa EU. 

Obrnuta situacija bi, kažu, dovela bi do blokade daljih procesa demokratizacije i ponovnih opstrukcija, koje bi Republiku Severnu Makedoniju mogli vratili u period pred svrgavanjem režima Nikole Gruevskog. 

Podseća se da je RSM od dolaska Vlade Zorana Zaeva (SDSM) 2017.godine uspela da ostvari istorijske uspehe. 

Pored potpisa Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom, donet je zakon o unapređenju upotrebe jezika drugih etničkih zajednica. Prespanski sporazum sa Grčkom otvorio je put u evroatlantske integracijske procese. Severna Makedonija postala je punopravna članica NATO-a marta 2020.godine i započela je pregovore o članstvu sa EU. 

Vrhunac istorijskih uspeha krunisan je sticanjem autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) 2022.godine. 

Analitičari očekuju, da će se u završnici kampanje zaoštriti retorika, koja ne sme dovesti do konflikata, nasilja i uplitanja stranog faktora, prvenstveno Rusije i suseda, koja i dalje radi na destabilizaciji Severne Makedonije. 

Uspešno sprovedeni predsednički izbori biće još jedan važan korak na putu da Republika Severna Makedonija opravda, da je faktor mira i stabilnosti i pouzdan saveznik kao članica  NATO-a, a ne da dođe do, kako navode, Ivanov(izacije) države, što potvrđuju i česti susreti predsedničke kandidatkinje Gordane Šiljanjovske Davkove sa bivšim predsednikom Đorđom Ivanovim sa kojim je razmenjuje iskustva i koji predstavlja njenu inspiraciju.

"Ivanov(izacija) predsedničke funkcije je vraćanje u mračnu prošlost makedonske države, koja je pretila čak i izbijanjem građanskog rata", tvrde analitičari IFIMES-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija