• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/miamiherald

22.04.2024

22:30

Iran razvio brutalno oružje! Obara američke "nevidljive" prati do 100 meta! (VIDEO)

Printscreen You Tube

Vesti

Iran razvio brutalno oružje! Obara američke "nevidljive" prati do 100 meta! (VIDEO)

Podeli vest

Iran je nedavno predstavio novu, poboljšanu verziju svog sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Bavar-373 za koji zvaničnici Teherana tvrde kako može da presreće američke stelt mlazne lovce.

Domaći Bavar-373 prvi put je ušao u službu iranskih oružanih snaga 2019. godine, a njegove sposobnosti su uporedile sa ruskim mobilnim raketnim sistemima zemlja-vazduh dugog dometa S-300 i sistemima Patriot proizvedenim u SAD.

Iran je predstavio najnoviju verziju Bavar-373 tokom vojne parade 17. aprila.

Debi oružja dolazi dok se tenzije između Irana i Izraela nastavljaju nakon što je Teheran odgovorio na navodni izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji lansiranjem dronova i projektila prema Izraelu 13. aprila u napadu koji je uglavnom bio osujećen.

Opisujući prisustvo unapređenog Bavar-373 na prošlonedeljnoj paradi, vojna novinska agencija "Izveštaj o specijalnim operacijama" (SOFREP) nazvala je prerađeni sistem "značajnim razvojem za iransku odbrambenu industriju, pokazujući kako njenu rastuću samodovoljnost, tako i njene težnje za više napredna mreža protivvazdušne odbrane".

SOFREP je primetio da su iranski zvaničnici izneli "smele tvrdnje" o novom Bavaru-373, uključujući da sistem sada "poklapa ili čak prevazilazi" mogućnosti ruskog naprednog raketnog sistema S-400. Ali možda je najznačajnija tvrdnja Irana da najnoviji Bavar-373 može presresti borbene avione pete generacije poput Lockheed Martinovih F-35 Lightning, koji su opremljeni stelt tehnologijom dizajniranom da izbegnu otkrivanje radara.

- Pored toga, iranski izvori izveštavaju da se unapređeni Bavar-373 može pohvaliti poboljšanim sposobnostima otkrivanja i praćenja ciljeva, što mu omogućava da identifikuje do 100 vazdušnih ciljeva istovremeno i angažuje više pretnji sa svojim raketnim naoružanjem Saiiad-4B - napisao je SOFREP.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija