• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.04.2024

23:59

UN godinama krije jezivu tajnu! Nacista koji je harao Jugoslavijom sa Ustašama, postao je generalni sekretar Ujedninjenih nacija!

wikipedia/shutterstock

Vesti

UN godinama krije jezivu tajnu! Nacista koji je harao Jugoslavijom sa Ustašama, postao je generalni sekretar Ujedninjenih nacija!

Podeli vest

Kurt Josef Valdhajm je bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1972. do 1981, a kad se kandidovao za tu funkciju na izborima 1986., njegovo učešće u nacističkim zločinima u Vermahtu nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata, izazvalo su međunarodnu kontroverzu.


U martu 1936. Šušinigova vlada je usvojila zakon kojim se nalaže period vojne službe za buduće državne službenike.

Shodno tome, nakon diplomiranja, Valdhajm se dobrovoljno prijavio na 12-mesečni rok u austrijskoj vojsci, a na svoj 18. rođendan je poslat u 1. dragunski puk.

U jesen 1937, sada vojni rezervista, Valdhajm je sa stipendijom upisao prestižnu Konzularnu akademiju u Beču, gde je započeo studije prava i diplomatije.

Zajedno sa svojom porodicom, Valdhajm se protivio nemačkoj aneksiji Austrije 1938. godine, a tokom aktivne kampanje protiv nje u Beču je napadnut i povređen od strane austrijskih nacista.

Nakon aneksije, Valdhajmovog oca je nakratko uhapsio Gestapo i razrešio ga sa dužnosti, dok je Valdhajmova stipendija otkazana.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

Valdhajm se prijavio za članstvo u Nacionalsocijalističkoj nemačkoj studentskoj ligi (NSDStB), odeljenju Nacističke partije.

Ubrzo nakon toga postao je član Sturmabteilunga (SA), prvobitnog paravojnog krila Nacističke partije.

Zverstva i "časna služba" u Jugoslaviji...

Valdhajmove funkcije u okviru štaba Grupe E nemačke vojske od 1942. do 1945. godine, kako je utvrdila Međunarodna komisija istoričara, su bile: Prevodilac i oficir za vezu 5. alpske divizije u  u Pljevljima, od 22. marta 1942. do jula 1942. godine.

Njegova nacistička prošlost je otkrivena u sklopu kampanje na izborima za predsednika Austrije 1986.

U godini uoči izbora, 1985, objavio je biografiju "U staklenoj palati svetske politike" gde je između ostalog naveo da je, nakon Anšlusa Austrije, Gestapo uhapsio njegovog oca, a da je on kao član austrijskog Jungvolk-a delio letke u kojima se pozivalo na pružanje otpora, i da su ga zbog toga pretukli.

Dodao je i da je na silu regrutovan u Vermaht, gde je poslat na Istočni front kao član jedinice koja je bila puna protestanata protiv rata.

Napisao je da je tokom noći tajno čitao anti-nacističke letke, i da se nakon ranjavanja na frontu vratio u Beč, gde je završio studije prava.

Politički protivnici su uvideli nedostatke u toj objavljenoj biografiji, i počeli su da istražuju njegovu prošlost.

Foto: Vikipedija/Printskrin

Valdehajm (levo) pored armijskog generala fašističke Italije

Beogradske Večernje novosti su prve u svetu objavile detalje o njegovoj vojnoj službi u Jugoslaviji i Grčkoj u tekstu Ratni zločinac iz dosijea F-25572 gde se ispostavilo da se Valdhajm ipak vratio na Balkan nakon što je bio ranjen u Rusiji, i da ga je, zbog svog učešća u bici na Kozari, zajedno sa još 25 nemačkih oficira, odlikovao Ante Pavelić, poglavnik Nezavisne Države Hrvatske.

Otkriveno je i da je pripadao jedinici Hitlerovog Vermahta koja je na Sjenjaku u Pljevljima, počinila ratne zločine nad srpskim civilima tokom Drugog svetskog rata.

Državna komisija za ratne zločine FNRJ ga je osudila za ratne zločine 17. decembra 1947. godine.

Kako bi rasvetlili Valdhajmovu vojnu službu tokom perioda između 1938. i 1945, Vlada Austrije je 1987. formirala međunarodnu šestočlanu komisiju istoričara.

Njihov zaključak je bio da Kurt Valdhajm nije lično učestvovao u izvršavanju ratnih zločina, ali su takođe zaključili da je, uprkos njegovim tvrdnjama, znao za akcije Nemačke vojske protiv partizana i za odmazde i zločine nad civilima. 

Simon Vizental je dodao da je tokom deportacije trećine Solunskih Jevreja za Aušvic, Valdhajm bio pozicioniran oko 8 km dalje od Soluna, pa je sigurno znao i za taj čin.

Tokom svog predsedničkog mandata je bio diplomatski izolovan, a SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su ga proglasile za nepoželjnu osobu.

Foto: Shutterstock

 

Prema jednom posleratnom istražitelju, zatvorenici su rutinski streljani unutar samo nekoliko stotina metara od Valdhajmove kancelarije i 35 kilometara dalje u koncentracionom logoru Jasenovac.

Valdhajm je kasnije izjavio da „nije znao za tamošnja ubistva civila“.

Valdhajmovo ime se nalazi na Vermahtovoj „listi časti“ odgovornih za vojno uspešnu operaciju.

Nacistička marionetska država, Nezavisna Država Hrvatska, dodelila je Valdhajmu orden krune kralja Zvonimira u srebru sa grozdom hrastovih grana.

Decenijama kasnije, tokom lobiranja za njegov izbor za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, koji je predvodio jugoslovenske partizane tokom rata, odlikovao je Valdhajma jedno od najviših jugoslovenskih ordena, ne znajući detalje njegove prethodne vojne službe.

Foto: EPA/Justin Lane

 

Valdhajm je negirao da je znao da se u Bosni dešavaju ratni zločini na vrhuncu bitaka između nacista i Titovih partizana 1943. godine.

Prema Eli Rozenbaumu, 1944. Valdhajm je pregledao i odobrio paket antisemitskih propagandnih letaka da se baci iza sovjetskih linija, od kojih se jedan završio: „Dosta jevrejskog rata, ubij Jevreje, dođi“
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija