• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji/Yahoo News/Reuters/The Kyiv Post/AFP/kurir

22.04.2024

10:40

(MAPA) Počela bitka! Upravo se odlučuje sudbina Donbasa! Putinove trupe hrle da sve završe pre američke isporuke!

Reuters

Vesti

(MAPA) Počela bitka! Upravo se odlučuje sudbina Donbasa! Putinove trupe hrle da sve završe pre američke isporuke!

Podeli vest

Rusija je objavila da su njene snage napredovale ka gradu Časov Jar u istočnoj Ukrajini i preuzele kontrolu nad selom Bogdanovka, dok Kijev poručuje da mu je hitno potrebna američka vojna pomoć, koju je odobrio Predstavnički dom Kongresa, kako bi odbio rusku ofanzivu punog obima.

"Jedinice južne grupe snaga u potpunosti su oslobodile naseljeno mesto Bogdanovka i poboljšale situaciju duž linije fronta", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Rusije objavljenom na Telegramu.

Rojters navodi da je već duže vreme upitna ukrajinska kontrola nad Bogdanovkom, selom na zapadnom obodu Bahmuta, grada koji je već u ruskim rukama.

Bogdanovka je na oko pet kilometara od Časovog Jara, čvrsto utvrđenog grada na vrhu brda koji je zbog takvog položaja poznat i kao "vrata Donbasa".

U ovom se nalazi isturena baza ukrajinske artiljerije, pa Bogdanovka služi za zaštitu većih gradova na tom području kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Britanska agencija navodi da ruske tvrdnje o zauzimanju ovog sela nadomak Časovog Jara ne mogu da budu nezavisno potvrđene, a da iz Ukrajine nije bilo nikakvih zvaničnih komentara u vezi sa Bogdanovkom.

Foto: Printscreen

 

Navodi se da je Generalštab ukrajinske vojske u redovnom dnevnom izveštaju pomenuo Bogdanovku kao jedno u nizu sela u kojima je odbijeno ukupno 13 neprijateljskih napada, ali bez navođenja detalja.

AFP je takođe preneo da je Rusija objavila osvajanje teritorije u blizini ključnog grada Časovog Jara na istoku Ukrajine i ocenio da je time pojačan pritisak na vlasti u Kijevu koje se spremaju za prijem 61 milijarde dolara nove američke pomoći.

Paket koji su kongresmeni usvojili u subotu mora još da odobri američki predsednik Džo Bajden.

- To su dobre vesti. Mi smo suočeni sa katastraofalnim nedostatkom municije. Ako pomoć stigne, sve će biti u redu - izjavio je za AFP 34-godišnji ukrajinski vojnik Dmitro koji je poreklom iz severoistočne Harkovske oblasti.

Francuska agencija navodi da se Bogdanovka nalazi na manje od tgri kilometra od Časovog Jara, koji je pre rata imao 13.000 stanovnika.

Grad je u najvećoj meri razoren u borbama, a većina stanovnika je izbegla odatle.

AFP prenosi upozorenja analitičara da bi moglo da prođe određeno vreme pre nego što Ukrajina počne da oseća korist od novog američkog paketa pomoći, koji obuhvata i 14 milijardi dolara predviđenih za obuku i opremanje vojske pod komandom Kijeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija