• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.04.2024

18:35

Izrael postaje lak plen! Hamas uništio ključni radar protivraketnog sistema "Gvozdena kupola"

Informer

Vesti

Izrael postaje lak plen! Hamas uništio ključni radar protivraketnog sistema "Gvozdena kupola"

Podeli vest

Hezbolah je objavio snimak koji prikazuje uništenje izraelskog radara EL/M-2084, ključne komponente sistema Gvozdena kupola (Iron Dome).

Ovaj radar, smešten u vojnoj bazi Meron, navodno je napadnut teškom protivtenkovskom vođenom raketom Almas-3 iranske proizvodnje.

Radar EL/M-2084, razvijen od strane Israel Aerospace Industries i ELTA Systems, ima vitalnu ulogu u izraelskoj protivvazdušnoj odbrani.

On je osmišljen za otkrivanje i praćenje ciljeva u sistemu Gvozdena kupola, koji je namenjen za presretanje raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata.

Uobičajena postavka Iron Dome sistema uključuje ovaj radar, centar za upravljanje projektilima i nekoliko lansera, svaki opremljen sa 20 presretača, što omogućava pokrivenost vazdušnog prostora od 360 stepeni.

Osim u sistemu Gvozdena kupola, EL/M-2084 se koristi i u drugim izraelskim sistemima protivraketne odbrane, kao što su Davidova praćka (David’s Sling) i Strela (Arrow). Takođe, ovaj radar je izvezen u razne zemlje, uključujući Indiju i Azerbejdžan.

Almas-3, protivoklopna vođena raketa iranske proizvodnje, radi po principu „ispali i zaboravi“ i smatra se iranskim pandanom izraelskoj raketi Spike. Ranije se verovalo da se Almas-3 može lansirati samo iz vozila ili drona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija