• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/Mediji

19.04.2024

06:53

Iran neće odgovoriti na napad Izraela! Hamas traži rat! Oglasili se SAD i G7!

Shuterstock/epa

Vesti

Iran neće odgovoriti na napad Izraela! Hamas traži rat! Oglasili se SAD i G7!

Podeli vest

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Postignut dogovor između Irana i Izraela

Direknti međusobi napadi Izraela i Irana su okončani i Teheran neće odgovoriti na današnji, kako se pretpostavlja, izraelski napad, javlja Si-En-En pozivajući se na neimenovani obaveštajni izvor u regionu.

Oglasio se Hamas

Palestinska militantna grupa Hamas danas je pozvala na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Gazi i eskalacije u regionu.

- Pozivamo na proširenje obima angažmana protiv (izraelske) okupacije kao odgovor na genocidni rat u Gazi i eskalacije u regionu - rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Rojters.

Abu Zuhri je dodao da je napad Izraela na Iran doveo do dodatnih eskalacija tenzija na Bliskom istoku. Američki zvaničnik prethodno je rekao za CNN da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael od 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

 

Otkrivena najveća tajna Irana i Izraela! U noći napada Teheran je pozvao Kremlj: Rusi su poruku odmah preneli gde treba!

 

Blinken: SAD nisu bile uključene

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju.

- Ono na šta smo fokusirani i ono na šta je G7 fokusiran je naš rad na deeskalaciji tenzija - dodaje on.

G7 pozvala na deeskalaciju

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su danas, na kraju sastanka na Kapriju u Italiji, sve strane da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i upozorili na uvođenje novih sankcija Iranu zbog njegovog napada dronovima i raketama na Izrael i pozvali obe strane da izbegnu širenje sukoba.

Zamenik italijanskog premijera i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je predsedavao sastankom, rekao je da je dnevni red trodnevnog sastanka izmenjen danas radi razmatranja najnovijih dešavanja između Irana i Izraela.

- G7 je radio i radiće na deeskalaciji - rekao je Tajani na završnoj konferenciji za novinare.

Tajani je istakao da će se G7 angažovati na deeskalaciji tenzija, postizanju dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca i pružanju pomoći palestinskom narodu.

Ministri spoljnih poslova G7 osudili su nedavne napade Irana na Izrael, naglašavajući da G7 podržava bezbednost Izraela.

Šta je ovo u Iranu?! Ko je i odakle upravljao dronovima?!

 

Sana: Izrael gađao PVO lokacije

Izrael je noćas raketama gađao Siriju, javila je sirijska novinska agencija SANA.
Kako je navedeno, na meti su bile lokacije sirijske protivvazdušne odbrane u južnom delu zemlje, a naneta je materijalna šteta.
Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.


AMBASADOR IRANA ZA INFORMER: Jedini način da se situacija smiri je da Palestina postane priznata država!

 

IAEA: Nema šteta na nuklearnim lokacijama


Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da može da potvrdi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, nakon što je došlo do aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se čule eksplozije u toj oblasti, u kojoj se nalazi velika vazdušna baza, kompleks za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

U objavi IAEA na X platformi ponavlja se poziv stranama na ekstremnu uzdržanost i upozorenje da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima.
IAEA navodi i da veoma pažljivo prati situaciju.

Iranska agencija IRNA javila je prethodno da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega, a agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

 


Sirene i eksplozije! Pojavio se novi snimak napada na Iran, oglasili se iz Izraela! (VIDEO)

 

Mirno u Isfahanu

Posle dejstva protivvazdušne odbrane u iranskom Isfahanu, nije zabeleženo oštećenje objekata na zemlji, saopštila je iranska vojska. Mediji objavljuju snimke iz grada, situacija je mirna.

 

 

 

Šok saopštenje Irana!

 

IRNA: Aktiviran PVO!

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA, navodeći da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

 

Nuklearna postrojenja bezbedna

Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

 

 

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu kod kojeg se nalaze nuklearna postrojenja,  čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Iranska agencija IRNA izveštava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija