• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnik

18.04.2024

16:35

Odgovor Irana biće brutalan! Izrael preterao sa pretnjama: Teheran pokreće proizvodnju nuklearnog oružja?!

shutterstock/printscreen

Vesti

Odgovor Irana biće brutalan! Izrael preterao sa pretnjama: Teheran pokreće proizvodnju nuklearnog oružja?!

Podeli vest

Iransko rukovodstvo je nekoliko godina izjavljivalo da ne namerava da stvara nuklearno oružje, a razvoj atomske energije je isključivo u miroljubive svrhe.

Kao odgovor na potencijalne pretnje Izraela iranskim nuklearnim postrojenjima, brigadni general Ahmad Hagtalab, komandant Korpusa za zaštitu i bezbednost iranskih nuklearnih centara IRGC-a, upozorio je da bi svaka agresija na Iran rezultirala snažnim odgovorom, upoređujući je sa istorijskim Istinitim obećanjem operacija.

Iran bi takođe mogao da preispita svoju nuklearnu politiku u svetlu pretnje iz Izraela.

- Ako Izrael pokuša da iskoristi pretnju napadom na nuklearne centre naše zemlje kao sredstvo pritiska na Iran, moguće je i zamislivo da bi Islamska Republika mogla da preispita svoju nuklearnu doktrinu i politiku, potencijalno odstupajući od ranije objavljenih stavova - citiran je Hagtalab. navodi novinska agencija Tasnim.

Foto: Tanjug/AP

Iranska vojska

U razgovoru za novinsku agenciju Tasnim, komandant je rekao da je Iran spreman da odbije sve izraelske napade na svoja nuklearna postrojenja, pošto je identifikovao lokaciju „svih izraelskih nuklearnih objekata“ i spreman je da udari na njih u svakom trenutku u slučaju agresije iz Tel Aviva

Hagtalab je naglasio da se Iran već duže vreme suočava sa pretnjama, uključujući sabotažu i terorizam, iz Izraela.

- Iran je od samog početka bio spreman da se suprotstavi pretnjama iz Izraela. Zahvaljujući upotrebi pasivnih odbrambenih planova, kao i najsavremenijeg naoružanja, zahvaljujući rasturanju nuklearnih objekata širom Irana, spremni smo da se suprotstavimo svakoj pretnji od Izrael našim nuklearnim objektima - rekao je Hagtalab.

General IRGC-a je istakao posvećenost Irana poštovanju međunarodnih protokola koji regulišu zaštitu nuklearnih objekata, dok je takođe naglasio spremnost nacije da se brani od bilo kakvog akta agresije. U svetlu nedavnih napada na iranske interese, kao što je napad na kompleks iranske ambasade u Siriji, Hagtalab je pripisao bezbednost iranskih nuklearnih kompleksa odbrambenim strategijama zemlje i najsavremenijim objektima.

Foto: Tanjug/AP

Iranska vojska

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) je 13. aprila pokrenula masivan napad dronom i projektilima na Izrael kao odgovor na vazdušni napad Tel Aviva na zgradu konzularnog aneksa pored iranske ambasade u Damasku 1. aprila, koji je uništio zgradu i ubio sedam pripadnici IRGC-a, uključujući dva generala. Nakon tog udara, Teheran je obećao da će uzvratiti.

Prema rečima načelnika štaba iranskih oružanih snaga Mohameda Bagherija, operacija True Promise imala je za cilj da udari izraelski obaveštajni centar koji se nalazi u planinskom lancu Džabal aš Šejh duž granice sa Sirijom, koji je davao informacije za napad na iransku ambasadu u Siriji. prestonicu Damaska, kao i vazdušnu bazu Nevatim u kojoj se nalaze borbeni avioni F-35.

Bageri je 14. aprila rekao novinskoj agenciji Fars da su objekti u velikoj meri uništeni i ostavljeni da ne rade.

Njujork tajms je objavio, pozivajući se na dva izraelska zvaničnika, da je Iran lansirao 185 dronova, 36 krstarećih projektila i 110 raketa zemlja-zemlja. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da je Izrael presreo 99 odsto vazdušnih ciljeva koje je ispalio Iran, uključujući sve dronove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15