• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejli mejl

03.04.2024

14:54

Međunarodni bes raste! Svet se okreće protiv Izraela nakon pokolja humanitarnih radnika!

Reuters

Vesti

Međunarodni bes raste! Svet se okreće protiv Izraela nakon pokolja humanitarnih radnika!

Podeli vest

Svetski lideri iskalili su bes na Izraelu nakon "nečuvenog" napada dronom na konvoj humanitarnih radnika, u kojem je poginulo sedmoro.

Tri automobila nosila su jasna obeležja da pripadaju humanitarnoj organizaciji. Konvoj je raznet je u ponedeljak tokom napada koji je poneo naziv "trostruki udar".

Postupci Izraela izazvali su međunarodnu osudu, a najviše među liderima u Velikoj Britaniji, SAD, Poljskoj, Kanadi i Australiji.

Među stradalim putnicima su bili i bivši britanski marinac Džejms Henderson (33), bivši vojnik Džon Čepmen (57), kao i britanski vojni veteran Džejms Kirbi.

Britanija je pozvala izraelskog ambasadora u Londonu i zatražila preuzimanje "potpune odgovornosti" za njihovu smrt. Izrael se izvinio za, kako je rekao, "tešku grešku" i rekao da istražuje incident.

- Vlada Velike Britanije bi sada mogla da obustavi prodaju oružja Izraelu nakon što utvrdi sve činjenice o incidentu - rekli su izvori.

Foto: Reuters

Pojas Gaze

Najmanje 196 humanitarnih radnika, uključujući 175 članova osoblja UN, ubijeno je od 7. oktobra, kada je počeo rat između Hamasa i Izraela. Ovo je saopštio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Američki državni sekretar Entoni Blinken dodao je da se sedam žrtava iz ovog humanitarnog konvoju "dodaje na rekordni broju humanitaraca koji su ubijeni u tokom sukoba".

Foto: Reuters

Entoni Blinken

U oštro sročenoj izjavi, američki predsednik Džo Bajden kaže da Izrael "nije učinio dovoljno da zaštiti humanitarne radnike koji pokušavaju da pruže očajnički potrebnu pomoć civilima". Bajden je pozvao na hitnu istragu.

Profesor Ben Saul, specijalni izvestilac UN za zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma, sugerisao je da na ovo ubistvo može da se gleda kao na ratni zločin.

- To je ljudska tragedija. Ali to je i kršenje međunarodnog humanitarnog prava, koje Izrael ima obavezu poštuje i ne sme da namerno gađa humanitarne radnike ili njihove konvoje - rekao je on.

Poljska je u međuvremenu saopšila da se ne slaže sa ovakvim "nepoštivanjem međunarodnog humanitarnog prava i zaštite civila, uključujući humanitarne radnike", te je zatražila kompenzaciju za porodice ubijenih radnika. Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da če "smrtonosni udar" i reakcija izraelske vlade na incident, zaoštriti veze između dve zemlje.

- Danas stavljate našu olidarnost na probu. Tragični napad na dobrovoljce i vaša reakcija izazivaju razumljiv bes - poručio je Tusk izraelskom lideru Benjaminu Netanjahuu na mreži Ix.

Foto: Tanjug

Donald Tusk

Oglasio se i Papa Franja, koji je izrazio "duboku tugu" zbog smrti humanitarnih radnika tokom i poručio porodicama stradalih da se moli za njih. On je obnovio apel za pristup humanitarnoj pomoći  namenjenoj "iscrpljenom i napaćenom civilnom stanovništvu" Gaze, kao i za oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas.

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je sa Netanjahuom, u kojem je rekao da je zaprepašćen incidentom i da zahteva temeljnu i transparentnu istragu.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost lord Piter Rikets rekao je danas za Bi-Bi-Si kako Velika Britanija posle smrti humanitarnih radnika treba da prestane da prodaje oružje Izraelu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!
Šta ti je interes?!

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!

Izraelski F-16 pružaju blisku vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska u sirijskom Alepu i koji se bore protiv legalnog predsednika Bašara al-Asada! Zvuči neverovatno, ali je tako! S jedne strane Tel Aviv bezmalo vrši genocid u Pojasu Gaze, pravdajući akciju uništavanjem islamističkog Hamasa, a sa druge pomaže ništa manje opasnim islamistima da se bore protiv legalne sirijske vojske!

02.04.2024

23:19

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija