• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.04.2024

07:53

Erdogan izgubio Istanbul, Ankaru i Izmir - ponovo! Stigli rezultati lokalnih izbora

Tanjug

Vesti

Erdogan izgubio Istanbul, Ankaru i Izmir - ponovo! Stigli rezultati lokalnih izbora

Podeli vest

Vladajuća Pravda i razvoj (AK Partija) izgubila je izbore za gradonačelnike u tri najveća grada u zemlji – Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Vladajuća AK Partija, pretrpela je neuspeh na lokalnim izborima u nedelju 31. marta. Zvanični rezultati biće objavljeni nakon što izborni odbor zemlje razmotri primedbe političkih partija, koje imaju rok od tri dana da podnesu svoje žalbe.

Turska opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 37,32 odsto glasova na lokalnim izborima u Turskoj, dok je vladajuća Partija pravde i razvoja (AK) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila 35,78 odsto glasova, pokazuju nezvanični rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, prenosi Anadolija.

U glavnom gradu Ankari, Erdoganova partija osvojila je 31.69 odsto glasova, dok je opozicija osvojila oko 60 odsto. 

U Istanbulu, gradonačelnik Ekrem Imamoglu osvojio je 51.09 odsto glasova, dok je Murat Kurum iz AK Partije osvojio 39 odsto.

Agencija navodi da je CHP po prvi put u poslednjih 35 godina u vođstvu po broju glasova i da je proglasila pobedu na izborima za gradonačelnika u Ankari i Istanbulu.

Pojedini izveštaji pokazuju da CHP vodi i u drugim velikim gradovima poput Izmira, Burse, Antalije i Adane.

 

 

Opozicija slavi

Pristalice Republikanske narodne partije, ili CHP, okupljaju se da proslave ispred Gradske kuće u Istanbulu.

Glavna turska opoziciona stranka zadržala je kontrolu nad ključnim gradovima i ostvarila ogroman uspeh na poslednjim lokalnim izborima, i onemogućili predsednika Redžep Tajip Erdogan u nameri da ponovo preuzme kontrolu nad tim urbanim područjima. Ovo su pokazali su preliminarni rezultati.

 

 

Kako se glasanje završilo 2019?

Podsetimo, 2019. godine kandidat Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu pobedio je u žestokoj trci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg grada i ekonomskog centra zemlje, sa 48,8 posto glasova, dok je kandidat AK Partije Binali Iildirim dobio 48,5 posto.

U glavnom gradu, Ankari, nezvanični rezultati su pokazali da je kandidat CHP Mansur Iavas osvojio 50,9 odsto, dok je  kandidat AK Partije Mehmet Ožaseki zaostao sa 47,2 odsto.

U trećem po veličini gradu, Izmiru, kandidat CHP-a, Mustafa Tunc Soier, poveo je sa 58 odsto glasova, dok je Nihat Zeibekci iz stranke AK imao 38,5 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!
Društvo

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!

Ana Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.a Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.

09.05.2024

10:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona (2:2, 2:1)! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će bez sumnje ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija