• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2024

17:49

Džakarta više nije glavni grad Indonezije! Prestonicu seli na Borneo

printscreen

Vesti

Džakarta više nije glavni grad Indonezije! Prestonicu seli na Borneo

Podeli vest

Parlament Indonezije usvojio je u četvrtak odluku koja potvrđuje da će Džakarta i dalje ostati ekonomski centar zemlje, dok se glavni grad "seli" na ostrvo Borneo.

Ova odluka deo je šireg plana za premeštanje glavnog grada iz Džakarte, koja se suočava sa sve nižom nadmorskom visinom, na ostrvo Borneo, gde se gradi novi grad po imenu Nusantara, čija je vrednost procenjena na 32 milijarde dolara.

U skladu sa novim zakonom donetim 18. marta, formira se Savet "aglomeracije" koji će koordinirati razvojne planove između Džakarte i njenih satelitskih gradova.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian naglasio je da će Džakarta morati da nastavi da se razvija kako bi ostala konkurentna sa drugim svetskim gradovima nakon što se sedište vlade premesti u Nusantaru.

 

Foto: printscreen

Centar Džakarte

Iako će Džakarta zadržati status glavnog grada do zvaničnog proglašenja Nusantare kao nove prestonice putem predsedničkog dekreta, svečanost povodom Dana nezavisnosti planira se 17. avgusta u novom glavnom gradu, a do kraja godine i preseljenje nekoliko hiljada državnih službenika.

Indonezijska vlada već je uložila značajna sredstva u izgradnju infrastrukture za novi grad, uključujući brane i puteve. Do jula sledeće godine planirano je da izgradi 12 od 47 stambenih blokova, mesec dana pre prve ceremonije Dana nezavisnosti u novoj prestonici.

Očekuje se da će novi grad biti potpuno izgrađen do 2045. godine, a troškovi projekta procenjuju se na 32 milijarde dolara. Ova odluka predstavlja značajan korak u rešavanju problema koji su povezani sa budućnošću Džakarte kao glavnog grada, s obzirom na njen trenutni izazov sa sve većim delovima grada koji su ispod nivoa mora.

Nova prestonica biće od strare udaljena oko 2.000 kilometara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija