• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.03.2024

16:44

Maskov Spejs X uspešno lansirao najmoćniju raketu na svetu: Pogledajte video

printscreen

Vesti

Maskov Spejs X uspešno lansirao najmoćniju raketu na svetu: Pogledajte video

Podeli vest

Spejs X je danas uspešno lansirao Starship, najmoćniju raketu na svetu, u svom trećem pokušaju, što je ključno za NASA-ine planove da transportuje i spusti astronaute na Mesec i udaljenije destinacije kasnije ove decenije, kao i da ispuni nade Elona Maska za moguće naselje na Marsu.

Dva prethodna pokušaja završila su se spektakularnim eksplozijama, iako to nije nužno bila loša stvar, pošto je kompanija usvojila brzi pristup pokušajima i greškama da ubrza razvoj, strategiju koja je rezultirala uspehom u prošlosti.

Lansiranje je održano oko 13 časova po srednjeevropskom vremenu, nakon što je juče dala zeleno svetlo od Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA).

Treće probno lansiranje, najambicioznije do sada

Kada se spoje dva stepena Zvezdanog broda, raketa je visoka 121 metar, viša od Kipa slobode. Njegov Super Heavi Booster proizvodi 74,3 meganjutona potiska pri lansiranju, što je skoro duplo više od druge najmoćnije rakete na svetu, NASA-inog Space Launch Sistem (SLS), iako je ovaj drugi sada potpuno operativan.

Treće probno lansiranje Starship-a u potpuno sastavljenoj konfiguraciji biće najambicioznije do sada. Pored ići sve više i dalje, ciljevi uključuju otvaranje i zatvaranje teretnog prostora Zvezdanog broda kako bi se testirala njegova sposobnost da isporučuje satelite i drugi teret u svemir.

Drugi cilj koji bi SpaceKs trebalo da ispuni ovoga puta je da ponovo zapali motore u svemiru i pokuša da izvrši testove na raketi koji bi trebalo da pomognu da se otvori put za međusobno dopunjavanje goriva u orbiti za sve buduće Zvezdane brodove.

Planirani povratak na Mesec zakazan za 2026.

Planirana putanja Zvezdanog broda zahteva dolazak u orbitu, a zatim kontrolisano spuštanje u Indijski okean, nešto više od sat vremena nakon lansiranja. I prvi i drugi pokušaj SpaceKs-a da lansira Starship u svemir završili su se neuspehom, odnosno eksplozijom, ali je drugi let trajao duplo duže od prethodnog.

Raketa je eksplodirala iznad Meksičkog zaliva ubrzo nakon što su se njena dva dela razdvojila. Jedan od delova je nastavio da se kreće ka svemiru, ali nekoliko minuta kasnije kompanija je objavila da je izgubila kontakt sa njim.

FAA je prošlog meseca zatvorila istragu o incidentu nakon što je identifikovala 17 korektivnih radnji koje je SpaceKs trebalo da preduzme. Ali vreme otkucava, i SpaceKs bi morao da bude spreman za NASA-in planirani povratak astronauta na Mesec 2026. godine, koristeći modifikovani Starship kao vozilo za sletanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rus konačno priznao! Đoković, Alkaraz i Siner su bolji od mene!
Tenis

Rus konačno priznao! Đoković, Alkaraz i Siner su bolji od mene!

Ruski teniser Danil Medvedev (28) istakao je da su njegovi najteži protivnici na ATP turu srpski as Novak Đoković, Italijan Janik Siner i Španac Karlos Alkaraz. Prilikom razgovora sa novinarima kazao je da mu je uvek izazov da ih savlada, te da je svestan da su bolji od njega.

14.05.2024

20:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19