• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

13.03.2024

23:20

Desničar Vilders ipak neće biti premijer Holandije

EPAIMAGES

Vesti

Desničar Vilders ipak neće biti premijer Holandije

Podeli vest

Iako je partija Gerta Vildersa pobedila na izborima koalicioni partneri nisu pristali da on postane predsednik vlade

Lider krajnje desnice Gert Vilders koji je pobedio na parlamentarnim izborima u Holandiji potvrdio da će se povući iz trke za sledećeg premijera te zemlje, budući da nije uspeo da obezbedi koalicionu podršku da dođe na tu funkciju.

"Mogu da postanem premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže. To nije bio slučaj. Želim desničarsku vladu. Manje azila i imigracije. Na prvom mestu su Holanđani. Ljubav prema mojoj zemlji i biračima je velika i važnija od mog sopstvenog položaja", naveo je on na Iksu.

Vilders je mesecima radio sa liderima VVD, NSC i BBB na formiranju vlade. Lideri te tri stranke su ove nedelje zauzeli čvrst stav, rekavši da je jedini način na koji bi bili spremni da nastave sa tekućim razgovorima ako se sva četiri stranačka lidera slože da ne zauzmu mesto u Vladi.

U tom scenariju, poznatom kao "vanparlamentarni" kabinet, političari i eksperti koji nisu blisko povezani ni sa jednom stranom bi bili imenovani na najviše položaje u vladi i blisko sarađivali sa parlamentom.

Jedno ime koje se provlači kao potencijalni premijer je Kim Puters, laburistički političar koji trenutno vodi razgovore između Vildersovog PVV-a, VVD-a, NSC-a i BBB-a. Neki, prenosi holandski "NL tajms", pominju i Ronalda Plasterka, bivšeg laburističkog političara koji je vodio poslednju rundu pregovora. Drugi bi voleli da na tom mestu Johana Remkesa.

Vildersova Slobodarska partija je prošle godine osvojila 23 odsto glasova i 37 mesta u većnici od 150 članova, što je izazvalo šok širom Evrope.

Iako on neće voditi vladu, Vilders i njegova Partija slobode ostaće značajna snaga iza administracije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

To su projekti koje znače budućnost Srbije! Vesić i Varhelji obišli završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici (FOTO)
Politika

To su projekti koje znače budućnost Srbije! Vesić i Varhelji obišli završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas zajedno sa sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici ukupne vrednosti 15,5 miliona evra i tom prilikom naglasio da to nije najveći projekat koji je Srbija radila sa EU, ali da je značajan jer pospešuje privredni rast.

14.05.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19