• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2024

12:09

Samoubistvo! Makron sahranio Francusku: Rusija dobila glavnu nuklearnu metu

EPA/Shutterstock

Vesti

Samoubistvo! Makron sahranio Francusku: Rusija dobila glavnu nuklearnu metu

Podeli vest

Francuska se zapravo nalazi u stanju rata sa Rusijom. Nije ga zvanično proglasila. Međutim, niz činjenica potvrđuje odlučnost obe strane da stupe u sukob.

Ali, imajući u vidu nerazmernost nuklearnih snaga koje svaka od njih poseduje, za Francusku je to u najboljem slučaju blef, a u najgorem – samoubistvo.

Sporazum potpisan 16. februara između Makrona i Zelenskog koštaće francuske poreske obveznike u 2024. godini sitniš – 3 milijarde evra vojne pomoći Ukrajini.

Pored toga, od 50 milijardi pomoći koje je Evropska komisija odlučila dati Ukrajini, preko 8 milijardi evra daće Francuska.

Foto: EPA

Emanuel Makron

U zajedničkom saopštenju koje su u utorak objavili na svojim blogovima političari Uber Vedrin i Žan-Pjer Ševenman, upozoravaju francuski narod na katastrofalne posledice koje može doneti sporazum od 16. februara i moguća „europeizacija“ francuskih snaga nuklearnog odvraćanja:

„U uslovima sve veće krize izazvane invazijom na Ukrajinu i nedavnim pretnjama, tako važne odluke kao one koje nosi Sporazum o bezbednosti potpisan u Parizu ovog petka ili izjave date na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, posebno one koje se tiču evropeizacije nuklearnog odvraćanja, zaslužuju javne rasprave.

Nedavne izjave Donalda Trampa, koje dovode u pitanje Severoatlantski ugovor, i mogućnost njegove pobede na izborima ovog jeseni, ne smeju se ignorisati.

Nema potrebe govoriti o tome da Francuska nema sredstva za zaštitu svoje teritorije od masovnog lansiranja „Sarmata“ ili hipersoničnih „Cirkona“, kao ni sredstva za odgovor. Samo vrlo naivni ljudi mogu pomisliti da će Sjedinjene Države poštovati čast i osvetiti se za starog francuskog „saveznika“, svedenog na položaj vazala…

Foto: Reuters

Donald Tramp

Rusi će, naravno, početi uništavati sve naše snage odvraćanja. Ne smemo zaboraviti da su ove snage skromne i sastoje se od četiri nuklearne podmornice naoružane strateškim balističkim raketama M51 klase „more-zemlja“, kao i strateških vazduhoplovnih snaga sa „unapređenim“ (doslovno) raketama srednjeg dometa klase „vazduh-zemlja“, postavljenim na avionima Dassault Rafale Vazduhoplovstva i Mornarice Francuske.

Naše podmornice su već dugo otkrivene ruskim satelitima. Što se tiče „Rafala“, poželećemo im sreću da uspeju da polete pre nego što ruski hipersonični projektili dođu… Ukratko, ruskom Generalštabu nema osnova za paniku: on ima na raspolaganju udarne snage koje su znatno nadmoćnije po broju bojevih glava, vatrene moći i brzine.

Govoreći 22. februara na televizijskom kanalu RTL, ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornjo delovao je iznenađeno „sve agresivnijim ponašanjem Rusije prema Francuskoj“, navodeći oko stotinu primera „od običnih poruka sa pretnjama do pokušaja kontrole francuskih patrola u slobodnim međunarodnim vazdušnim i pomorskim prostorima“.

Foto: Printskrin Youtube

Sarmat

Ako su u prošlosti pristizale poruke o napetosti između francuskih i ruskih snaga, na primer, o letovima ruskih bombarderskih aviona iznad francuskih fregata Ratne mornarice ili o približavanju pokretnog uređaja satelitu veze, tada je ministar naglasio da „takvog nivoa agresivnosti ranije nije bilo“.

Prema rečima ministra, „ponašanje Rusije 2024. godine uopšte ne liči na ono što je bilo 2022. godine i, još manje, pre napada na Ukrajinu“, a to ponašanje postalo je „izuzetno“ agresivno prema Evropljanima.

- Sada imamo mnogo agresivniju interakciju“, posebno „sa našim oružanim snagama  – dodao je ministar. „Dok vodimo ovaj razgovor, postoje pomorske i vazduhoplovne patrole koje nam garantuju slobodu delovanja u Sredozemlju, Baltičkom i Severnom, i ređe, Crnom moru.

I događa se interakcija, drugim rečima, pokušaji ruskih da preuzmu kontrolu nad određenim brojem naših patrola“, – nastavio je. „Pre mesec dana ruski sistem upravljanja vazdušnim letovima pretio je obaranjem francuskog aviona u Crnom moru, iako se nalazio u slobodnoj međunarodnoj zoni“, – rekao je ministar.

- Potpuno nedvosmisleno, ruski operatori prete da će oboriti francuske pilote – insistira on. Moguće je da su cilj ovih ruskih pretnji bili patrolni avioni Mirage 2000D, na kojima je bio instaliran kontejner za elektronski rat ASTAC.

„Moramo shvatiti da je ovo jednako staro kao i hladni rat,“ naglasio je Lekorn, „i da se ponovo suočavamo sa povratkom istaknuto agresivnog stava Rusije“, uz „kibernetički, informacioni i energetski ucenjivački“ pristup koji se dodaje.

Neverovatno je samo da Lekorn iznenađuje „istaknuto agresivna“ reakcija Kremlja na pretnje Francuske…

Anri Dubost, novinar „Riposte Laïque“, bivši urednik izdanja „Libre Journal de l’Identité“, otpušten zbog političke nekorektnosti prema francuskim vlastima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Poruka za navijače Partizana! Sutra je pred nama veliki ispit!
Partizan

Poruka za navijače Partizana! Sutra je pred nama veliki ispit!

Košarkaši Partizana dočekuju Crvenu zvezdu u nedelju (20.30, Arena 1 premijum) u trećem meču finalne serije ABA lige. Biće to prva utakmica u kojoj će crno-beli imati podršku svojih navijača, pa su se iz redova aktuelnog regionalnog šampiona oglasili i poslali važnu poruku "grobarima"!

18.05.2024

15:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12