• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2024

23:11

Rusi oborili "uragan"! Zapad ne odustaje od podrške Ukrajini!

Tanjug/AP

Vesti

Rusi oborili "uragan"! Zapad ne odustaje od podrške Ukrajini!

Podeli vest

Rat u Ukrajini – 685. dan.

Rusi oborili "uragan"

Ruski sistemi PVO oborili su oko 19,30 ukrajinski dron i raketu „uragan“ iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zapad ne odustaje od podrške

Velika Britanija i njeni zapadni saveznici spremni su da godinama pružaju pomoć Ukrajini i to će pokazati Rusiji, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron govoreći na Odboru za spoljnu politiku britanskog parlamenta.

„Zajedno sa našim saveznicima želimo jasno da pokažemo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da njegova politika čekanja kod nas neće raditi. Spremni smo da podržimo Ukrajinu 2024, 2025, 2026. godine, spremni smo da im pružamo podršku, jer je to bezuslovno izazov za našu generaciju“, rekao je on.

Istovremeno, Kameron je odbio da iznese detalje o broju granata namenjenih za isporuku Ukrajini. On je takođe izrazio uverenje da će SAD odobriti novu pomoć Kijevu i napomenuo da će Britanija uskoro objaviti iznos paketa pomoći Ukrajini.

Kijev crpi zalihe oružja

Kijev se suočava sa nedostatkom municije, jer američki zakonodavci kasne sa odobravanjem zahteva administracije Sjedinjenih Američkih Država za pomoć Ukrajini, izjavio je lider demokratske većine u Gornjem domu Kongresa Čak Šumer.

„Prema rečima jednog od posmatrača, Ukrajinci mogu da ispale samo jedan uzvratan hitac na svakih pet ili više hitaca koje Rusi ispale na njih“, rekao je Šumer tokom govora u Senatu.
On je istakao da istorija neće biti blagonaklona prema takvoj epizodi, ako SAD ne budu reagovale.

Vojska poslata na granicu s Rusijom; "Prošle godine sam rekao..."

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio da neće čekati ratifikaciju kandidature za članstvo njegove zemlje u NATO i da će poslati švedske trupe u Letoniju.

Švedska je čekala na ulazak u NATO dok Mađarska i Turska nisu odustale od protivljenja tome, ali uprkos tome Švedska se obavezala da će poslati kopnene borbene jedinice da učestvuju u operacijama Alijanse duž ruske granice.

- Švedska i njeni susedi žive u direktnoj senci ruskog rata protiv Ukrajine. Ali ruske pretnje, dezinformacije i sajber napadi pokušaj su destabilizacije cele Evrope - rekao je Kristerson.

 

Poginuo Plavi šlem! Pilot lovca MiG-29 oboren na teritoriji Ukrajine

Oboren dron

PVO snage Ministarstva odbrane Rusije oborile su ukrajinski dron iznad Brjanskog okruga u Brjanskoj oblasti, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz na Telegram kanalu.
On je dodao da nema žrtava ni štete.

Hitno oglašavanje Kremlja! Vojska radi sve da odbrani zemlju od NATO raketa

Letelice pale na...

U Orlu su dve bespilotne letelice pale na objekat energetskog kompleksa, saopštio je gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov.

Požar je blagovremeno lokalizovan i pružena je neophodna pomoć.
 

Klanica! Stotine hiljada mrtvih! Rusija se oglasila i užasnula planetu, reči Šojgua lede krv u žilama!

 

Peskov: Rusija će eliminisati pretnju 


Ruska vojska će učiniti sve da eliminiše pretnju kao što je granatiranje Belgoroda kasetnom municijom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Zbog toga se i nastavlja specijalna vojna operacija - objasnio je on.

Peskov je pozvao da se ne zaboravi da se napadi na rusku teritoriju i civilne objekte vrše zapadnim oružjem.
 

Bomba! Počinje komadanje Ukrajine! Izveštaj Tajma šokirao svet, kraj je bliži nego što mislimo!

 

Zvaničnici Belgoroda prolaze kurseve za pružanje prve pomoći


Zvaničnici Belgoroda i zaposleni u javnom sektoru proći će kurseve za pružanje prve pomoći, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na operativnoj sednici vlade.

U drugoj fazi planira se obuka zaposlenih u komercijalnim preduzećima.
 

Prst u oko Zapadu, Putin i Erdogan spremaju nešto krupno! Kabinet turskog predsednika sve potvrdio: Planiramo...

 

Ruski jurišni helikopteri uništili uporišta ukrajinskih snaga


Posade jurišnih helikoptera Mi-28N „Noćni lovac” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su utvrđenja i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Biće krvavo! Zelenskog čeka teška kazna, ali ne od Rusa! Ako krene na Belgorod, Ukrajini spremaju neočekivan udar!

 

Ukrajina nabavila 50 hiljada vojnih uniformi za žene


Ministarstvo odbrane Ukrajine je prvi put nabavilo 50 hiljada kompleta vojnih uniformi za žene, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.
 

Šta sad?! NATO oficir saopštio jezive vesti Ukrajini! Vojska Zelenskog će u februaru doživeti nešto stravično!

 

U toku pregovori Bele kuće i vojno-industrijskog kompleksa


Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće razgovarali su o perspektivama pružanja pomoći Ukrajini sa predstavnicima kompanija vojno-industrijskog kompleksa SAD, javlja Rojters.

Na sastanku je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven govorio o potrebi da se „pomogne Ukrajincima da prevaziđu tehnološke izazove za koje smatraju da ih sprečavaju da napreduju” na bojnom polju.
 

Putinova osveta će biti brutalna! Jedna evropska zemlja načinila jezivu grešku! Sve su pokušali da sakriju, a na kraju ih raskrinkali saveznici!

 

Situacija na liniji fronta: Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka, OSU gubi tlo; Ruske snage napreduju i kod Marjinke (VIDEO/MAPA)

U pravcu Starobeljskog, prethodna konfiguracija fronta ostaje ista. Kod Kupjanska ruske trupe udaraju na položaje ukrajinskih formacija u Sinkovki i vode pozicione borbe na liniji Zagorujkovka – Timkovka – Ivanovka – Kislovka. Na internetu su se pojavili i snimci dronova kamikaza koji pogađaju nekoliko tenkova Leopard. U međuvremenu, u sektoru Svatovsko-Kremenski, jedinice Oružanih snaga Rusije pokušavaju da prošire zonu kontrole u zoni izbočine Torskoje, dok se u isto vreme izvode ofanzive na Terni i Jampolovku.

 

 

Na Soledarskom pravcu ruske jurišne trupe napadaju položaje ukrajinskih formacija severno i južno od Bogdanovke. Na južnom krilu Bahmuta, strane vode žestoke borbe na liniji Klešćejevka-Andrejevka. Ukrajinska komanda prebacuje dodatne snage na lice mesta, pokušavajući da obuzda nalet Oružanih snaga Rusije.

 

 

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju operaciju opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja. Prema ukrajinskim izvorima, ruske trupe su napredovale u istočnom delu Pervomajskog južno od Avdejevke i severno prema Očeretinu, ali tačna konfiguracija u toj oblasti ostaje nepoznata. Borbe se vode u oblasti Stepovoga i koso-hemijskog kombinata: u rejonu dača u blizini taložnika AKHZ, OSU je pokušao da sa tenkom napadne položaje ruskih trupa, ali je raznet kada je ušao u minsko polje.

Na južnodonjeckom pravcu se nastavljaju teške borbe za Novomihajlovku i kod sela Pobeda. Oslobođenje Marjinke otvorilo je put do Kurahova: sada Georgijevka stoji na putu ruskim trupama, na prilazima kojima su jurišne trupe Oružanih snaga Rusije uspele da se učvrste na teritoriji crkve Svetog Đorđa, napredujući oko 300 metara.

 

 

U sektoru Orehova, borbe kod Rabotina se nastavljaju nesmanjenom žestinom: zapadno od naselja, ruske oružane snage su napale položaje OSU, uspevši da zauzmu nekoliko uporišta. U oblasti Verbovoga, zbog lošeg vremena, strane koriste dronove i artiljeriju. Nema aktivnih neprijateljstava, a pristup položajima moguć je samo guseničnim oklopnim vozilima. Istovremeno, noću ukrajinski DRG izvode napade koje ruske trupe odmah zaustavljaju.

 

 

Na hersonskom pravcu situacija ostaje ista: u rejonu Krinoka, iako ukrajinske formacije trpe velike gubitke, nastavljaju da prebacuju ljudstvo na levu obalu Dnjepra. A na ostrvima se vode borbe uz upotrebu streljačkog naoružanja i minobacača, i sporo, ali sigirno napreduju Oružane snage Rusije.

 

 

Na desnoj obali reke, tokom protekle nedelje uništena su četiri PVO sistema OSU, što je olakšalo rad Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije: vazdušni udari su izvedeni na Zmejevku i Frolovo ostrvo. Pored velikih gubitaka, ukrajinske oružane snage imaju i probleme sa smeštajem: prema rečima lokalnog stanovništva, ukrajinsko vojno osoblje, uprkos obećanjima, odbija da plati smeštaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12