• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.01.2024

12:23

Moskva se oglasila nakon herojskog udara! Teški bacač plamena "Solncepek" se borio sa ukrajinskim tenkovima 3,5 sata i pobedio

AP/Photo

Vesti

Moskva se oglasila nakon herojskog udara! Teški bacač plamena "Solncepek" se borio sa ukrajinskim tenkovima 3,5 sata i pobedio

Podeli vest

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je priču o herojskom boju samohodnog bacača plamena TOS-1A "Solncepek" sa nadmoćnijim snagama protivnika.

- Kao i obično, izašli smo da radimo po planiranim ciljevima. Završili smo posao i već smo počeli da se vraćamo, kada je protivnik sakupio snage i preduzeo pokušaj kontranapada. Otvorili smo vatru, malo smo ih potisnuli. Kao odgovor ukrajinska artiljerija i tenkovi su počeli da pucaju. Odlučio sam da ne odem - rekao je komandir voda samohodnih bacača plamena stariji poručnik Vadim Petrenko.

Borbe su trajale oko 3,5 sata. Zatim su vodniku javili da je protivnik počeo da se povlači i predali su mu koordinate mesta njegovog sakupljanja za evakuaciju.

- Mi smo tuda udarili. Na tome je njihov napad i završen - dodao je oficir.

Vadim je rođen u Donjeckoj oblasti, u gradu Snežnom. Tamo su mu ostali svi rođaci, stoga se Petrenko i odlučio da postane vojnik. Diplomirao je na komandnom učilištu na Dalekom istoku i vratio se da brani Donbas. Na prvoj liniji fronta preobučen je za "Solncepeke".

- Zanimljiva mašina. Sada nemam nikakvih sumnji da sam izabrao pravi put - priznao je Vadim Petrenko.

Za taj boj je odlikovan Ordenom hrabrosti.

- Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu starijeg poručnika Petrenka, bila je sprečena velika ofanziva nacionalista - naglasili su u Ministarstvu odbrane Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19