• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.12.2023

07:52

Mora kao Hitler?! Zelenskom saopšteno kako da pobedi Ruse! Zapad konačno otkrio svoje pravo lice!

Bundesarchiv, Blid/Telegram/reuters

Vesti

Mora kao Hitler?! Zelenskom saopšteno kako da pobedi Ruse! Zapad konačno otkrio svoje pravo lice!

Podeli vest

Ukrajinska vlada treba da razmotri šta je Nemačka uradila u Drugom svetskom ratu da bi imala šansu protiv Rusije, smatra Ben Hodžis, bivši komandant snaga američke vojske stacioniranih u Evropi.

Hodžis, koji je penzionisan kao general-potpukovnik 2017. godine, otvoreni je pristalica Ukrajine.

U intervjuu sa australijskim jutjuberom Perunom više puta se pozivao na primere iz Drugog svetskog rata kako bi dokazao da Kijev može da pobedi Moskvu na bojnom polju.

- Moraće da povećaju proizvodnju municije i oružja u Ukrajini. Nešto od toga se već dešava, ali moguće je kada ste u ratu da povećate proizvodnju, čak i kada ruski projektili padaju na vaše gradove. Razmislite o tome šta je Nemačka uradila 1944. Proizvodnja aviona za Luftvafe dostigla je vrhunac 1944. To je posle više od dve godine neprekidnog bombardovanja od strane Kraljevskog vazduhoplovstva i Vazdušnog korpusa američke vojske koji su granatirali nemačke gradove. Ali ipak je nemačka proizvodnja aviona porasla. Tako da mislim da Ukrajina to može da uradi uz izvesno poboljšanje efikasnosti. Neke zapadne kompanije već pomažu - rekao je  Hodžis.

Veliki deo ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa razoren je ruskim bombardovanjem u poslednjih 20 meseci, što je primoralo Kijev da se oslanja na Zapad u svemu, od pušaka do tenkova, artiljerije i borbenih aviona. Međutim, pošto su zalihe NATO iscrpljene, SAD i njihovi saveznici su predložili jačanje domaće vojne industrije Kijeva.

Poređenja Ukrajine sa Nemačkom iz Drugog svetskog rata su nezgodna iz više razloga. Moskva je više puta opisivala vladu u Kijevu kao "nacistički režim", ukazujući na nacističku simboliku i ideologiju jedinica poput "Azova", kao i na veličanje kolaboratora iz Drugog svetskog rata kao što je Stepan Bandera. Ukrajinske oružane snage su takođe prihvatile mnoge oznake koje je koristio nemački Vermaht, kao i SS oznake.

Hodžis nije pomogao ni kada je ocenio da Ukrajina treba da "poboljša svoj sistem regrutacije kako bi maksimalno pojačala raspoloživu radnu snagu". Američki vojni zvaničnik smatra da bi Kijev trebalo da mobilizuje i "previše vojno sposobnih muškaraca i žena koji šetaju po Ukrajini, a koji bi trebalo da budu u vojsci", kao i hiljade muškaraca koji su izbegli u EU.

- Ukrajina mora da poboljša svoj sistem regrutovanja i zdrave, sposobne muškarce i žene ubaci u uniforme - rekao je general u trenutku kada Kijev razmatra mobilizaciju žena kako bi nadoknadio gubitke zbog propale kontraofanzive.

Prošlog meseca, ruska obaveštajna agencija SVR je navela da su zapadni saveznici Ukrajine, posebno SAD i Velika Britanija, zatražili mobilizaciju žena, kao i muškaraca od 17 do 70 godina. To je podstaklo poređenja sa Adolfom Hitlerom iz septembra 1944. kada je naredio stvaranje milicije "Folksšturm". Ove jedinice, sastavljene od jedva obučenih civila, pretrpele su užasne gubitke u sukobima sa savezničkim snagama bez ikakvog uticaja na ishod rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija