• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.12.2023

15:23

Moćna "Vrba" u akciji, Rusi tuku neprijatelja! Oglasio se Nariškin: Ukrajina drugi Vijetnam za SAD

Tanjug/AP

Vesti

Moćna "Vrba" u akciji, Rusi tuku neprijatelja! Oglasio se Nariškin: Ukrajina drugi Vijetnam za SAD

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 652. dan.

Ko sve od "saveznika" beži sa ukrajinskog "broda koji tone"? Lista se proširila

Kremlj optužuje Bajdena da je demonizirao Rusiju

Kremlj je danas optužio američkog predsednika Džoa Bajdena da pokušava da demonizuje Rusiju kako bi od Kongresa izvukao više sredstava za dalji nastavak rata u Ukrajina, nešto što je Moskva uporedila sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći, prenosi Rojters.

- Veoma žalimo što američko rukovodstvo nastavlja sa svojom navikom da Rusiju koristi kao oruđe u svojim unutrašnjim poslovima - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

- A u ovom slučaju konkretno, oni su angažovani na apsolutno očiglednu demonizaciju naše zemlje, kako bi manipulisali svojim kongresmenima i senatorima u nameri da nastave sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći - rekao je Peskov.

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe, Sergej Nariškin, upozorio je ranije danas SAD da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da pretvori sukob u "drugi Vijetnam" i da će svaka nova američka administracija morati da pokuša da se nosi sa tim.

Foto: EPA

Bajden demonizovao!

Predsednik SAD Džo Bajden juče je od republikanaca tražio novu "infuziju" vojne pomoći Ukrajini i upozorio da bi pobeda Rusije nad Kijevom mogla da postavi Moskvu u poziciji da napadne NATO saveznike i da američke trupe uvuče u rat. Međutim, republikanci u Senatu su kasnije u sredu blokirali zakonodavstvo podržano od strane demokrata koje bi obezbedilo milijarde dolara u novoj bezbednosnoj pomoći Ukrajini, rekavši da oni želeo da istakne svoju tačku o važnosti čvršće granična politika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Bajdena da je pokušao da ubedi američke zakonodavce da urade nešto za šta Moskva odavno ima tvrdi da je uzaludno i da će samo produžiti rat. Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara pomoći i oružje, ali ukrajinska kontraofanziva je propala i Rusija i dalje kontroliše nešto manje od petine ukrajinske teritorije.

Svet šokiran katastrofalnim porazom Ukrajine! Zelenskom saopšteno šta ga čeka: Dolaze teška vremena...

Obaranje!

Obaranje ukrajinskih dronova PVO sistemima "Vrba" i "Strela-10" u okolini Artjomovska.

 

Zapad čupa kosu, Putin ih je i na ovom polju pobedio! Objavljene brutalne brojke, znače samo jedno!

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet ukrajinskih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 pripadnika, dva tenka, četiri oklopna transportera;

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika i dva oklopna transportera;

Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada, na južnodonjeckom su izvedeni napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je na tim pravcima ukupno izgubio gotovo 335 ljudi;

Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno gotovo 125 pripadnika,
Na području Vesele Gore u DNR oboren je ukrajinski avion Su-25, tokom prethodnog dana uništeno je 27 dronova.

Taker Karlson razotkrio najveću laž Amerike u Ukrajini! Znate li ko je tamo največi gubitnik?! Šamarčina realnosti Vašingtonu!

Uništeni su

Ruska vojska uništava koncentraciju pešadije Oružanih snaga Ukrajine u blizini Bogdanovke.

 

 

Nariškin: Ukrajina će postati drugi Vijetnam za SAD

Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, poručio je danas SAD da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam".

- Ukrajina će se pretvoriti u 'crnu rupu' koja će upijati sve više i više resursa i ljudi - istakao je Nariškin u članku u časopisu, "Obaveštajni operativac", preneo je Rojters.

On je naveo da SAD na kraju rizikuju stvaranje "drugog Vijetnama" i da će svaka nova američka administracija morati da pokuša da se nosi sa tim. Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je da bi direktna konfrontacija između NATO i Rusije mogla bi da izazove Treći svetski rat i više puta je isključio slanje američkih vojnika u Ukrajinu. Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara pomoći i naoružanja, ali ukrajinska kontraofanziva je propala i Rusija i dalje kontroliše nešto manje od petine ukrajinske teritorije, navela je britanska agencija. Bajden je juče zamolio republikance da odobre novu vojnu pomoći Ukrajini.

- Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome - rekao je Bajden, predviđajući da će Putin nastaviti i napasti članicu NATO. Prema njegovim rečima, imaćemo nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa.

Alarm! Putin nanišanio veliki grad! Vojska čeka naređenje za pokret, ako Rusi uzumu ovo - sve je gotovo!

 

Ukrajina traži THAAD protivraketni sistem i helikoptere

Ministarstvo odbrane Ukrajine zatražilo je od Sjedinjenih Američkih Država protivraketni odbrambeni sistem THAAD, helikoptere „apač“ i „blek houk“, javila je agencija Rojters, pozivajući se na dokumente koje je imala na raspolaganju.

„Zvaničnici ukrajinskog Ministarstva odbrane predstavili su na zatvorenoj sednici konferencije u Vašingtonu spisak naoružanja neophodnog za zadovoljavanje potreba ukrajinskih odbrambenih snaga“, navodi se u saopštenju.

Na spisku su protivraketni odbrambeni sistemi THAAD, borbeni avioni F/A-18 „hornet“, helikopteri „apač“ i „blek houk“, kao i vojno-transportni avioni C-130 „herkules“ i C-17 „gloubmaster“.
 

Šok vesti iz SAD! Ukrajina i Izrael razvaljeni u Senatu! Republikanci udarili blokadu - šta sad?!

 

Na telu Ilje Kive pronađene rane od metka

Na telu bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, koji je ubijen u Podmoskovlju, pronađene su dve rane od metka, saopštila je za Sputnjik viši pomoćnik načelnika regionalnog sedišta Istražnog komiteta Rusije Olga Vradij.

Ona je dodala da je pretražen i automobil ubijenog i hotelska soba u kojoj je živeo poslednjih meseci.
 

Monstruozno! Šta ovo rade Ukrajinci?! Rusi izneli jezive optužbe: Ako netačno izgovorite...

 

Sprečena rotacija ukrajinskih snaga kod Staromjorskog

Ruske snage su uz podršku artiljerije sprečile rotaciju Oružanih snaga Ukrajine i snabdevanje municijom kod Staromjorskog na južnodonjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.

Osim toga, ruske trupe su uništile grupu za miniranje 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Urožajnog, a takođe su artiljerijskom vatrom pogodile privremenu bazu ukrajinske 79. vazdušno-jurišne brigade u Novomihajlovki i Konstantinovki.
 

 

Počeo potop Ukrajine! Žestoki porazi na tri fronta odjednom! Svet gleda i ne veruje, situacija iz minuta u minut sve gora!

 

Istorijska pobeda! Neočekivan Putinov manevar šokirao Zapad! Haos u američkim medijima, svi se pitaju samo jedno!

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Kupjanska i Bahmuta, OSU prebacuje rezerve da zadrži prodor

U sektoru Kupjanska, borbe se nastavljaju u okolini Sinkovke. Ruske trupe su, učvrstivši se na severnoj periferiji sela, zauzele odbrambene položaje, a ukrajinske formacije grade novu liniju u slučaju gubitka Sinkovke. U Petropavlovki se uspostavljaju uporišta i moćna utvrđenja. Sudeći po delatnosti 41. mehanizovane brigade, ovde će biti izgrađena odbrambena linija nakon probijanja linije Sinkovka-Zagorujkovka. Dolazi i do prebacivanja pojačanja iz drugih oblasti. Snage 3. bataljona 43. pešadijske brigade, u potpunosti sastavljene od mobilisanih Ukrajinaca, stigle su u šume kod Masjutovke.

Iz rejona Svatovskog do zasada severoistočno od Kupjanska i kod Sinkovke povučene su formacije 108. odvojenog brdskog jurišnog bataljona 10. brigade za specijalne operacije. Zbog potrebe za jačanjem odbrane Kupjanska, još jedna linija je oslabljena. Osim toga, u Kupjansku i okolini pojavio se neidentifikovani bataljon 15. graničnog odreda Državne granične službe Ukrajine. Uključenost graničara ukazuje na određeni nedostatak osoblja u Oružanim snagama Ukrajine u toj oblasti.

 

 

Na pravcu Soledara, Oružane snage Rusije izvele su seriju uspešnih napada na više područja. Oslobađanje Artemovskog (Hromova) pre oko nedelju dana se zapravo može smatrati prenošenjem inicijative na rusku vojsku kod Bahmuta. Samo sada Oružane snage Rusije napadaju u tri oblasti odjednom, a stanje ukrajinskih Oružanih snaga se pogoršava.

Na južnom krilu Bahmuta, kombinovane ruske jedinice uspešno su jurišale na visove pored Klešćejevke. Kao rezultat toga, ruske oružane snage su zauzele taktički važnu kotu 235,7 na severu sela. Kontrola nad ovom pozicijom omogućava da se pod stalnim nadzorom drže svi prilazi Klešćejevki, kao i zasadi na severu u pravcu Krasnog (Ivanovskog). A formacije 5. brigade Oružanih snaga Ukrajine ne mogu ništa da urade povodom toga zbog potpune dominacije Oružanih snaga RF. Takođe, borci 102. puka 150. motorizovane divizije Oružanih snaga Rusije sa velikim uspehom razvijaju ofanzivu na dačansku zadrugu jugozapadno od Bahmuta, koja je izgubljena još u junu. Sa daljim napredovanjem, ovo će ozbiljno pogoršati položaj ukrajinskih oružanih snaga u Krasnom.

Na severozapadu, ruski padobranci nastavljaju juriš iz pravca Berhovskog rezervoara. Sada se vode borbe za važno uporište, opremljeno u rasadniku Valjanovski. Istovremeno, jedinice 92. bataljona 107. brigade TRO Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da izvrše kontranapad sa predgrađa Bogdanovke, ali je napad lako odbijen. A uzvratnim udarom jurišna grupa OSU  je uništena.

 

 

Ruski borci su pojačali ofanzivu na severu Soledara. Delujući iz Belogorovke, pripadnici Oružanih snaga Rusije uspeli su da značajno probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž železničke pruge istočno od Veseloga. Ovo napredovanje omogućava početak pokrivanja linije Veseloje-Razdolovka, što komplikuje položaj 10 OGŠBr u toj oblasti. Uz dalju ofanzivu, ovo može naterati OSU da se povuče.

U sektoru Avdejevke, ruske oružane snage su nastavile da vrše pritisak na bokove OSU. Vodile su se borbe kod Stepovoja (Petrovskog) i severno od AKHZ. Istovremeno su izvođene ofanzivne akcije iz pravca Vodjanoja, gde su ruske snage pokušale da napreduju ka Severnom.

Pojavio se snimak evakuacije oštećenog M2A2 ODS Bredlija, kojeg su ruske trupe uhvatile kod Avdijevke tokom borbi sa 47. pešadijskom brigadom Oružanih snaga Ukrajine. Prema autorima, transport oklopnog vozila u pozadinu bio je pun brojnih poteškoća. Oblast je bila jasno vidljiva OSU sa visine koksare, koji je uočio aktivnost i otvorio vatru iz tenka, kao i lansirao ATGM sa FPV dronovima. Jedan ARV, u procesu uklanjanja zaglavljenog Bredlija, udario je u minu i vozač je povređen. Ukrajinske formacije pokušale su da unište američko borbeno vozilo pešadije artiljerijskom vatrom kako ne bi palo u ruke Oružanih snaga Rusije. Međutim, ruske trupe su uspele da ga pokupe ranije, koristeći dva traktora odjednom za vuču vozila. Čak i na poslednjoj deonici, ukrajinske oružane snage su pokušale da ga spale FPV dronom, ali je pao u blizini i nije eksplodirao.

 

 

Priča savršeno ilustruje poteškoće evakuacije oštećene opreme sa linije dodira (LBS). Konkretno, tokom leta, ukrajinske formacije bi mogle da izgube nekoliko oskudnih ARV-a odjednom dok bi uklonile samo jedan tenk. Iz istog razloga, Oružane snage Rusije tokom leta nisu uspele da spasu napuštene Leopard 2 i Bredlije sa ničije zemlje u pravcu Zaporožja. Sada će zarobljena američka oprema otići na proučavanje, a jednog dana će završiti na izložbi u poznatom muzeju u Podmoskovlju. Gde svaki posetilac može da ga vidi.

Na lokalitetu Vremjevske izbočine, saopšteno je, da se ruska zona kontrole širi severno od Prijutnoga. Generalno gledano, u ovoj oblasti ostaje relativno mirno, za razliku od brojnih drugih područja. Uprkos tome, periodično dolazi do lokalnih sukoba između Oružanih snaga RF i Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

U sektoru Orehova, već drugi dan za redom, Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da napreduju severno od Verbovoga. Istovremeno, ruske oružane snage vodile su borbe u rejonu Rabotina.

U pravcu Hersona u Krinkiju, ukrajinske jurišne grupe su nekoliko puta pokušavale da prošire zonu kontrole južno od takozvanih „staklenika“. A na jugoistoku jedinice 38. brigade marinaca počele su da opremaju utvrđena uporišta. Ali poslednjih dana ruske trupe aktivno gađaju položaje u šumi i u samom Krinkiju. Korišćene su i vazdušne bombe i artiljerijske granate, koje su sa gubicima vratile ukrajinske oružane snage na početnu tačku.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19