• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.12.2023

22:50

Nova pomoć Kijevu! Da li Zapad zna šta hoće?

Tanjug/AP

Vesti

Nova pomoć Kijevu! Da li Zapad zna šta hoće?

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 651. dan.

Priče o završetku rata: Da li Zapad zna šta hoće

Na Zapadu bi želeli da završe rat, ali to što se dešava na bojnom polju govori suprotno. Slanjem novca u Ukrajinu samo se produžava sukob, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, mantre o kontinuiranoj bezuslovnoj podršci Zapada Ukrajini nisu nove, ali su sada praćene problemima sa finansiranjem.

-Očigledno, (oni) imaju problema sa tim. Očigledno, u ovom trenutku, pre svega, Sjedinjene Države prolaze kroz unutrašnje protivrečnosti u razgovorima o tome da li ima smisla dalje nepromišljeno spaljivanje desetina milijardi dolara u peći ukrajinskog rata, rekao je Peskov.

Hersonski pravac: VSU jača grupaciju na mostobranu na Dnjepru (MAPA)

U Krinkima su ukrajinske jurišne grupe nekoliko puta pokušale da prošire zonu kontrole južno od takozvanih „staklenika“. A na jugoistoku jedinice 38. brigade marinaca počele su da opremaju utvrđena uporišta.

Ali u poslednjih nekoliko dana ruske trupe su aktivno gađale položaje u šumi i samim Krinkima. Korišćene su i vazdušne bombe i artiljerijske granate, koje su sa gubicima vratile ukrajinske oružane snage na početnu tačku.

Međutim, situacija zapravo ostaje ista. Komanda ukrajinske grupe „Katran“ prebacuje tačno onoliko jurišnih grupa koliko je potrebno za držanje ranije zauzetih položaja.

Istovremeno, u centralnom delu Krinkija dolazi do povećanja broja isturenih grupa 38. brigade, kao i 505 odvojenih bataljona 37. brigade. Oni zauzimaju privatne kuće i postavljaju skloništa.

S obzirom na prirodu terena, sva ova aktivnost može biti i diverzantska akcija koja će omogućiti da se ruske jedinice zadrže u tom području, dok je planiran novi udar negde drugde. Na primer, sa strane Očakova, kao što je primetio kanal Multi_XAM.

Novi paket vojne pomoći Kijevu

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

-Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat zaustavljanjem svojih brutalnih napada i povlačenjem snaga iz Ukrajine, od ključne je važnosti za Sjedinjene Države da nastave da predvode koaliciju, koju smo izgradili sa više od 50 zemalja koje čvrsto stoje uz Ukrajinu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

 

Ludnica na tajnom brifingu o Ukrajini, Zelenski pobegao! Američki senator urlao na generala, mogla je i tuča da izbije!

 

Britanija uvela nove sankcije Rusiji


Novim antiruskim sankcijama koje je uvela Velika Britanija obuhvaćeno je 31 fizičko i pravno lice, povezano sa vojno-industrijskim kompleksom Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na listi je i konstruktor drona "lancet" Aleksandar Zaharov i njegova porodica.
 

(VIDEO) Arapi dočekali Putina kao imperatora! Bajden i ekipa ovo mogu samo da sanjaju, nestvarne scene zapalile internet!


Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije

Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;

Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;

Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;

Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;

Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.
 

 

(VIDEO) Nemci okrenuli ćurak! "Ukrajina nije naš saveznik!" Rusi zatečeni neočekivanom izjavom nemačkog ministra!

 

Ukrajinski vojnici na frontu smatraju da ih je komanda napustila

- Niko ne zna šta su ciljevi. Mnogi smatraju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci misle da je naše prisustvo više imalo politički nego vojni značaj - piše „Biznis insajder“ pozivajući se na reči jednog od vojnika.

Taj vojnik navodi da oni sami moraju da kupuju generatore i toplu odeću. Dodaje da će sa dolaskom zime situacija biti još gora. O tim problemima se ćuti i male su šanse da će biti pronađeno neko rešenje.

 

Katastrofalne vesti za Ukrajinu iz SAD! Bajden šokiran odlukom Kongresa, ministarka najavila poraz Kijeva!


Napad na Belgorodsku oblast

Drugi dana za redom ukrajinske snage su na Belgorodsku oblast Rusije ispalile preko 70 granata, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.


Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus: Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

- Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta - rekao je Pistorijus za televiziju „ZDF“.

Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

- Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion - ocenio je ministar. Međutim, on je sugerisao da će „stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci“.


Kongresmen iz redova republikanaca iz države Kentaki Tmas Mesi: Ukrajina neće moći da povrati kontrolu nad Krimom.

- Govoriti o tome da ćemo uspeti da razbijemo Rusiju, iscrpimo rezerve njene vojske na račun života Ukrajinaca, znajući da na kraju nikada neće uspeti da ih pobede i da neće povratiti Krim, mada govorimo da je to, jedan od ciljeva, se moralno dovodi u pitanje kao i finansiranje - rekao je Mesi američkom voditelju Takeru Karlsonu.

 

Hitno! Amerika poslala ponudu Rusiji! Moskva odmah donela odluku, oglasio se Stejt department!


EU Obzerver: Moguće je da niz članica EU tajno podržavaju stav Mađarske koja ne želi da razmatra članstvo Ukrajine u EU na sledećem samitu Unije

Prethodno je Blumberg objavio da je mađarski premijer Viktor Orban tražio da se odustane od razmatranja početka pregovora sa Ukrajinom na samitu koji se održava 13. i 14. decembra.

Prema navodima izvora, stvarni, realan stav Austrije, Francuske, Nemačke, Holandije i Slovačke po ovom pitanju je mnogo oprezniji od njihovog javno izrečenog stava.
Ova situacija sa Orbanom raduje Pariz i Berlin koji žele da drugi blokiraju pregovore sa Kijevom.

 

Kako je Putinu ovo uspelo?! Zelenskom stigle šok vesti! Nemci lupili Kijevu i Zapadu otrežnjujuću šamarčinu! "U potpunosti su..."


Politiko: Niz država-članica EU izjasnile su se protiv predloga Španije da se profit sa zamrznutih ruskih računa iskoriste za pomoć Ukrajini

Prema navodima portala, predlog Španije koja je predsedavajuća EU razmatran je tokom sastanka predstavnika Unije.

Prema procenama Madrida, profit od rezervi ruske Centralne banke do 2027. godine može da dostigne 15-17 milijardi evra.

Nekoliko država je saopštilo da španski predlog nije prioritet EU kada je reč o podršci Ukrajini i da bi Kijevu bile potrebne godine da dobije taj novac.

 

Svet zgranut izjavom Olene Zelenske! Šta je ovo tražila od svog muža?! "Ne želim da..."

 

Ruska PVO uništila ukrajinske špijunske dronove

Jedinice PVO ruske vojske su uz pomoć mobilnih sistema "verba" i "strela-10" uništili tri špijunska drona ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Ovo se krije iza šokantnog Putinovog poteza?! Stigao odgovor na ključno pitanje u Ukrajini, sve je sada mnogo jasnije!

 

Opasno! Putina ovo čeka ako hitno ne slomi Ukrajinu! Nezapamćene promene pred vratima Moskve, svet nije spreman za ovo!

 

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe kod Kupjanska, Rusi odbacili napad Azova; OSU gubi tlo kod Bahmuta i Orehova (VIDEO)

Na sektoru Kupjanska ruska vojska se učvršćuje na severnoj periferiji Sinkovke i nastavljaju se žestoke borbe. OSU nema nameru da se povlači iz naseljenog mesta, jer je to strateški važno za odbranu Kupjanska, što objašnjava sporo napredovanje Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu. Na jugu, u rejonu Kremene, OSU je pokušao kontranapad snagama 67. mehanizovane brigade i odreda specijalne namene Azov. Nakon ulaska u rovove, OSU se našao pod artiljerijskom vatrom, nakon čega je bio primoran da se povuče sa gubicima. Pored toga, u Kozačkom Lopanu je zadat udarac bazi lokalnog odbrambenog odreda, usled čega su Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke u ljudstvu. Lokalne vlasti prijavile su napad na medicinski transport u ambulanti. U stvarnosti, zbog blizine linije fronta, u naselju već duže vreme nema lokalnog stanovništva: skoro sve infrastrukturne objekte zauzele su ukrajinske formacije.

U pravcu Soledara, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole severno od Bahmuta, pokušavajući da preseku put kojim OSU snabdeva grupu u Krasnoju. Na južnom krilu u oblasti Klešćejevke, ruske jedinice su poboljšale svoj taktički položaj u blizini preovlađujućih visova. Generalno, u ovoj oblasti rusko vojno osoblje samouvereno drži inicijativu u svojim rukama: u protekle dve nedelje uspeli su da oslobode skoro sve teritorije izgubljene tokom prethodnih šest meseci borbi.

 

 

Na sektoru kod Avdejevke situacija nije pretrpela značajne promene. Duž linije kontakta vodi se kontrabaterijska borba i rad na uništavanju ukrajinske oklopne tehnike i ljudstva. Tako je kod Novomihajlovke pogođeno jedno oklopno borbeno vozilo Oružanih snaga Ukrajine, a u Berdihiju je zadat udar na područje koncentracije OSU. Pored toga, zabeleženo je prebacivanje jedinica OSU u industrijsku zonu Jasinovataje.

 

 

U sektoru Orehova kod Verbovoga, jurišni odredi 15. brigade nacionalne garde Ukrajine nameravali su da napreduju u blizini sela, gde su se našli pod artiljerijskom vatrom. Kao rezultat toga, pored gubitaka u ljudstvu, oklopno borbeno vozilo je uništeno. Zauzvrat, ruski padobranci su izvršili kontranapad i uspeli da povrate nekoliko uporišta OSU u šumarcima. Oružane snage Ukrajine prešle su u potpunosti u defanzivu, povremeno pokušavajući da napadnu kako bi poboljšale taktičku poziciju. Ali nema rezervi za veliku ofanzivu. Ista 15. brigada je poslednjih nedelja bila u prethodnici, što je značajno uticalo na njenu borbenu efikasnost. Delimično se jedinice ove formacije povlače, a zamenjuju ih snage 33. brigade.

 

 

Na hersonskom pravcu u Krinkiju situacija ostaje ista. Ukrajinske formacije se drže mostobrana u naseljenom području, ponavljajući isti scenario iznova i iznova. Tokom ovih dana nije bilo pokušaja da se napreduju dublje, ali su Oružane snage Ukrajine ponovo pokušale da opremaju položaje i skloništa u severnom delu šume, gde su ih napali ruski artiljerci.

 

 

Zbog toga su jurišne grupe ponovo pretrpele gubitke, ranjenici su evakuisani, a dve nove grupe su prebačene da ih zamene. Međutim, zbog stalne vatre Oružanih snaga RF, Oružane snage Ukrajine nemaju mogućnost da izvrše normalnu rotaciju, pa ako ranjenici ne stignu do tačke polaska, onda grupa za evakuaciju ne ide u potragu za njima zbog opasnosti da budu uništeni.

 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19