• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.11.2023

06:30

Kritično! Nešto čudno se dešava, Rusija dobila preteću poruku! Dešavanja na severu planete aktivirala alarm u Moskvi!

Reuters/Heraldry, Isochrone, via Wikimedia Commons

Vesti

Kritično! Nešto čudno se dešava, Rusija dobila preteću poruku! Dešavanja na severu planete aktivirala alarm u Moskvi!

Podeli vest

Deset severnoevropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) odlučile su u utorak da aktiviraju "odbrambenu klauzulu" koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih resursa za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Ovaj potez povučen je nakon više incidenata u severnim vodama.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta, kako je rečeno, biće raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri odbrane deset zemalja u svojoj izjavi.

- Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu - istakli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti početkom decembra, kako prenosi Juronjuz.

Usredsređen na operativnu odbranu u severnoj Evropi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje još Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

- Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima severnog Atlantika, kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura - rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s "vrlo ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu".

- Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji - dodao je Jonson.

Zemlje JEF-a složile su se u oktobru da pojačaju bezbednost u Baltičkom moru, nakon što je podvodni gasovod između Finske i Estonije zatvoren zbog curenja uzrokovanog, kako je rečeno, spoljnim delovanjem. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu na gasovodu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. Ali, taj je incident pokrenuo nagađanja i povećao nervozu.

U septembru 2022. uništen je gasovod Severni tok, kojim se transportovao ruski gas u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija