• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

10.07.2023

09:31

Udarna vest! Amerikanci priznali: Za Ukrajinu spremamo izraelski scenario!

Tanjug/AP/Reuters/Printscreen/alerts.in.ua

Vesti

Udarna vest! Amerikanci priznali: Za Ukrajinu spremamo izraelski scenario!

Podeli vest

Zapadne države prave multilateralni model, tzv „izraelski model” za pružanje bezbednosnih garancija Ukrajini, saopštio je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država.

- Koncept je da će Sjedinjene Države, zajedno sa drugim saveznicima i partnerima, kao deo multilateralnog sporazuma, dogovoriti sa Ukrajinom o dugoročne bilateralne obaveze u sferi bezbednosti  - rekao je Saliven na brifingu u Beloj kući.

To znači da će SAD „pružati različite oblike vojne pomoći, deliće obaveštajne podatke i informacije, pružati podršku u sajber prostoru i druge oblike materijalne podrške kako bi Ukrajina mogla da se brani i da spreči buduću agresiju“.

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da razgovara o „izraelskom modelu” bezbednosnih garancija u Viljnusu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, partnerima iz G7 i drugim saveznicima, dodao je Saliven.

Nakon toga, sledi „udubljivanje u detalje ovih razgovora i razgovori sa Ukrajinom“ kako bi se sastavili uslovi podrške. Na kraju, ovo pitanje će morati da se usaglasi sa Kongresom, pošto takva podrška „zahteva resurse“.

Pitanje obezbeđivanja bezbednosnih garancija Ukrajini razmatra se u pozadini priprema za samit NATO koji počinje 11. jula u Viljnusu. Kijev sa samita čeka poziv u alijansu, iako priznaje da neće moći da postane član do okončanja sukoba sa Rusijom. Džozef Bajden smatra da je pitanje prijema Ukrajine u NATO preuranjeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Rusija se izborila za vanrednu sednicu SB UN o BiH!
Politika

Dačić: Rusija se izborila za vanrednu sednicu SB UN o BiH!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Rusija, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će se raspravljati o predlogu rezolucije o Srebrenici.

29.04.2024

10:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija