• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

28.11.2021

08:10

ŠOK OTKRIĆE KRAJ PACIFIKA! Pronašli mumiju staru 800 godina, kada su joj prišli zapanjili se, jedan detalj ledi krv u žilama! /FOTO, VIDEO/

Printskrin Youtube

Vesti

ŠOK OTKRIĆE KRAJ PACIFIKA! Pronašli mumiju staru 800 godina, kada su joj prišli zapanjili se, jedan detalj ledi krv u žilama! /FOTO, VIDEO/

Podeli vest

Tim stručnjaka pronašao je na obali u centralnom delu Perua mumiju za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, izjavio je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju

Piter Van Dalen Luna sa državnog univerziteta San Markos rekao je da mumija potiče iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoamericke zemlje i da je otkrivena u oblasti Lime, prenosi Rojters. Veruje se da je u pitanju muškarac i da je poticao iz planinskih predela, sudeći po načinu sahrane.

"Glavna karakteristika mumije je da je celo telo bilo vezano konopcima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio deo lokalnog obrasca sahrane", dodao je Van Dalen Luna.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji Lime, u grobnici u kojoj su bili i pokloni poput keramike, ostataka povrća i kamenog oruđa, a zbog fetusnog položaja i konopca mnogi su je nazvali "jezivom mumijom".

 

 

U Peruu se nalazi stotine arheoloških nalazišta iz perioda kultura koje su se razvile pre i posle Inka, koje su dominirale južnim delom Južne Amerike pre 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija