• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

22.05.2020

11:26

JEZERO SMRTI! Porede ga sa Bermudskim trouglom, MISTERIOZNA SILA GUTA BRODOVE I LJUDE!

Vesti

JEZERO SMRTI! Porede ga sa Bermudskim trouglom, MISTERIOZNA SILA GUTA BRODOVE I LJUDE!

Podeli vest

Ova kineska "voda smrti" guta ribarske i vojne brodove, a kada presuši na dnu nema ni olupinama. Kako presuši, tako se opet napuni vodom

Jezero Pojang, najveće u Kini, ima vekovnu reputaciju „vode smrti". Ribarski, teretni i vojni brodovi u njemu nestaju bez traga, pa ga porede sa Bermudskim trouglom, tim pre što je interesantno da se oba mesta nalaze praktično na istoj geografskoj širini - između 28,22 i 29,45 stepeni severne geografske širine.

Navodi se mnoštvo potencijalnih razloga zašto se ovo događa u neposrednoj blizini hrama Loji, koji je omiljeno turističko mesto: neobični obrasci vetra, kovitlaci, anomalije magnetnog polja koje privlače neverovatne munje, ali ništa od toga ne može do kraja rešiti zagonetku. Mnogi veruju da tu postoji natprirodna misteriozna sila koja krši zakone fizike. Istorijski zapisi pokazuju da je čak 13 brodova potonulo jedan za drugim 3. avgusta 1985.

Foto: printscreen

Hram sa kornjačom

Kada je krunisan za cara posle velike ratne pobede, Hung Vu je sagradio hram Loje sa statuom kornjače na vratima. Meštani kažu da jezero samo po sebi ponavlja ovu istorijsku bitku.

Neki od prijavljenih slučajeva bili su posebno zanimljivi i čak su postali legende. Takav je slučaj „Kobe Maru", japanskog broda koji je 16. aprila 1945. prevozio preko 200 ljudi. Bio je sunčan i miran dan, idealan za plovidbu, a onda se odjednom stvorila neverovatna plima, zbog drastične promene vremena, i čitav brod je bio uništen, a putnici nestali u jezeru. Sedam ronilaca poslato je u potragu za potopljenim brodom, ali samo jedan od njih je preživeo - i ničega se nije sećao. Sve u svemu, samo od 1960. do 1980. više od 200 brodova je potonulo u vodama jezera Pojang.

Godine 1970. sagrađena je brana dugačka 609 metara, koja se uzdizala petnaestak metara iznad površine i - jedne noći je nestala bez traga. Poslednji veći zloglasni slučaj dogodio se 2010. godine, kada je brod težak preko milion kilograma neobjašnjivo potonuo u blizini obale. Svake godine plovila misteriozno nestaju i njihove olupine nikada se pronađu.

Kriv je vetar?

U jednom danu su potonula tri broda, a misli se da je kriva misteriozna sila koja ih potapa vetrom!

Na hiljade ljudi svedoči o neobičnosti ovog jezera, na kojem se sunčan dan u sekundi može pretvoriti u mornarsku noćnu moru. Iako nema veze sa naukom, drevna legenda nudi objašnjenje; 1368. godine car Hung Vu iz dinastije Ming suočio se sa važnom i odlučujućom bitkom protiv svog rivala Čena Julijanga iz dinastije Juan. Dok je prelazio jezero, njegov protivnik ga je zarobio, a u tom trenutku se pojavila ogromna kornjača koja ga je prevezla na svom oklopu na drugu stranu.

Ovo neobično jezero nastavlja da iznenađuje. Tako je pre nekoliko godina potpuno presušilo, pretvarajući se u ogroman travnjak. Na dnu se ništa neobično nije videlo, osim samo nekoliko olupina. Kada je period suše prošao, jezero Pojang se ponovo napunilo vodom...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija