• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/expressen.se

01.05.2020

07:12

ŠVEĐANI PONOVO ŠOKIRAJU SVET! Evo čime u bolnicama JAČAJU IMUNITET obolelima od korone i medicinskom osoblju!

Vesti

ŠVEĐANI PONOVO ŠOKIRAJU SVET! Evo čime u bolnicama JAČAJU IMUNITET obolelima od korone i medicinskom osoblju!

Podeli vest

Nagrađivani dizajner zvuka iz Malmea Martin Halberg želeo je da doprinese borbi protiv virusa korone u Švedskoj pa je zajedno sa kompanijom Efterklang u kojoj radi, snimio zvuke prirode i poklonio diskove bolnicama u nadi da će to pomoći pacijentima obolelim od korone da ojačaju imunitet

- Kada smo čuli za izazove u bolnici Capio St. Gorans u Stokholmu gde se leče zaraženi virusom kovid-19 rešili smo da pomognemo. Kao stručnjaci za akustiku, zvuk i vibracije znamo koliko pozitivan uticaj imaju prirodni zvuci na ljude i kako može da deluje na pacijente i zdravstvene radnike. Kad pacijenti ne mogu sami da hodaju prirodom, umesto toga možemo prirodu preneti kod njih - kaže Martin Halberg.

Nekoliko studija pokazuje da zvukovi iz prirode utiču na mozak i smanjuju napetost i jačaju imunitet. Šetnja šumom ili samo prirodni zvukovi pušteni preko zvučnika su od velike važnosti za oporavak pacijenata i istovremeno smanjuju stres zdravstvenog osoblja.

 

 

Utvrđeno je i da zvuci iz prirode imaju veći efekat od melodija za meditaciju.

- Zvučno okruženje u bolnicama je daleko od harmoničnog i povoljnog. Zvuci prirode čine da tišina varira na umirujući način - kaže Martin.

Pesma ptica iz bukove šume Torup jedan je od zvukova koje pacijenti i zdravstveno osoblje u bolnici St. Gorans mogu da slušaju. Tokom uskršnjih praznika zvuci su snimani na tri različita mesta u okrugu Skone. Potom su spakovani na male nosače zvuka i dostavljeni u bolnicu.

Sada pacijenti i zdravstveno osoblje u bolnici St. Gorans mogu da biraju između pesme ptica iz bukove šume Torup, morskih talasa i šumskih zvukova iz Dalbija Soderskog.

- Ovo je moj način da vidim da li moja stručnost može na bilo koji način da doprinesem boljitku svih - kaže Martin Halberg. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
raca

pre 4 godine

Šta ćeš , demokratija podrazumeva da ponekad i budeš glup

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija