• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.05.2021

18:36

U BRALE, NI BIH NEĆE OSTATI DUŽNA HRVATIMA! Reciprocitet na granici i još dve važne mere!

Balkan

U BRALE, NI BIH NEĆE OSTATI DUŽNA HRVATIMA! Reciprocitet na granici i još dve važne mere!

Podeli vest

Zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prokomentarisao je nedavnu odluku Hrvatske da teretni prevoznici neće moći da prevoze robu preko pet graničnih prelaza između Hrvatske i BiH

- Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna i očito namerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, poslednja je u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske - kaže Zvizdić za "Kliks".

On kaže da ne želi verovati, iako za tako nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja „novu“ vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine treba hitno da preduzmu sledeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

Zvizdić navodi i niz mera koje bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu kao odgovor na meru Hrvatske:

1. "Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta";

2. "Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: 'Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće', s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se letuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima".

Foto: Pixabay


3. "Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH".

- Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susednu zemlju s kojom delimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim da istaknem da niko nema pravo da ponižava građane Bosne i Hercegovine i donosi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vreme da naši susedi počnu da uvažavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan - zaključuje Zvizdić, prenosi B 92.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 2 godine

Zašto ne smete da mi objavite komentar od sinoć, g..na podguzna?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija