• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.03.2024

15:00

Bizarna bolest! Majka ne može da podnese zvuk smeha sopstvene dece

Shutterstock

Zdravlje

Bizarna bolest! Majka ne može da podnese zvuk smeha sopstvene dece

Podeli vest

Karen Kuk iz Sautporta pati od bizarne bolesti medicinski poznata kao hiperakuzija. Ona kaže da joj buka, glasovi njenih prijatelja, muzika ili smeh njene nenormalno smeta i izaziva jak bol u glavi.

Karen Kuk iz Velike Britanije je do pre 18 meseci radila kao stjuardesa i živela je sasvim normalnim životom sa svojim mužem i svoja dva sina. Ali onda je počela da doživljava nešto čudno i bolno.

Većina nas zadrhti pri pomisli da izgubimo čulo sluha, ali šta ako je to isto čulo pojačano do te veličine da svakodnevni zvukovi, bez obzira koliko umirujući, postanu nemogući za slušanje?

To je ono što je Karen počela da doživljava 2022. godine kada joj se iznenada pojavila retka i pomalo bizarna bolest hiperakuzija. Odjednom, zvuk je za nju postao mučenje. Glasovi voljenih osoba, smeh njene dece, ćaskanje sa prijateljima ili slušanje njene omiljene muzike izazivali su njene nepodnošljive i jake glavobolje do te mere da je počela da se izoluje samo da bi ih naterala da prestanu.

- Kao da mi je neko sipao vrelu lavu u uši i glava mi gori, boli me cela glava, posebno iza očiju. To je kao migrena, kao da želite da otvorite svoju glavu da biste ublažili pritisak - rekla je Karen za "DailyMail".

Od kada joj je prvobitno dijagnostikovana hiperakuzija, Karen je pokušavala da izleči, ili bar da zadrži simptome pod kontrolom, ali stvari su se pogoršavale. Sada većinu svog vremena provodi u zatvorenom prostoru, jer ne može da podnese svu buku spoljašnjeg sveta, a čak i kada je sama kod kuće, nosi čepove za uši i blokatore buke kako bi se zaštitila od strašne buke.

Foto: Printscreen You Tube

Karen Kuk

 

Na Božić, dok su njeni sinovi, od 7 i 11 godina, uzbuđeno otvarali poklone, ona je bila u susednoj sobi i posmatrala ih iza prozora, jer jednostavno nije mogla da izdrži da sluša njihove glasne glasove i smeh.

- Nešto tako lepo kao što je smeh moje dece, čuti njihove glasove, za mene je kao mučenje - rekla je 49-godišnja žena i dodala: - Sedela bih i gledala ih kroz prozor kako otvaraju svoje božićne poklone jer mi je bilo previše bučno da budem u sobi, a oni bi prišli prozoru i pokazali mi ih - rekla je Kuk.

Karen je nekada bila veoma aktivna i na otvorenom, ali danas joj je glavni prioritet zaštita od fizičkog bola izazvanog zvukom. Njen život se potpuno promenio i jedina stvar koja je drži su njena deca. Odlučna je da se bori do kraja dok se ne izleči u potpunosti ali li do sada ništa nije uspelo da eleminiše njenu bol na zvukove i na smeh njene dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija